Tramp prvi predsednik SAD koji je obišao Zid plača 1Foto: EPA/RONEN ZVULUN/POOL

Predsednik SAD Donald Tramp je postao prvi američki šef države koji je, za vreme mandata, obišao Zid plača, najsvetije mesto na kome Jevreji mogu da se mole u jerusalimskom gradu, prenosi agencija Beta.

Tramp je time, kako navode raskrstio dugotrajnu tradiciju po kojoj su američki predsednici izbegavali da posete to sveto mesto, jer je politički osetljivo zbog izraelsko-palestinskog sukoba.

Predsednik SAD je prethodno sa suprugom Melanijom posetio Crkvu Svetog groba, podignutu na mestu na kome je, prema hrišćanskom verovanju, Isus Hrist razapet, sahranjen i vakrsao. Tramp je došao na ta velika svetilišta u prvim satima posete Izraelu pošto je oko podneva doputovao iz Saudijske Arabije, prve stanice svog prvog puta u inostranstvo otkako je izabran. Zidu plača Tramp je prišao s crnom kipom na glavi, malom kapom kojom Jevreji pokrivaju teme, položio na njega dlan desne ruke i u skladu s tradicijom stavio parče papira s molitvom među pukotine drevne građevine koja potiče od drugog jevrejskog hrama podignutog u vreme kralja Iroda.

Administracija SAD je odbila molbu Izraela da Trampa prilikom obilaska prati izraelski premijer Benjamin Netanjahu i domaćin mu je bio rabin zadužen za Zid Šmuel Rabinovič.

Trampova supruga Melanija i kćerka Ivanka, koja je primila judaizam, posetile su ženski deo zida.

Zid plača nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala. Imajući u vidu osetljivost svetilišta Trampova poseta crkvi i Zidu plača proglašena je privatnom.

Trampov prethodnik Barak Obama obišao je Zid plača pre nego što je postao predsednik dok se kao senator nadmetao za predsednički mandat. Drugi predsednici posećivali su stari grad, ali ne dok su bili na funkciji, navode izraelski mediji.

Zid plača je uoči posete bio uzrok nesporazuma između dve zemlje saveznice jer je jedan američki zvaničnik rekao da nije na izraelskoj teritoriji, a kasnije su drugi zvaničnici odbili da se izjasne uz objašnjenje da je to politički stav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari