Nema više aktivnih požara u Dalmaciji 1Foto: HRT / Zoran Pehar

Nijedan požar u Dalmaciji više nije aktivan, potvrdio je sinoć za HRT glavni vatrogasni zapovednik Slavko Tucaković.

Iako se juče na nekim mestima vatra još pojavljivala – brzom reakcijom nije se proširila. Vatrogascima su pomagale i vazdušne snage. Zgarišta u okolini Splita i dalje se nadziru, prenosi HRT.

Na terenu je dežuralo 150 vatrogasaca. I vatrogasni zapovednik u Splitsko-dalmatinskoj županiji Dražen Glavina je potvrdio da su požarišta mirna – bez aktivne vatre. Još su aktivna slaba izdimljavanja koja će, kaže, potrajati još desetak dana. 

Tokom dana i večeras struju je dobila većina potrošača u središtima požarom pogođenih mesta. Oštećena niskonaponska mreža užurbano se popravlja, a do udaljenijih kuća trebaće postaviti nove stupove i razviti mrežu. Kažu da bi taj posao trebao biti gotov sutra ili u idućih nekoliko dana.

Prema dosadašnjim procenama vatrogasnih službi, u prošla tri dana u požarima na splitskom području izgorelo je oko 4.500 hektara borove šume, niskog raslinja, trave, makije i maslinika te nekoliko desetaka automobila, prenosi HRT.

Hrvatska Vlada će danas na sednici razmatrati privremeni izveštaj o realizaciji Programa aktivnosti u primeni posebnih mera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari