Vučić za Dnevnik RTS: Postoji šansa da se prijem Kosova u SE odloži 1Printskrin RTS

„Da mi imamo samo NATO zemlje protiv nas u Generalnoj skupštini, to ne bi bio nikakav problem“, rekao je predsednik Aleksandar Vučić za jutarnji dnevnik RTS, povodom članstva Kosova u Savetu Evrope.

Predsednik Srbije je obrazložio da ono što sada Srbiji predstavlja najveću prepreku je ustvari partnerstvo zapadnih sila sa arapskim zemljama.

„Mi poručujemo da mala slobodarska zemlja čuva svoj integritet. Mi smo o tom zločinu pričali. Ko je od zemalja u regiona to uradio?“

„Mislim da je za ljude u Srbiji od presudnog značaja da uradimo sve što možemo. Izgledi nisu valiki, jer prekoputa sebe imamo sve velike sile“, rekao je Vučić.

Sedamnaest zemalja članica Evropskog parlamenta je za Rezoluciju o Srebrenici. Predsednik je naveo da su „Ruanda i Nemačka glavni ko-sponzori Rezolucije“.

O članstvu Kosova u Savetu Evrope Vučić je rekao da je stav Evrope da je članstvo u ovom evropskom telu „normalna“ stvar, ali da on njima poručuje da jedini uslov koji je Srbija tražila, Zajednica srpskih opština, nije ispunjena.

„U njihovim obrazloženjima piše da je normalno članstvo, pa piše da treba da se formira Zajednica srpskih opština, pa ste na to zaboravili“, rekao je Vučić.

Vučić poručio je danas da će Srbija nastaviti da se bori, iako pred sobom ima za protivnike dominantne sile Zapada, ističući da su, kada je reč o članstvu Kosova u SE, najsmešnija njihova obrazloženja o tom procesu s obzirom na to da već 11 godina Priština nije ispunila obavezu formiranja ZSO.

On je podsetio da su svi evropski lideri potvrdili da Srbija ništa neće morati da ispuni dok se ne formira ZSO.

„Što se tiče Saveta Evrope šta da vam kažem. Najsmešnije je kada imate njihova obrazloženja da je to normalan proces, da to negde piše. Pa tamo negde piše da je ZSO morala da bude formirana pre 11 godina. Vi ste mi svi evropski lideri i Šolc i Makron i Meloni rekli da ne moramo ništa da uradimo dok se ne formira ZSO, pa ste to zaboravili“, rekao je Vučić.

Izrazio je uverenje da postoji šansa, zahvaljujući francuskom zalaganju, da se razmisli o odlaganju članstava Kosova u SE.

„U svakom slučaju neće biti jednostavno. Poslali smo mnogo papira i zvaničnih pisama na različite adrese i nastavićemo to da radimo. Pozivaju me sa svih mogućih strana ne bi li me u nešto ubedili i kako bismo napravili tobože neki kompromis“, istakao je Vučić.

Međutim, naglašava da po tom pitanju nema kompromisa.

Vučić je kazao da će glasanje u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope za prijem Kosova sutra proći, dodajući da je za Srbiju glavna bitka 16. maja.

„Sutra će to proći, a naša glavna bitka je 16. maja, pa ćemo da vidimo ukoliko ne dođe do nekih pomeranja“, kazao je predsednik.

Dodaje da je Priština sada smislila i novi trik, a to je, kako kaže, da 10. maja daju na ustavnu ocenu nacrt statuta Zajednice srpskih opština kako bi onima koji nisu sigurni za glasanje mogli da nađu razlog da glasaju „za“ jer će na taj način reći da su pokrenuli proces.

Prema Vučićevim rečima, nova Vlada bi mogla da bude formirana za 10-15 dana, ali to zavisi od mandatara Miloša Vučevića.

Kako je rekao, u Vladi biti novih ministara, ali će ostati i neki dosadašnji.

Biće novih raspodela, najavio je Vučić i dodao da će u Vladu biti uneta nova energija.

On je istakao da je formiranje Vlade vrlo važno, jer je čeka puno posla, i da je moguće da parlament zaseda i tokom prvomajskih praznika.

Nadam se da poslanici neće da se ljute kako će morati da rade za praznike, objasnio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari