CG: Skupština izglasala ulazak u NATO 1Foto: EPA / BORIS PEJOVIC

Skupština Crne Gore danas je jednoglasno usvojila Predlog zakona o potvrđivanju Severnoatlantskog ugovora, kojim se obezbeđuju uslovi za pristupanje NATO savezu.

Glasalo je 46 poslanika, a osim vladajuće koalicije učlanjenje Crne Gore u NATO podržali su i poslanici Socijaldemokratske partije, koja je jedina od opozicionih partija prisustvovala sednici parlamenta na Cetinju, prenela je Televizija Crne Gore.

Paralelno sa održavanjem sednice parlamenta, Demokratski front (DF) je organizovao protest zbog odluke da se, bez referenduma, donese odluka o članstvu Crne Gore u NATO. Sa protesta je poručeno da opozicija neće priznati odluku parlamenta.

Obrazlažući Predlog zakona, premijer Duško Marković kazao je da Skupština Crne Gore danas ima istorijsku privilegiju da donese odluku koja će se pamtiti dok bude Crne Gore i Crnogoraca. „Ovakva odluka se nigde osim na Cetinju nije mogla doneti“, rekao je Marković.

On je ocenio da se današnji dan upisuje u najsvetliju istoriju Crne Gore, rame uz rame sa 1. julom 1878, kada se na Berlinskom kongresu raspravljalo o potvrdi nezavisnosti Crne Gore.

Ovo je prilika da se poklonimo svim crnogorskim herojima koji su se ugradili u temelje naše države. Članstvo u NATO je dugoročna garancija suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, poručio je Marković.

Čestitka Vuka Draškovića, Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković čestitao je lideru crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista(DPS) Milu Đukanoviću pristupanjem NATO savezu i ocenio da je Crna Gora nepovratno zakoračila u svoju bezbednu i demokratsku budućnost.

Pristupanje NATO savezu čestitala je građanaima Crne Gore čestitala je Liberalno demokratska partija (LDP). Lider LDP Čedomir Jovanović je istakao da hrabra ideja o ulasku Crne Gore u NATO predstavlja izraz politike koja mora biti putokaz i Srbiji.

Prema njegovoj oceni, Crna Gora je odabirom svog puta pokazala da se odluke o tome gde jedna država treba da ide, pre svega, donose u dogovoru sa društvom, koje mora razumeti da se ne može biti neutralan i da je to najskuplja politička odluka. Srbija ne sme ostati „izolovano ostrvo“, okružena zemljama NATO, već se u savezu sa njim mora boriti protiv globalnih opasnosti i nositi sa izazovima sa kojima je čovečanstvo suočeno, zaključio je Joavnović.

Čestitku je uputio i predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

Crna Gora zahvaljujući tvom dugogodišnjem radu i viziji ugrađuje još jedan kamen u očuvanju i napretku svoje države. Pristupanje NATO je korak koji Crnu Goru uvodi u red najrazvijenijih zemalja i učvršćuje njen demokratski put. Ujedno, to je važan korak za budućnost čitavog regiona,
navodi Čanak u čestitki Đzkanoviću.

Od srca ti čestitam na svemu što si izdržao da bi tako bilo. Želim ti još puno uspeha u svemu što radiš, poručio je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari