Site name

Evropska komisija predstavila mapu puta za jačanje zone evra

U paketu i osnivanje Evropskog monetarnog fonda

* Evropski monetarni fond bi nastavio posao ESM i pomagao članicama zone evra u uslovima finansijskih potresa. Takođe bi radio sa Fondom za rešavanje problema u bankama i bio kreditor koji bi pomogao bržem sređivanju stanja u posrnulom bankarskom sektoru

Evropska komisija predstavila je "mapu puta" za produbljivanje evropske Ekonomske i monetarne unije (EMU) sa konkretnim koracima koje bi trebalo napraviti u narednih 18 meseci.

11. decembar 2017. 16:00

U paketu i osnivanje Evropskog monetarnog fonda

Foto: EPA-EFE/ARSHAD ARBAB

U tom paketu su i inicijative za osnivanje Evropskog monetarnog fonda (EMF) i izbor evropskog ministra ekonomije i finansija. Cilj Komisije je da unapredi jedinstvo, efikasnost i demokratsku odgovornost zone evra. "Posle godina krize, vreme je da uzmemo budućnost Evrope u svoje ruke. Snažan ekonomski rast nas ohabruje da idemo napred i obezbedimo da EMU bude još jedinstvenija, efikasnija i demokratskija. Nema boljeg trenutka da se krov popravi nego kada sija Sunce", rekao je predsednik EK Žan-Klod Junker.

Prema oceni Komisije, produbljivanje EMU znači više radnih mesta, rast investicija, socijalno poštenje i makroekonomsku stabilnost. "Snažna i stabilna zona evra ključna je za njene članice i EU u celini", ističe se u saopštenju Komisije uz opasku da su u prethodnih nekoliko godina sprovedene važne institucionalne reforme za jačanje EMU ali da nisu bile kompletne, što je ispravljeno "mapom puta". Kada je reč o osnivanju Evropskog monetarnog fonda, taj fond bi bio izgrađen na dobro postavljenoj strukturi Evropskog mehanizma za stabilnost (ESM) koji je odigrao ključnu ulogu u zaštiti stabilnosti zone evra pomažući članicama da očuvaju, ili da dobiju pristup tržištima državnih obveznica. Evropski monetarni fond bi nastavio posao ESM i pomagao članicama zone evra u uslovima finansijskih potresa. Takođe bi radio sa Fondom za rešavanje problema (SRF) u bankama i bio kreditor koji bi pomogao bržem sređivanju stanja u posrnulom bankarskom sektoru. Predviđena je i veća uloga Fonda u programima finansijske pomoći uz mogućnost razvijanja novih finansijskih instrumenata.

Komisija je pozvala Evropski parlament i Savet da usvoje predlog o EMF do sredine 2019. U mišljenju o eventualnom uvođenju funkcije evropskog ministra ekonomije i finansija, koji bi mogao da radi kao potpredsednik EK i predsednik Evrogrupe, navodi se da je to moguće u okviru Ugovora EU. Komisija ocenjuje da bi ta nova pozicija ojačala koherentnost, efikasnost, transparentnost i demokratsku odgovornost ekonomske politike EU i zone evra uz puno poštovanje nacionalnih kompetencija. Postizanje jedinstvenog stava o ulozi ministra ekonomije i finansija do sredine 2019. omogućilo bi da se ta funkcija uvede kada bude formirana naredna Komisija. U saopštenju EK navodi se i da upravo objavljeni paket nije ni prvi, ni poslednji korak u procesu kompletiranja EMU, što je jedan od prioriteta Junkerove Komisije.

Izvor: EURACTIV.rs

povezane vesti

komentari (0)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.