Nacionalna garda - ponos Ukrajine 1

Nacionalna garda Ukrajine je vojna formacija koja je deo Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, formirana je od unutrašnje vojske i zadužena je za održavanje reda i mira.

Kao nezavisna formacija sa funkcijom održavanja reda i mira Nacionalna garda postojala je od 1991. do 2000. Međutim, nakon događaja od 11. marta 2014, predsednik Ukrajine Turčinov i Vrhovna Rada Ukrajine istog dana donose odluku da obnove funkcije Nacionalne garde Ukrajine. U skladu sa zakonom Ukrajine ukupan broj vojnika u Nacionalnoj gardi Ukrajine ne prelazi 60.000, ali ako je potrebno, može se uvećati u skladu sa odgovarajućim zakonom. Nacionalna garda Ukrajine obavlja mnoge funkcije, od pratnje kriminalaca do zaštite javne bezbednosti, ali njena trenutna funkcija fokusirana je upravo na jedinice koje se bore u zoni ATO. U julu 2014. formirana je prva moderna brigada operativne namene Severnog operativno-teritorijalnog udruženja Nacionalne garde novog tipa sa savremenim naoružanjem.

Prvi dobrovoljački bataljon operativne namene Nacionalne garde zakleo se na vernost Ukrajini 5. aprila. Pet stotina vojnika, uzrasta od 18 do 55 godina, za tri nedelje su prošli specijalnu vojnu obuku, nakon čega su ušli u rezervni sastav Nacionalne garde Ukrajine.

DONBAS

U proleće 2014. nastaje i drugi bataljon specijalne namene „Donbas“ (ne treba ga mešati sa 46. bataljonom specijalne namene „Donbas – Ukrajina“). „Donbas“ je formiran tokom aprila i maja 2014. od dobrovoljaca, kao jedinica društveno-teritorijalne odbrane kako bi se obezbedio rad organa državne vlasti na teritoriji Donjecke i Luganske oblasti. Prvo mesto za početak vojnog puta bataljona bilo je Novopidgorodne. Na čelu bataljona nalazio se misteriozni čovek po imenu Semen Semenčenko. On je veoma brzo postao kultno lice za Ukrajince. Semenčenko (tada je već bilo poznato da je on biznismen, čovek koji je učestvovao na Majdanu, društveni aktivista) u aprilu 2014. objavio je na svojoj Fejsbuk stranici informacije o sakupljanju sredstava i primanju dobrovoljaca u bataljon teritorijalne zaštite Donjecke oblasti pod nazivom „Donbas“. Za mesec dana komandovanja bataljonom pristao je na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova da se prvi odred bataljona „Donbas“ priključi Nacionalnoj gardi Ukrajine, odnosno njenim jedinicama specijalne namene. Glavne aktivnosti bataljona bile su izviđačke, protivdiverzione prirode, napadačke operacije, kao i jačanje odbrane državne granice Ukrajine na istoku od diverzionih i terorističkih grupa. U rezervnom bataljonu Nacionalne garde Ukrajine bilo je ukupno 460 ljudi. Šest stotina i četrdeset vojnika bataljona „Donbas“ se 23. juna 2014. u kampu za obuku u selu Petrivka zaklelo na vernost ukrajinskom narodu. Nakon toga bataljon je krenuo u zonu ATO. Trinaestog januara 2015. drugi odred bataljona krenuo je u Lugansku oblast. Prvi odred se 27. januara vratio u zonu ATO da pomogne kolegama. Od sredine februara vojnici bataljona „Donbas“ zadržavaju svoje pozicije u Luganskoj i Mariupoljskoj oblasti (selo Širokine). Momci iz bataljona „Donbas“ su heroji, u to nema sumnje. Jaki, uporni, navikli na težak rad, oni se bore u zoni ATO i dalje su simbol samog Donbasa.

AZOV

Puk „Azov“ je poseban odred specijalne namene Nacionalne garde Ukrajine sa sedištem u Mariupolju. Nastao je 4. maja za vreme sastanka poslanika Mariupoljskog gradskog veća. Na sastanku je odlučeno da se ujedine dve grupe – aktivisti sa Majdana i nacionalisti, u sastav bataljona ušli su i kijevski navijači. Bataljon je u vojnim operacijama učestvovao početkom maja 2014. na periferiji Mariupolja. Uz podršku Nacionalne garde, bataljona „Dnjepar-1“ i Oružanih snaga Ukrajine, „Azov“ je oslobodio Mariupolj od separatista. Vojnike „Azova“ nazivaju i „crnim muškarčićima“. U puku se veoma netrpeljivo odnose prema pušenju i konzumiranju alkohola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari