Četvrti samit državnika Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (ZCIE) biće održan naredna dva dana u gradu Suđu na istoku Kine, koji je zbog vodenih kanala i kamenih mostova poznat i pod imenom „Venecijom Istoka“. U Suđou, koji je nastao pre 2.500 godina, a danas spada u red najrazvijenijih gradova u drugoj najvećoj svetskoj ekonomskoj sili, državnici 17 zemalja će razgovarati o razvoju ekonomskih odnosa i saradnji na dobrobit svih.

Podsećanja radi, Srbija je u decembru 2014, bila domaćin samita Kine i ZCIE za koje u Pekingu ističu da su stari prijatelji koji su odoleli iskušenjima vremena, a sada su partneri okrenuti ka budućnosti. Da je reč o uspešnoj ekonomskoj saradnji o tome svedoči i podatak da u Srbiji posluje sve više kompanija iz NR Kine. Uoči samita u Suđou, predstavnici tri kineske kompanije govore za Danas o dosarašnjim rezultatima saradnje i planovima za budućnost.

Uspešna decenija kompanije Huavei

Kompanija Huavei Tehnolođis posluje u Srbiji od 2005. i usmerena je na razvoj inovativnih tehnologija u sektoru potrošačke tehnike, primenu lokalizovanih rešenja i dugoročni razvoj na ovdašnjem tržištu. „Naši najveći strateški partneri na srpskom tržištu su Telekom, Telenor i Vip, kao i niz državnih institucija“, kažu toj kompaniji. U Huaveiju su posebno ponosni na projekte društvene odgovornosti, s obzirom na to da su do sada osmislili i realizovali više donatorskih i humanitarnih akcija u Srbiji. Huavei je privatna kompanija osnovana u gradu Šenženu na jugu Kine 1987, sa kapitalom od 3.500 dolara i u početku je preprodavala automatske telefonske centrale za preduzeća. Danas je vodeća u svetu u pružanju rešenja u sektoru informatičkih i komunikacionih tehnologija (ICT) i opslužuje trećinu čovečanstva. U 2014. je Huavei ostvario prihod od 46,5 milijardi dolara i profit od 4,5 milijardi . Akcije ove kompanije, koja je u vlasništvu zaposlenih, poseduje 82.471 aktivnih i penzionisanih radnika. Zapošljava više od 170.000 radnika širom sveta, od kojih je 45 odsto angažovano na istraživanju i razvoju i spada u red 100 najtraženijih poslodavaca u svetu. Samo u sedištu kompanije u Srbiji zaposleno je više od 150 ljudi (čak95 odsto njih je visokoobrazovano), dok ukupan broj zaposlenih premašuje 350. Samo u 2014. procenat zaposlenih uvećan je za deset odsto. U Huaveiju trenutno rade na, za sada, najznačajnijoj i najvećoj donaciji kompanije, opremi visoke tehnologije za prvu eLTE laboratoriju na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu u kojoj će studenti učiti i raditi sa 4G mrežama. Inicijativa je promovisana na prošlogodišnjeg Samita 1+16, i kao što je tada obećano, od novembra 2015. studenti ovog fakulteta će imati najnapredniju laboratoriju u regionu Jugoistočne Evrope.

Stručnjaci SDHS korporacije na Koridoru 11

O ekonomskoj saradnji u usponu svedoči i prisustvo Kompanije Šandong hajspid grupa (SDHS), kojoj je poverena izgradnja deonice na Koridoru 11 od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, ukupne dužine 50,2 kilometara. To je prvi takav projekat SDHS u Srbiji, a finansiran je kreditom kineske Eksim banke od 301 milion dolara, dok je iz budžeta Srbije izdvojeno 32,7 miliona dolara. Reč jevelikoj poslovnoj grupaciji u državnom vlasništvu sa registrovanim kapitalom od 20 milijardi juana (oko 3,3 milijarde dolara) i godišnjim operativnim prihodom od 50 milijardi juana. Sa imovinom od 350 milijardi juana, SDHS je najveće preduzeće u provinciji Šandong, trećoj po bogatstvu u zemlji, i najmoćnije u svojoj branši. SDHS u svom sastavu ima 28 kompanija i više od 70.000 zaposlenih. Kompanija je sagradila više od 3.000 kilometara autoputeva, most preko zaliva Jaođšu dug 42 kilometra (najduži na svetu), te više od 1.000 kilometara železničkih pruga. U Kini i u 106 zemalja u svetu investirala je više od 70 miijardi juana. Liu Đičeng, zamenik generalnog direktora srpskog ogranka Kineske Šandongske međunarodne grupacije za privrednu i tehničku saradnju, iz sastava SDHS, ističe da je reč o državnom preduzeću pa se i „sve naše operacije odvijaju u skladu sa politikom Vlade“.

Ambiciozni planovi ZTEkorporacije

Još jedna od kompanija, koja je prisutna na tržištu Srbije, je ZTEkorporacija za telekomunikacionu opremu i sisteme sa centralom u Šenženu u južnoj Kini. U 2014. prihod te korporacije dostigao je 81,47 milijardu juana, dok je profit narastao na 2,63 milijarde juana, što je 94 odsto više nego 2013. U ZTE, koji posluje u više od 160 zemalja, zaposleno je oko 60.000 ljudi. Ta korporacija se može pohvaliti i podatkom da već petu godinu za redom spada među tri vodeća inovatora u svetu. Stalno predstavništvo ZTE u Srbiji otvoreno je 2006. i od tada je kompanija imala veoma dobru poziciju u segmentu mobilnih telefona. „Očekujemo da će u poslovanju ZTE u Srbiji biti nastavljen trend velikog rasta u segmentu infrastrukturnih projekata, i da ćemo steći poziciju kakvu imamo u regionu i svetu“, izjavio je predstavnik prodaje ZTE u Srbiji Marko Krstić. On je naglasio da se akcenat u poslovnoj politici stavlja na infrastrukturne projekte i podsetio da je u čitavom regionu u trendu koncept „Optika do kuće“. „Za taj koncept zainteresovani su Vlada, ministarstva, državne institucije, veliki TC operateri, kao i sve velike firme koje imaju dodirne tačke sa proizvodnim programom kompanije“, kaže Krstić.

Atraktivna investiciona destinacija

– Srbija je jedna od veoma bitnih zemalja za našu Vladu i jedna od najtraktivnijih investicionih destinacija u koje bismo rado ulagali, Otuda mi veoma priželjkujemo dobar poslovni ambijent. Podsetiću da je CIP, sa kojim smo potpisali i zvaničan sporazum, značajan partner SDHS u Srbiji. U nekoliko projekata mi smo CIP-u omogućili da se uključi u posao, a razmišljamo i o budućoj sardnji, odnosno uključivanju CIP-a u izgradnju auto puta ili pruge. SDHS ima i sporazum o saradnji sa Građevinskim fakultetom u Beogradu. Želja nam je da mladi inženjeri dođu na naše gradilište kako bi tu primenjivali sve što su naučili u teoriji – kaže Liu Đičeng, zamenik generalnog direktora srpskog ogranka Kineske Šandongske međunarodne grupacije za privrednu i tehničku saradnju, iz sastava SDHS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari