Nemaju u Partizanu posebnih iluzija o plasmanu u nikada dalju Ligu šampiona, ali ni dilema oko ambicija pred večerašnje priključivanje rekonstruisanog tima kvalifikacijama za najkvalitetnije kontinentalno klupsko takmičenje.

STADION: Partizana. KAPACITET: 32.714 mesta. SUDIJA: Tomi Skjerven (Norveška).

PARTIZAN: R. Ilić, Stevanović. M. Jovanović, Krstajić, Lazevski, Petrović, Tomić, Moreira, S. Ilić, Kleo, Šćepović.

PJUNIK: Lesko, Hovsepjan, Minasjan, Harojan, Mrkčijan, Markos, Jedigarjan, Manojan, Gazarijan, Juspahan, Gorjan.

Jedina ili najveća briga srpskog prvaka u ovom trenutku je eliminacija Pjunika, jer bez izbacivanja giganta jermenskog fudbala nema ni najverovatnijeg preusmeravanja u „traku“ koja vodi ka Ligi Evrope za koju nedelju, pa u Humskoj žele i mogu da pričaju jedino o duelima drugog kola sa nepoznatom, ali bogatom, mladom i poletnom ekipom iz Jerevana. A crno-beli to čine s mešavinom respekta za činjenicu da šampion ove bivše sovjetske republike bezmalo deceniju nema konkurenciju u tamošnjoj ligi i snažne vere u sopstvenu reputaciju i mogućnosti.

– Naravno da nam je cilj plasman u Ligu šampiona, Partizan uvek ima velike ambicije. Ali, moramo biti realni i šta god da se desi mirno sagledati stvari. Idemo korak po korak, bez euforije i velikih obećanja. Pametno, mirno i brorbeno, sa željom da što dalje doguramo – neće da se zaleće se trener Aleksandar Stanojević kao njegov kolega Jokanović i kompletna uprava pred start prošle trke za elitu, ali bez ustezanja preuzima ulogu favorita u predstojećih 180 minuta.

– Maksimalno ozbiljno smo shvatili Pjunik, nema sitnice vezane za njihovu igru i ekipu koja nam je promakla u pripremni ova dva meča. Kažem dva jer se crta podvlači ispod revanša. Ma koliko golova dali pred našim navijačima. Uradićemo sve što je potrebno za rezultat koji bi nam olakšao stvari u revanšu. Kvalitetnija smo ekipa od devetostrukog šampiona Jermenije, uopšte nemam dilemu da ćemo opravdati ulogu apsolutnog favorita – kaže mladi šef struke „parnog valjka“ pred debi u ulozi prvog trenera Partizana, na čijoj je klupi sedeo kao prvi pomoćnik Miroslava Đukića u duelima sa Zrinjskim iz Mostara, pre tri leta.

I za Aleksandra Lazevskog će večerašnjih 90 minuta biti premijerni na evropskoj sceni. Levi bek veruje da će na pravi način zameniti prodatog Lomića, a naš šampion več u prvom odmeravanju snaga s Jermenima pokazati da je dobro radio tokom jednomesečnih priprema.

– Nisam „zelen“ kao kada sam svojevremeno, menjajući povređenog Obradovića, upisao prve minute za seniorsku postavu. Dugo sam u Partizanu, znam da se nosim s pritiskom. Ne bojim se izazova i rada, kao što moja ekipa ne strepi od Pjunika. Skidamo kapu njegovoj neverovatnoj dominaciji u domaćem fudbalu, ali zna se čiji su ime, tradicija i kvalitet veći. Porazi u pripremnim utakmicama nisu realan prikaz naše forme, jer smo je dizali iz provere u proveru. Imamo s čime i znamo kako protiv Jermena i njihovog napadačkog fudbala. Još da, do tančina, pripremljenu taktiku pretvorimo u pobedu koja će nam omogućiti rezultatski spokojniji revanš – navija za što više lopti u mreži „feniksa“ iz Jerevana dvedesetdvogodišnji defanzivac mlade selekcije Makedonije i aminuje Stanojevićevu konstataciju da „nisu ni za šta ako ne mogu da prođu drugo kolo“.

Ni još mlađi Marko Šćepović tvrdi da nema tremu od „vatrenog krštenja“ u prvom timu kluba čiji dres nosi od početka karijere. Omladinski reprezentativac Srbije čak tvrdi da su on i Kleo odlično dopunjuju, baš kao što je do skora funkcionisao Brazilčev tandem sa prvim strelcem „parnog valjka“ Diarom.

– Saveti trenera, najiskusnijih saigrača Krstajića i Saše Ilića i oca maksimalno su mi olakšali pripremu za debi. Nemam nikakvu frku u glavi, jedva čekam da sudija svira početak utakmice, kako bih na delu pokazao zašto mi je pružena šansa u prvom timu. Mnogo sam motivisan, ali potpuno miran i skoncentrisan, jer samo takav mogu biti od koristi kolegi iz špica i celoj ekipi. Naravno da bih voleo dati gol na premijeri, ali radovaću se i tuđim pogocima. Bitan je samo uspeh ekipe. Verujem u pobedu – ima energije i optimizma devetnaestogodišnji sin nekadašnjeg golgetera crno-belih Slađana Šćepovića.

Skoro dupli stariji kapiten Mladen Krstajić veruje u uspeh momaka koje predvodi.

– Nema lakih protivnika, zbog čega je najbitnije da budemo pravi svih 90 minuta. Staloženi, otvorenih očiju, borbeni i disciplinovani. Sve je pod kontrolom, spremni dočekujemo meč. Mislim da ćemo uraditi ono što se očekuje – smatra iskusni štoper, od čije igre će umnogome zavisiti učinak najopasnijeg igrača Pjunika – napadača Markosa.

Minasjan: Ne plašimo se crno-belih

Trener Pjunika Vardan Minasjan prepustio je ulogu favorita srpskom šampionu, ali se nada da će njegovi izabranici uspeti da iskoriste slabe strane Partizana.

– Partizan je promenio sastav u odnosu na prošlu sezonu, ali ih mi smatramo favoritom. Poštujemo našeg protivnika, ali ga se ne plašimo jer svaki klub ima jake i slabe strane – rekao je Minasjan na konferenciji za novinare.

Kvalifikacije Lige šampiona – 2. kolo

Inter B. (Azerbejdžan) – Leh (Poljska) 0:1 (0:0)

Birkirkara (Malta) – Žilina (Slovačka) 1:0 (1:0)

Levadija (Estonija) – Debrecin (Mađarska) 1:1 (0:0)

Metalurg (Letonija) – Sparta P. (Češka) 0:3 (0:1)

Salcburg (Austrija) – Toršavn (F. Ostrva)5:0 (2:0)

AIK (Švedska) – Heunese (Luksemburg) 1:0 (0:0)

Liteks (Bugarska) – Rudar (C. Gora) 1:0 (1:0)

Omonija (Kipar) – Renova (Makedonija) 3:0 (2:0)

Hapoel (Izrael) – Željezničar (BiH) 5:0 (5:0)

Dinamo Z. (Hrvatska) – Koper (Slovenija) 5:1 (2:1)

Bohemija (Irska) – TNS (Vels) 1:0 (0:0)

Aktobe (Kazahstan) – Olimpi R. (Gruzija) (18.00)

Bate Borisov (Belorusija) – Hafnarfjordur (Island) (18.00)

Ekranas (Litvanija) – Helsinki (Finska) (18.00)

Šerif (Moldavija) – Dinamo T. (Albanija) (19.00)

Linfild (S. Irska) – Rozenborg (Norveška) (20.45)

Partizan (Srbija) – Pjunik (Jermenija) (20.45)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari