Mehanizam Evropske unije koji omogućava privremeno uvođenje viza zemljama iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata, među kojima je i Srbija, stupio je juče na snagu. Ipak, i evropski i srpski zvaničnici ocenjuju da Srbija zasad nije u opasnosti od ukidanja „belog šengena“ i očekuju da će uskoro biti nađeno zajedničko rešenje za problem.

Evropska komisija je saopštila da nijedna članica EU dosad nije zatražila suspenziju bezviznog režima za državljane zemalja Zapadnog Balkana. Mikele Ćerkone, portparol komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malstrom, rekao je novinarima u Briselu da pojedine zemlje, uključujući Nemačku, već godinama izražavaju zabrinutost zbog zloupotrebe prava na azil od strane građana Srbije, Makedonije i BiH, ali da nema zahteva za uvođenje viza.

Izvestioci Evropskog parlamenta Jelko Kacin i Tanja Fajon upozorili su da opasnost od eventualne suspenzije bezviznog režima Srbiji postoji, ali su istakli da ta odluka ne može biti doneta preko noći. Ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije Branko Ružić izrazio je uverenje da će Srbija, u saradnji s Nemačkom i EU, naći zajedničko rešenje za problem lažnih azilanata i otkloniti opasnost od suspenzije „belog šengena“.

Šef vladine Komisije za praćenje bezviznog režima Nenad Banović izjavio je da nema razloga za paniku, da je preduzet niz mera za smanjenje broja lažnih azilanata, kao i da su pooštrene kontrole na graničnim prelazima.

„Izričito se traži da budu ispunjeni uslovi za izlazak iz zemlje. Svaki državljanin mora sa sobom da osim važeće putne isprave, ima i zdravstveno osiguranje, sredstva za izdržavanje, pozivno pismo ili vaučer turističke agencije i povratnu kartu ukoliko ide autobusom ili avionom“, objasnio je Banović mere kontrole, pri čemu je istakao da je u 2013. broj lažnih azilanata smanjen za 10 odsto u odnosu na 2012. godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari