Džons: Pobeda pristojnosti 1Foto: EPA-EFE / DOUG JONES FOR SENATE

Božić je, čini se, ove godine stigao ranije za američke demokrate nakon krajnje neočekivane pobede njihovog kandidata Daga Džonsa na izborima u Alabami za upražnjeno mesto u Senatu.

Pre 25 godina demokrate su poslednji put imale u posedu ovo mesto u Senatu rezervisano za državu Alabamu. Od tada, država se stalno kreće udesno – čak je i Tramp 2016. ubedljivo porazio Hilari Klinton u ovoj državi.

Američki mediji ovaj trijumf analiziraju kao „udarac“ i „prekor“ za američkog predsednika Donalda Trampa, koji je podržao Džonsovog protivkandidata Roja Mura, uprkos tome što je ovaj bivši lokalni glavni tužilac optužen za seksualno uznemiravanje nekoliko žena.

Pre godinu dana ovakav ishod izbora činio se nemogućim kao i juče kada su ljudi izlazili na birališta. Krajnje nepredvidiva pobeda Džonsa je ostvarenje „noćne more“ za republikance budući da je raspon snaga u Senatu sada svega 51 naspram 49 demokratska glasa. Tesna većina republikanaca u Senatu značajno povećava šanse demokrata da osvoje kontrolu nad ovim domom Kongresa SAD na izborima sredinom naredne godine.

Mur do juče nije priznao izborni poraz jer, kako kaže, „još nije gotovo“. „Shvatite, kada je pobeda ovako tesna onda još ništa nije gotovo“, kazao je Mur aludirajući na tesnu pobedu Džonsa 49,9 naspram 48,4 odsto.

Predsednik se oglasio na Tviteru gde je napisao: „Čestitam Dagu Džonsu na teško izvojevanoj pobedi. Upisani glasovi su veliki faktor, pobeda je pobeda. Narod Alabame je veliki, a republikanci će imati još jednu priliku za ovo mesto u vrlo kratkom periodu. Nikad kraja.“

Posle velikih pobeda demokrata na izborima za guvernera u Nju Džersiju i Virdžiniji pojedine njihove pristalice nadale su se formiranju „anti-Tramp“ talasa. Ova pobeda daje im dodatan podstrek. U pobedničkom govoru Džons je istakao da je cela trka bila u vezi sa dostojanstvom i poštenjem. „Bila je ovo kampanja vladavine prava“. Ovaj 63. godišnji bivši advokat pomogao je da se osude dvojica pripadnika zloglasnog američkog Kju kluks klana koji su bombardovali crnačku crkvu 1963. u Birmingemu kada su ubijene četiri devojčice. Za Džonsa je glasao veliki broj crnaca, a istraživanja sa birališta pokazuju da je demokratskom kandidatu svoj glas poverilo više od 56 odsto žena.

Iako Tramp ne mari mnogo za istraživanja javnog mnjenja koja pokazuju da mu je podrška prepolovljena na nacionalnom nivou, rezultati iz Alabame su stvarni ishod izbora birača. Izbori ne lažu, a izborni rezultati su ozbiljna poruka predsedniku nakon godinu dana mandata, ukazuju stručnjaci.

Vašington post komentariše da su ovi izbori pokazali pukotine unutar Republikanske partije i rivalstva koja su produbljena u proteklih 13 meseci predsednikovanja Trampa. Alabama je podsetnik da se vladajuća partija suočava sa krizom identiteta te da nema lakog odgovora kako je rešiti, piše u komentaru Vašington posta. Veliki broj republikanaca kazali su da su se plašili eventualne pobede Mura te da bi sa njim u Senatu uz podršku Trampa partija sebe stavila na stranu kandidata sa rasističkim i drugim stavovima koji su neprihvatljivi za većinu Amerikanaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari