Prvi počasni predsednik Demokratske stranke Boris Tadić, nakon što je podneo ostavku na mesto predsednika Srbije i nema nijednu javnu funkciju, stupio je u stalni radni odnos u ovoj partiji, rečeno je Danasu u Informativnoj službi DS. Prema nezvaničnim saznanjima našeg lista, plata koju Tadić prima u stranci iznosi 148.000 dinara mesečno.


U DS objašnjavaju da su pravilnikom o sistematizaciji radnih mesta u stranci predviđene posebne unutrašnje jedinice, pod kojima se podrazumevaju organi stranke, „tako da postoji pravni okvir da Boris Tadić, kao počasni predsednik, bude na stalnom radu u stranci“.

Tadić je, prema zakonu, kao bivši predsednik Republike, imao pravo na mesečnu naknadu u iznosu plate predsednika dok se ne zaposli ili dok ne ispuni uslove za penziju – najviše šest meseci od završetka mandata uz eventualni produžetak za još pola godine. S obzirom na to da je sada stalno zaposlen u DS kao jedan od organa partije, izgubio je pravo koje je stekao na osnovu dva predsednička mandata.

Osim toga, podsetimo, DS je sredinom jula zakupila i kuću u Ulici Save Grujića 22 u Beogradu za svog sada već bivšeg lidera Tadića i to od preduzeća Dipos. Kako je Danasu ranije rečeno u DS, troškove iznajmljivanja u potpunosti snosi stranka iz sopstvenih sredstava.

Prema podacima koji su dostavljeni našem listu, u DS su u ovom trenutku zaposlene 134 osobe, čija je prosečna bruto zarada 50.500 dinara, što je nešto više od 32.000. S druge strane, u najvećoj vladajućoj partiji SNS ukupno je 15 zaposlenih sa prosečnim primanjima od 55.000 dinara neto.

U drugoj vladajućoj partiji SPS zaposleno je 50 ljudi, a reč je o stručnim službama, savetnicima, vozačima, sekretarima, kao i 12-13 tehničkih sekretara u drugim gradovima Srbije. Socijalisti ističu za Danas da su plate njihovih zaposlenih na nivou republičkog proseka, što je u ovom trenutku oko 41.000 dinara.

U sedištu G17 plus Mlađana Dinkića stalan posao ima 11 osoba sa ukupnim mesečnim primanjima od 400.000 dinara, što je po osobi u proseku 36.300 dinara. Kako objašnjavaju u G17, reč je o operativno-tehničkom osoblju, a u toku je i reorganizacija kojom treba da se smanji broj zaposlenih.

U centrali DSS u Beogradu, prema podacima koje smo dobili, angažovano je ukupno 39 ljudi koji su u stalnom radnom odnosu, a čije su prosečne plate 37.700 dinara.

U centralnoj kancelariji LDP u Beogradu zaposleno je osmoro ljudi, a prosek plate je 38.000 dinara. Prema podacima iz SPO, u toj partiji radi devetoro stalno zaposlenih, čije su plate u proseku 36.700 bruto, odnosno 26.700 neto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari