Poslanik Samoopredeljenja optužio Lajčaka da pitanje viza koristi kao instrument u dijalogu 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Poslanik Pokreta Samoopredeljenje i šef parlamentarnog odbora za spoljne poslove i integracije, Haki Abazi, optužio je danas specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslava Lajčaka da pitanje viza koristi kao instrument u tom dijalogu.

Abazi je, na konferenciji za novinare, rekao da je Lajčak u četvrtak, istog dana kada se u Briselu razgovaralo o liberalizaciji viznog režima za Kosovo, napravio grešku što je, tokom boravka u Prištini, „izvršio pritisak na premijera Kosova da ne povuče licencu Elektrosevera, iako srpska strana nije ispunila uslove sporazuma“, preneo je RTK2.

Po njegovim rečima, inicijativa Otvoreni Balkan je doživela „kliničku smrt“, navodeći da se Berlinski proces ponovo aktivira.

„Ovo je fantastična vest. Nadam da će ovog puta razgovori preći na direktno finansiranje projekata unutar zemalja, kao međudržavnih, tako i regionalnih projekata. Obećanih 30 milijardi koji predviđa Ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan, trebalo bi prvenstveno da se usmere ka projektima, koji unapređuju ekonomije i podržavaju demokratske vlade u regionu“, kazao je on.

Abazi je ocenio da je Srbija u prošlosti „sabotirala Berlinski proces samo zato što Kosovo ima ravnopravan status sa svim drugim državama Zapadnog Balkana“.

„To bi moglo da se desi i sada, ali Srbiji, koja je na strani Rusije, ne bi trebalo dozvoliti da ceo Balkan drži kao taoca“, naveo je Abazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari