"Vučić šalje poruku da je on jedino bitan": Zašto je ponovo produžen rok za formiranje nove vlade? 1(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/Slobodan Miljevic)

Još u izbornoj noći 17. decembra jasno je bilo da Srpska napredna stranka ima većinu za formiranje vlade, pa je stoga i delovalo logično obećanje predsednika Aleksandra Vučića da će najdalje do 15. marta biti formirana Vlada. Sudeći po njegovim poslednjim najavama Vlada će biti formirana u samom foto-finišu zakonskog roka koji ističe 6.maja.

Osim Vlade Srbije, nije formirana ni Vlada Vojvodine, pa sagovornici Danasa ocenjuju da Vučić time što sve institucije formira u zadnjem času ili ih drži u „vd stanju“, naširoko šalje poruku da je jedino on bitan i da se on za sve pita.

Iako je do 6. maja ostalo malo vremena za sada se ne naziru ni konture nove vlade, osim što je poznato ime novog mandatara Miloša Vučevća.

Jasno je, takođe, da će u tu novu vladu, osim naprednjaka ući i stari provereni koalicioni partneri, socijalisti, PUPS, SDPS Rasima Ljajića i neke manjinske stranke.

Jedina novina u novoj vladi mogu biti predsavnici stranke Zavetnici, i neke nestranačke ličnosti, ali i za njih će najverovatnije biti odrežena nekamanje važna ministarstva.

*Bukti pravi proksi rat između Vučića i Gašića

„Za nova lica neće biti puno mesta, već će se ići na botoksiranje starih, koji će onda da uđu u novu vladu sa novom svežinom. Što se novih kadrova tiče njima će možda biti namenjena neka ministarstva bez portfelja, a relativo novo lice biće i ministar zdravlja. U svim ostalim ministarstvima biće nama dobro znana lica „, kaže sagovornik Danasa blizak SNS i dodaje da ono što podiže temperaturu u krugu SNS je što većina od aktuelnih ministara ne zna na čemu je trenutno i u kom ministarstvu će završiti i da li če uopšte završiti u vladi.

On napominje da se nikako, baš zbog toga, ne može govoriti da u SNS vlada idilična atmosfera, jer funkcioneri te stranke zaziru jedni od drugih.

„Ključni problem u ovom trenutku za Aleksandra Vučića je Bratislav Gašić, zbog njihoog međusobnog sukoba koji davno tinja. I zato predsednik Srbije putem nekih medija šalje poruku Gašiću da njegovo ministarstvo nudi Dačiću. A sam Gašić preko političara uzvraća iznošenjem inkriminišuće prepiske u kojima je jedan od aktera Vučić. Uglavnom u toku je pravi proksi rat Vučića i Gašića koji se vodi preko posrednika, od kojih većina nije ni svesna toga “ , navodi sagovornik Danasa.

Dodaje da je slična situacija i sa ministarkom pravde, koja ima manji manevar, ali, ipak, pokazuje da će i ona morati da dobije deo kolača u budućoj raspodeli. O svim tim kadrovskim kombinatorikama najmanje se pita novi mandatar Miloš Vučević.

*Priče o kadrovskim kombinatorikama služe za odvlačenje pažnje sa važnih pitanja

„Vučić i time što sve institucije formira u zadnjem času, ili ih drži u „vd stanju“, naširoko šalje poruku da je jedino on bitan. Strancima poručuje da sa njim moraju da se dogovaraju. Svojim glasačima da je on „otac nacije“, od koga zavisi kako će im biti. Partiji čiji je zakulisni šef ukazuje da su svi drugi rukovodioci tu nebitni i samo je on važan činilac za njen opstanak na vlasti“, objašnjava za Danas Dragomir Anđelković, politički analitičar.

Zato, kako kaže Vučić, odugovlači obrazovanje vlade Srbije ili konstituisanje nove vlasti na nivou AP Vojvodine, iako sve to može da uradi u par sati.

„Uz to presipanjem iz šupljeg u prazno zamajava narod. Njegovi mediji stvaraju predstavu da se preispituju razna kadrovska rešenja, da u sve pokušavaju da se mešaju stranci i tome slično. Tako se preusmerava pažnja građana sa ekonomskih problema i nacionalnih ustupaka koje Vučić daje Prištini, kako bi imao podršku njenih zapadnih mentora. Takve igre su Vučiću već više puta davale rezultat, pa nastavlja da ih koristi“, ocenjuje sagovornik Danasa.

*Umesto da se pozabavi novim kabinetom u Nemanjinoj, opozcija se bavila samo pregovorima

Bojan Vranić, profesor na Fakultetu političkih nauka smatra, međutim, da nije novost formiranje vlade u foto finišu, ali je novost to da je političko interesovanje za taj proces marginalno.

„I ta smanjena pažnja dolazi u kontekstu pregovora vladajućih i opozicionih stranaka oko izbornih uslova, kao i borbe oko Beograda. Deluje kao da je SNS-u i SPS-u prepušteno da u komforu formiraju vladu, čak nema ni mnogo nagađanja ko će biti ministri, koliki će biti kabinet, itd. Naravno, uvek je moguće da su razlog odugovlačenju podele u SNS oko toga na koga je sada red da zauzme ministarsko mesto, kao i koliki deo kolača će dobiti koalicioni partneri, pre svih SPS“, navodi Vranić.

Na pitanje zbog čega tako nisko interesovanje opozicije za formiranje vlade, kao i odsustvo značajnije reakcije na predlog mandatara, Vranić kaže da je to stoga što je njihova kompletna energija usmerena ka pregovorima.

„Prednost ujedinjene opozicije mogla je da bude da se neki njeni delovi bave novom vladom,ali ona nije iskorišćena u prethodnim mesecima. Već su se isključivo bavili pregovorima“, navodi Vranić.

Tako smo došli u situaciju da će ovo biti druga najduže čekana vlada u poslednje dve decenije. Najduže smo čekali fomiranje vlade Ane Brnabić iz 2022. godine i za njen izbor bilo je potrebno 206 dana. Za formiranje vlade iz 2020 godine bilo je potrebno 129 dana, a najkraće se čekalo na formiranje vlade Zorana Đinđića u 2001. godini i tada su bila potrebna samo 33 dana za sastavljanje kabineta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari