Vučić uživa da svoje saradnike drži u neizvesnosti do poslednjeg dana: Opozicija o najavi izbora Vlade Srbije tokom prvomajskih praznika 1foto FoNet Zoran Mrđa

Iako je najavljivana za kraj februara, sredinu marta, pa za početak aprila, novu vladu, Srbija će dobiti tek za prvomsjake praznike, i to nekoliko dana pre isteka zakonskog roka za formiranje izvršne vlsti. Sagovornici Danasa ocenjuju da su razlozi za ovakvo prolongiranje kontituisanja vlade višestruki, da to govori o nestabilnosti u zemlji, da postoji ogromno neslaganje unutar Srpske napredne stranke, ali i da je najvažnije to što Aleksandar Vučić uživa u tome da svoje saradnike drži u neizvesnosti do poslednjeg dana, uprkos tome što se još 17 decembra znalo da SNS ima većinu za formiranje vlade.

Iz vladajuće koalicije ipak navode da nije sve tako jednostavno, da su mnogi događaji uslovili ovu dinamiku, kao i da se čekao povratak predsednika Aleksandra Vučića u Srbiju . Ističu da ništa nije izgubljeno i da će vlada biti formirana u zakonskom roku, za prvomajske praznike.

„Rasprava u parlamentu će ići brzo, jer se neće menjati broj ministarstava, tako da neće morati da se menja Zakon o vladi i Zakon o ministarstvima , a samim tim neće biti ni amandmana i rasprave o njima. Raspravljaće se o samo o ekspozeu budućeg predsednika Vlade Miloša Vučevića i o kandidatima za ministre. A sam sastav vlade biće obelodanjen nakon sutrašnje sednice Predsedništva SNS. Biće tu i nekih novih kadova, ali će okosnici vlade činiti oni već vođeni“, kažu izvori Danasa iz vrha SNS.

Nakon sednice Predsedništva SNS, očekuje se da će Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije zakazati sednicu parlamenta, po hitnom postupku, za 1 ili 2.maj.

Opozicija najavljuje da će učestvovati u raspravi o kabinetu Miloša Vučevića, jer kako kažu nemaju nikakav problem da rade bilo kad, pa i za praznike, kada je reč o borbi za slobodu i ostvarivanja prava građana.

„Sednica je namerno zakazana tokom prvomajskih i Vaskršnjih praznika kako građani ne bi uživo u direktnom prenosu pratili još jedan debakl Srpske napredne stranke tokom sednica Skupštine. Prva postava sa Napredne akademije mladih lidera nije sposobna da se jezikom argumenata i činjenica suprotstavi poslanicima opozicije“, kaže Srđan Milivojević, poslanik Demokratske stranke.

Na pitanje kako tumači izbor vlade u poslednjem zakonskom roku, iako su naprednjaci proglasili pobedu još 17. decembra, Milivojević kaže da je po sredi petomesečna borba „predstavnika mafijaškog režima oko podele plena“.

„Sada je sasvim jasno da mafija Srbiju vidi samo i isključivo kao plen, a vlast doživljava kao skup privilegija i nikakvu odgovornost“, navodi poslanik DS .

On ističe da mu je žao svog onog skupštinskog osoblja koje će morati da radi za praznike, a sve zbog hira jednog čoveka.

„Žao mi je što se Aleksandar Vučić iživljava nad zaposlenima u Skupštini, nad policajcima koji obezbeđuju skupštinsko zdanje, nad ljudima koji rade za jako male plate, koji su se radovali prazniku,a koji će sada morati da provedu na poslu, umesto sa svojim porodicama. Nadam se da će im bar za rad na dane praznika biti isplaćene adekvatne plate. Tužno je kada Aleksandar Vučić najveći neradnik u Srbiji, koji je čitavog života na budžetu, poželi da Skupština radno obeleži 1. maj“, istiće Milivojević.

Za Pavla Grbovića, poslanika i lidera Pokreta slobodnih građana, izbor vlade tokom praznika je više pitanje za psihologe, nego za političare.

“ Neko očigledno uživa u tome da svoje saradnike drži u neizvesnosti do poslednjeg dana. Na taj način ih drži u pokornosti i tera da mu se dokazuju. Takođe mu verovarno predstavlja zadovoljstvo i to što ionako slabo plaćeno skupštinsko osoblje neće moći da provede praznike sa svojim porodicama“, navodi Grbović, dok Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, smatra da se sve radi u poslednjem trenutku kako bi naprednjaci prikrili svoje slabosti.

Nestorovićeva ističe da razloge zakazvanja sednice parlamenta o izboru vlade treba tražiti u činjenici da naprednjaci ne mogu da se dogovore između sebe oko podele ministarstava.

“ Kako smo načuli sukob je između Gašića i Vučića. Kao što sam i ranije isticala, Gašić je „čuvar tajni“ svih nečistih radnji koje su obavljali Vučević i Vučić, zato smatram da će se to odraziti i na novi sastav Vlade“, ističe Nestorovićeva.

Radomir Lazović, šef poslaničke grupe Zeleno levi front, smatra da realnost pokazuje da u SNS nije sve u redu, iako oni pokušavaju da kažu drugačije.

„Čim oni ne mogu u nekom normalnom roku da naprave vladu to govori o nestabilnosti u zemlji. Ali to nas ni ne čudi nakon krađe izbora, Srbija je zaista u velikoj krizi. Mi ćemo na sednici kada se bude birala vlada zastupati stav da je SNS režim najgora stvar koja se mogla desiti Srbiji u političkom smislu. Ljudi odavde odlaze, umiru od zagađenja, nemaju za egzistenciju, a manjina bliska SNS-u se bogati i bahati. Ova vlada ce svakako biti nastavak prethodnih štetnih politika režima“, ocenjuje Lazović.

Vojislav Mihailović, lider i poslanik POKS-a, ističe za Danas da je predsednik Srbije i po ovom pitanju pokazao da njegova reč ništa ne znači, jer je obećao formiranje Vlade Srbije u najkraćem mogućem roku, pa se ispostavilo u poslednji zakonski momenat.

„Mi iz POKS ne pridajemo značaj prvomajskim praznicima, pa nam to ne smeta što radimo tada, ali levičarima poput SPS sigurno nije prijatno, ali ko njih išta i pita više“, itiče lider POKS-ai dodaje da će poslanici koalicije Nada učestvovati u raspravi.

I poslanici Mi glas iz naroda, i Mi snaga naroda ne vide nikakav problem u tome što će vlada biti birana u poslednjem trenutku i to tokom praznika .

„Dok god se formira u zakonskom roku, formalno se ne može ništa prigovoriti. Druga je stvar što ne znamo tačno zašto smo toliko dugo bez vlade i ko sve utiče na njeno (ne)formiranje“, navodi za Danas Aleksandar Pavić, poslanik MI snaga naroda.

I Branko Pavlović, šef poslaničke grupe Mi glas naroda smatra da je sam izbor vlade u poslednjem trenutku bez većeg značaja, iako je bila nepotrebno rasprava baš za praznike.

„Mi ćemo naravno biti na sednici i učestvovati u raspravi. Građani su nas birali da bi se njihov glas čuo , tamo gde oni ne mogu biti prisutni „, navodi Pavlović.

Zdravko Ponoš, šef poslaničke grupe Srbija centar kaže da se tu neće birati ništa.

„Samo se udara pečat, a Vučić je odlučio da mu delovodstvo radi za praznike, kako bi još jednom odigrao dramu. Jer, Srbija je u teškoj poziciji, a biće u boljoj ako se on obrati narodu, jer nije odavno i ako skupština zaseda za praznike, u poslednjem trenutku pre isteka roka“, kaže Ponoš.

Prema njegovim rečima Vučiću skupština služi samo da SNS većina udara pečat na svako pismo koje joj stigne sa Andrićevog venca. Zatečen je kad čuje da sad tamo ima neke glasne opozicije. Zato i ne sme da ide sa izmenom strukture vlade i zakonom o ministarstvima.

„U konkretnom pismu piše ono što je odlučeno u Bokeljki kad su jarani delili plen – kome ministraska fotelja, kome javmo preduzeće, kome zgrade Generalštaba, kome nove parcele za Beograd na vodi, kome poslovi oko EXPO, kome narko biznis. Ta Vlada biće impotentna Vlada kontinuiteta koja na vlada. Takva će biti i personalna rešenja. Većini ministara iz prethodne malo ka zna imena, ne kad su postali ministri nego sad, po zavrsetku mandata. Ali zato svi znaju imena kumova, investitora, savetnica, šeika, grenela i grenelića. Tamo je vlast“, zaključuje Zdravko Ponoš u izjavi za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari