Predlog Mejove izneverio očekivanja 1Foto: ANDY RAIN/EPA

Predlog britanske premijerke Tereze Mej da građanima Evropske unije nakon Bregzita bude dodeljen “status građana” Britanije opisan je kao “daleko od onoga na šta ti ljudi imaju prava”.

Članovi Evropskog parlamenta, uključujući i njihovog glavnog pregovarača za Bregzit Gaja Verhofštata, kažu da je takav predlog “izneverio očekivanja”. Kako u zajedničkom saopštenju navode članovi EP, na taj način bi Evropljani u Britaniji imali manja prava nego Britanci u EU.

Zamenik Tereze Mej Demijan Grin rekao je da bi “osnovna prava” građana EU koji žive u Britaniji “bila očuvana”. On je pozvao Verhofštata da “pročita predlog”, za koji britanska vlada tvrdi da će omogućiti da oko tri miliona građana EU imaju boravak u Britaniji na istim osnovama kao i do sada. Migranti iz EU koji u Britaniji žive pet godina bi imali pravo na zdravstveno osiguranje, obrazovanje i druge beneficije. Ali predlozi premijerke Mej bi zavisili od toga da li zemlje članice EU Britancima garantuju ista prava.

Kako piše Bi-Bi-Si, lideri četiri političke grupe koji su potpisali zajedničko pismo računaju na dve trećine glasova u Evropskom parlamentu. U pismu se ističe da oni imaju moć da odbiju bilo kakav dogovor o Bregzitu pre nego što on bude sproveden, zato što Parlament mora da odobri dogovor o povlačenju. Oni su rekli i da neće podržati nijedan predlog po kojem bi građani imali manje prava nego do sada, ali i naglasili da britanski predlog “ne ispunjava očekivanja” zato što bi on građanima oduzeo prava koja trenutno imaju, i stvorio nove birokratske komplikacije i nesigurnost za milione ljudi. U pismu se navodi da je, nasuprot tome, ponuda EU jednostavna, jasna i pravedna zato što bi omogućila da svi građani, uključujući i Britance koji žive u Evropi, budu tretirani ravnopravno i da ne izgube nijedno od prava koje sada imaju.

Britanski predlog nudi svim građanima EU koji su zakonito proveli najmanje pet godina u Britaniji mogućnost da se prijave da dobiju “status građana” i da mogu da dovedu svoje bračne drugove i decu. Oni kojima bude odobren ovakav status će moći da žive, rade, studiraju i da imaju prava na beneficije kao i do sada. Građani EU koji su u Britaniji proveli manje od pet godina će moći da nastave da žive i rade u toj zemlji, a kada prođe taj rok od pet godina i njima će biti omogućeno da se prijave za “status građana”. Onima koji u Britaniju dođu posle određenog roka će biti omogućen privremeni ostanak kako bi mogli da pokušaju da “regulišu svoj status”, ali bez garancija da će to biti i ostvareno. Građani EU koji su već stalni stanovnici u Britaniji neće morati ponovo da se prijavljuju za boravak. Britanski sudovi će imati nadležnost nad ostvarivanjem ovih prava.

S druge strane, svi britanski građani koji zakonito žive u EU u vreme Bregzita će moći tu i da ostanu, čak i ako nemaju dokumenta o boravku. Prava koja trenutno imaju oni i članovi njihovih porodica će biti u potpunosti zaštićena do kraja života. Britanski građani će imati isti tretman, što će obezbeđivati Evropski sud pravde, a biće zaštićena i njihova sadašnja prava na beneficije, zdravstveno osiguranje i obrazovanje. Studenti će nakon što diplomiraju moći da rade bez obaveze da se pridržavaju zakona o imigraciji iz trećih zemalja.

Govoreći za program radija Bi-Bi-Si, Verhofštat je rekao da je bolje da građani EU koji žive u Britaniji, kao i Britanci koji žive na kontinentu, zadrže prava koja trenutno imaju, umesto da vlada za njih “izmišlja novi status”. “Tako bi se stvorila neka vrsta državljanstva drugog reda za evropske građane u Britaniji”, rekao je Verhofštat i dodao da nema razloga da njihova prava budu umanjena, a to bi se desilo ako se predlog usvoji. “Na kraju, EP je taj koji će odlučiti da ili ne, a mogu vam reći da to neće biti ‘da’ ukoliko prava građana EU – kao i prava britanskih građana koji žive na kontinentu – budu imali umanjena prava ili ih budu lišeni, kao što je sada slučaj”, upozorio je Verhofštat.

S druge strane, kako piše Bi-Bi-Si, u pismu članova EP se navodi: “Evropski parlament zadržava pravo da odbije bilo kakav sporazum koji bi građane EU, bez obzira na njihovu nacionalnost, tretirao na lošiji način nego do sada. To je pitanje osnovnih i temeljnih prava i vrednosti koje se nalaze u samom srcu evropskog projekta”. Kako se dodaje, članovi Evropskog parlamenta će početkom 2019. dati završnu reč o sporazumu o Bregzitu. “Blisko ćemo sarađivati s pregovaračem EU i s 27 država-članica da bismo pomogli da se vode pregovori.”

Portparol britanske vlade je rekao da pismo sadrži “izvesni broj netačnih informacija” koje bi mogle da izazovu nepotrebnu zabrinutost kod britanskih građana i građana EU. Grin je rekao da je jasno da će građani EU morati da poštuju “osnovna” pravila imigracije nakon što UK napusti EU da bi se utvrdio njihov identitet i nacionalnost. On je, međutim, naglasio da ovo nije “nepremostiva prepreka. Svi popunjavamo formulare kada idemo na odmor i moramo da dobijemo vize i sve ostalo”.

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari