Broj poginulih u napadu na džamiju povećan na 305 1Foto: EPA-EFE/STR

Broj poginulih u napadu ekstremista na džamiju u severnoj provinciji na egipatskom Sinajskom poluostrvu povećan je na 305, dok je najmanje 126 ljudi povređeno, saopštilo je egipatsko državno tužilaštvo.

Glavni državni tužilac Nabil Sadek je rekao da je napad izvršilo između 25 i 30 ekstremista, kao i da je među poginulima 27 dece.

Pripadnici egipatske policije ubili su 30 militanata tokom protivterorističke operacije, javio je „Skaj njuz Arabija“. Dok je egipatska vojska saopštila da su borbeni avioni pogodili nekoliko vozila, korišćenih u napadu na džamiju na Sinajskom polustrvu.

Predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi naredio je izgradnju mauzoleja u znak sećanja na žrtve ekstremističkog napada na džamiju na severu Sinajskog poluostrva.

Niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali je teroristička organizacija Islamska država ranije najavljivala da će iskoreniti sufiste na Sinaju i u Egiptu, a u toj džamiji su se okupljali upravo sufisti. Lokalna grana Islamske države širi pobunu na Sinaju gde se vladine snage bore već godinama protiv ekstremista. U džamiju, koja je bila meta napada dolazili su sufisti, članovi mističnog pokreta islama.

U džamiju su dolazili sufisti, sledbenici mistične struje islama. Odgovornost za napad niko nije preuzeo, ali je teroristička organizacija Islamska država ranije najavljivala da će iskoreniti sufiste na Sinaju i u Egiptu, a u toj džamiji su se okupljali upravo sufisti.

Lokalna grana Islamske države širi pobunu na Sinaju gde se vladine snage bore već godinama protiv ekstremista. Milioni Egipćana poštuju rituale sufista, recituju pesme, igraju i pevaju da bi bili bliže bogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari