Zanimljiv fenomen beleže srpski ornitolozi, a vezan je za ponašanje omiljene vojvođanske ptice selice – rode. Naime, sve više primeraka bele afričke rode ostaje tokom zime u svojim staništima, gde praktično zimuju. Kod Ruskog Krstura zabeležen je slučaj zdrave, odrasle bele rode koja zimuje, a iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode poručuju da nije reč o pticama koje su se ranije vratile u svoja gnezda, već da je sve veći broj roda koje ostaju tokom cele godine u Srbiji.

– Zapazili smo veći broj i belih i crnih roda koje ostaju kod nas preko cele godine. Ove dve vrste su oduvek, opravdano, smatrane najtipičnijim selicama, toliko tipičnim da služe kao školski primeri seobe ptica. Većina populacije koja se gnezdi u Evropi i Aziji zimski period zaista provodi u srednjoj i južnoj Africi, te južnoj Aziji. Tako se ponaša i većina naših roda. Ipak, zbog sve toplijih zima u srednjoj i južnoj Evropi vodena staništa gde se rode hrane nisu smrznuta, pa im je na raspolaganju dovoljno hrane da prežive do proleća – objašnjava ornitolog Marko Tucakov iz pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode.

Prema proceni stručnjaka, moguće je da je reč o iznemoglim pticama, koje su zaostale za svojim jatima, ali ima primera i sasvim zdravih primeraka. Neizvesno je da li će rode koje su ostale da zimuju preživeti nalete hladnog vremena, pa je iz tog razloga potrebna pomoć ljudi.

– Rode rado jedu svaku vrstu ribe koju mogu da progutaju, pa se zato često zadržavaju u okolini ribnjaka. Rode nisu nesnalažljive, mnoge se mogu videti kako pretražuju deponiju smeća u potrazi za hranom – kažu u Zavodu za zaštitu prirode.

U Zavodu kažu da ćemo zbog klimatskih promena morati da prihvatimo i tu mogućnost – rode u snegu!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari