Šta je Peter Stano odgovorio na pitanje Bete da potvrdi Vučićevu izjavu o dolasku Lajčaka? 1foto (BETAPHOTO/European Commission/XAVIER LEJEUNE/DS)

Portparol Evropske unije Peter Stano je danas izjavio da se „stopostotno podudaraju“ stavovi Evropske unije i SAD o Kosovu i ponašanju vlasti u Prištini.

„Kad je reč o Kosovu i ponašanju sadašnje vlasti u Prištini, stavovi EU s našim američkim partnerima se stopostotno podudaraju“, izjavio je Stano.

On je time odgovorio na pitanje agencije Beta o tome da li EU deli stav američkog zvaničnika Gabrijela Eskobara da Priština nema objašnjenje zašto ne sprovodi sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) čime bi se rešilo i pitanje dinara.

Stano je to rekao i na molbu da kaže da li EU takođe kao Amerikanci, smatra da postoji komunikacioni problem s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem – kako je predočio Eskobar.

Eskobar je uoči današnje posete Prištini izjavio da SAD nikada nisu dobile „pun i razložan odgovor zašto Priština ne sprovodi nešto na šta se pravno obavezala“.

„Kosovo treba da krene napred sa tim pitanjem“, naveo je on, dodavši da ;“ZSO nije nova Republika Srpska, nije država u državi, nema izvršnu vlast i ne postoje nikakve ustavne prepreke za njeno formiranje“.

Beta je na brifingu za novinare u Briselu takođe zamolila Stana da potvrdi izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak treba da u petak, 15. marta, doputuje u Beograd.

Stano je odgovorio da nije pozvan da se osvrće na najavu Vučića o dolasku Lajčaka u Beograd jer su takve posete deo Lajčakovog posla i mandata za Dijalog Srbije s Kosovom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari