U Turskoj produženo vanredno stanje 1Foto: EPA/SEDAT SUNA

Turski Savet za nacionalnu bezbednost preporučio je večeras produženje
vanrednog stanja u zemlji, koje je uvedeno prošle godine posle neuspešnog državnog udara, preneo je AP.

U obrazloženju se navodi da je vanredno stanje neophodno produžiti da bi se obezbedio kontinuitet u zaštiti principa pravne države i slobode građana. Vanredno stanje trebalo je da bude ukinuto 19. aprila, a u novoj odluci se ne navodi do kada će biti produženo.

U Istanbulu su danas na dva mesta održani protesti protiv predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, a okupljeni građani su tražili poništavanje referenduma zbog brojnih nepravilnosti. Jedan skup održan je u evropskom delu grada Bešiktašu, a drugi sa azijske strane u Kadikoju. Protestanti su nosili transparent na kome je pisalo „Ne, mi ćemo pobediti“ i uzvikivali „Lopov, ubica, Erdogan“, preneo je AP.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je bio primoran da ozbiljnu borbu protiv „moćnih nacija sveta“ koje su se usprotivile njegovoj kampanji za promenu ustava na referendumu, prenosi AP. Obraćajući se pristalicama na aerodromu, po dolasku iz Istanbula, Erdogan je rekao da su ga napale nacije sa „krstaškim mentalitetom“, kao i njihove pristalice unutar same Turske.

Agencija AP navodi da nije jasno da li je Erdogan mislio na neke evropske države, među kojima su Nemačka i Holandija, gde su vlade ograničile planove da se održe mitinzi turske dijaspore.

Nismo odustali, nismo se predali, kao nacija stojimo snažno, poručio je Erdogan.

Turska izborna komisija objavila je da na nedeljnom referendumu, kojim su proširene ustavna ovlašćenja predsednika Tajipa Erdogana nije bilo nepravilnosti, a agencije prenose da je stanje u Turskoj danas napeto nakon što je opozicija najavila da će osporavati rezultate referenduma. Rezultati referenduma su važeći, rekao je predsednik komisije Sadi Guven nakon što je glavna opoziciona socijaldemokratska stranka Republikanska narodna stranka (CHP) saopštila da je bilo nepravilnosti, između ostalog i korišćenje glasačkih listića bez pečata. Stranka je tražila da se ponovo prebroji 60 odsto glasova.

Guven je rekao novinarima da su listići bez pečata važeći i da su slični postupci primenjivani i u prošlosti.

Ministarstvo inostranih poslova Turske odbacilo je danas sve primedbe koje su u vezi sa nedeljnim referendumom iznele međunarodne posmatračke misije. Sa žaljenjem moramo da konstatujemo da se radi o „politički motivisanim optužujućim izveštajima, navodi se u saopštenju
Ministarstva inostranih poslova.

Dodaje se da su potpuno neprihvatljivi stavovi posmatračkih misija da referendumska procedura nije bila u skladu sa međunarodnim standardima. Ministarstvo navodi da su članovi posmatračke misije OEBS „došli u Tursku sa predrasudama i da nisu poštovali načelo objektivnosti i neutralnosti“, preneo je AP.

U današnjim izveštajima više međunarodnih posmatračkih misija navode se brojne nepravilnosti uočene tokom glasanja na referendumju, a posebno se ukazuje na odluku Državne izborne komisije da prizna i listiće na kojima nije bilo zvaničnog pečata.

Uz 99,97 odsto prebrojanih glasova kampanja za ustavne promene dobila je 51,41 odsto glasova, a protiv je glasalo 48,59 oosto. Odziv je bio oko 85 odsto. Na referendumu tri najveća grada Istanbul, Ankara i Izmir glasali su protiv ustavnih promena.

Turska lira danas je nakon objavljivanja rezultata referenduma ojačala u odnosu na dolar za dva odsto, a vrednost indexa na istanbulskoj berzi porasla je na početku trgovine 0,74 odsto.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari