Ilijevski: Lažna slika o Makedoniji 1

Predsednik Stranke Makedonaca Srbije Goran Ilijevski izjavio je u Danu uživo TV
N1 da je u Srbiji predstavljena lažna slika o Makedoniji.

Ilijevski je rekao da je zadovoljan što su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev obavili razgovor u kojem je postignuta saglasnost o pet tačaka i podseća da je insistirao da je potreban dijalog i neposredni otvoreni kontakt.

„Verujem da je dogovor iskreno obostrano postignut, bez tajni i skrivenih namera“, ocenio je Ilijevski koji podseća da saradnja Srbije i Makedonije traje vekovima i da to prijateljstvo ne može narušiti trenutna politička zategnutost.

On kaže da se u dve stvari slaže sa Vučićem – kad je nakon prvog kontakta izjavio za Zaeva da je pošten, iskren i čestit čovek i drugo, da narod Makedonije nije glasao za priznanje Kosova već političke strukture koje su tog momenta bile na vlasti.

„VMRO je priznao Kosovo, u koaliciji sa Demokratskom partijom Srba, koja nije izašla iz koalicije. Vlada VMRO je glasala i za prijem u Unesko“, kaže Ilijevski. Kako je rekao, Zaevu ne može stavljati na teret nešto što je učinila Vlada pre njega i ocenjuje da su mediji u Srbiji tendecizoni prema Zaevu. On je ocenio da je „novinarstvo u Srbiji palo na niske grane, ovo je politički marketing uzeo maha“, kaže on. Ilijevski smatra da Srbija sama mora rešiti problem Kosova.

„Da li je neko pre tri dana objavio da Makedonija nije glasala za prijem Kosova u Svetsku organizaciju studentske univerzijade, a Kina i Rusija jesu“, rekao je on. Ilijevski smatra da region mora da sarađuje. „Ako ne budemo prijatelji, ne možemo da idemo napred“, rekao je Ilijevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari