U Strazburu prolećno zasedanje PS Saveta Evrope, među važnim tačkama - zahtev Kosova za članstvo 1foto-EPA-EFE-PATRICK-SEEGER

Rasprava o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope i glasanje o nacrtu mišljenja biće među najvažnijim tačkama prolećnog zasedanja Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) koje danas počinje u Strazburu i trajaće do 19. aprila.

Politički komitet PSSE usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu Kosova za članstvo u Savetu Evrope, o kojem će se to telo sutra, 16. aprila, izjašnjavati na plenarnoj sednici.

Od drugih tema, tokom zasedanja PSSE će biti održana zajednička debata o „smrti Alekseja Navaljnog i potrebi suprotstavljanja totalitarnom režimu Vladimira Putina i njegovom ratu protiv demokratije“, uz intervenciju Julije Navaljne, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će tema biti i „proizvoljno pritvaranje Vladimira Kara-Murze i sistematski progon antiratnih demonstranata u Rusiji i Belorusiji“.

PSSE će raspravljati o podršci obnovi Ukrajine, uključujući predlog da se zamrznuta ruska državna imovina koristi u tu svrhu, uz učešće predsednika ukrajinske Vrhovne rade (parlamenta) Ruslana Stefančuka.

Zatražena je hitna debata u vezi sa „nacrtom Okvirne konvencije o veštačkoj inteligenciji, ljudskim pravima, demokratiji i vladavini prava“. Biće i debata o „ulozi Saveta Evrope u sprečavanju humanitarne katastrofe u Gazi“.

PSSE će razgovarati i o zaštiti dece od nasilja na internetu i održati zajedničku debatu o odnosu većine i opozicije u demokratskoj državi i o dobroj praksi na referendumima.

Skupština Saveta Evrope će raspravljati o poštovanju obaveza Albanije sa predlogom da se prekine potpuni nadzor te države članice, dodaje se u saopštenju.

Navodi se da će dnevni red biti utvrđen prvog dana zasedanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari