Sva četiri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika organizovaće 19. maja štrajk upozorenja tako što nastavnici neće držati prvi čas u prepodnevnoj i poslepodnevnoj smeni. Sindikati traže da prosveta bude izuzeta od najavljenog smanjenja plata za 10 odsto u javnom sektoru i da što pre bude donet zakon o platnim razredima, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovali predsednici Sindikata obrazovanja Srbije, Unije sindikata prosvetnih radnika, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, rekao je za Danas da sva četiri reprezentativna sindikata okupljaju 80 odsto, od ukupno 103.000 zaposlenih u osnovnim i srednjim školama i da nema razloga da štrajk upozorenja ne podrže i prosvetari koji su članovi manjih sindikata. On je dodao da je najavljeni protest samo početak aktivnosti koje će sindikati preduzeti i da će u narednoj fazi biti uključeni i zaposleni u predškolskim ustanovama i u visokom obrazovanju.

Pavlović je rekao da su sindikati odbili poziv na pojedinačne razgovore sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem i da će sa njim sresti samo ako predstavnici svih reprezentativnih sindikata budu prisutni.

– Efekat smanjenja plata u prosveti bi bio samo tri milijarde dinara na šestomesečnom nivou, a održavanje službenih automobila košta šest milijardi godišnje. Već 15.000 zaposlenih je na minimalcu, a u tu kategoriju je pasti još 5.000 ako se smanje plate. Prosečna plata u obrazovanju je 43.000 dinara, a ako se posmatraju samo osnovne i srednje škole prosek je još niži – naveo je Pavlović, ukazujući da država godišnje gubi 200 milijardi dinara u sivoj ekonomiji.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Dragan Matijević preneo je ministru prosvete poruku svojih kolega da će se „boriti do kraja za dostojanstvo, ne zato što su profesori gordi već jer su vaspitači“. On je rekao da polovina od ukupnog broja visokoobrazovanih radi u prosveti i zdravstvu i ocenio da je „vlast počela obračun sa svojom inteligencijom“. Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković je dodao da su prosvetni radnici spremni na sve kako bi sprečili najavljeno smanjenje plata.

A privatni sektor?

– Na delu je hajka protiv javnog sektora da bi se zaposleni prikazali kao neradnici, a niko se ne bavi privatnim sektorom u kome mnogi poslodavci radnicima uplaćuju na račun minimalac, a ostatak plate im daju na ruke – kazao je Branislav Pavlović.

Verbić: Oštri zahtevi sindikata

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je juče da je još nije razgovarao sa predstavnicima sindikata prosvetnih radnika i da je susret sa jednim od njih predviđen u petak.

– Važno je da se vidimo što pre i imamo o čemu da pričamo. Zahtevi sindikata su vrlo oštri. Nema dileme da će ti razgovori biti teški i naporni, ali mi sem ovih nastavnika nemamo druge, oni guraju sistem napred – kazao je Verbić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari