Danska (4): Između bajke i stvarnosti 1

Zađete li u obližnje uličice, nailazite opet na izloge. ALI, ovi su drugačiji pošto su bezobzirno izlagali „vruću“, erotski dizajniranu robu.

Četvrt „crvenih fenjera“ – Danska je vrlo liberalna u ljubavi. Pre 30 godina u Kopenhagenu se održao prvi – SAJAM SEKSA! Muzej erotike ili svetska senzacija pretvoren je u veoma profitabilni biznis koji i danas cveta.

Uveče odlazimo u zabavni park „Tivoli“!
Na obali je stena, a na njoj – okrenuta ka moru, nalazi se statua devojke podvijenih – peraja. Mermed, ili Mala sirena je simbol grada Kopenhagena. Junakinji ove Andersenove bajke, svoj lik „pozajmila“ je, tada veoma slavna, balerina Elen Prajs. Sedimo na stepeništu i slušamo bajku o ribi-devojci.

„Ispod mora je živeo Bog Mora i imao mnogo ćerki. Sve su bile poslušne izuzev najmlađe. Bila je veoma radoznala, želela je da pliva iznad površine i vidi kako je tamo. Uspela je da dobije od oca dozvolu i jednog dana dopliva do obale, popne se na stenu i posmatra obalu i ljude koji su uz muziku igrali i pevali. Narod je proslavljao rođendan zemaljskog princa. Najednom je dunuo vetar i podigao visoke talase. Bura je prevrnula brod i svi slavljenici su se našli u vodi – pa i mladi princ. Sirena je zaplivala prema njemu, pružila ruku i uspela da ga spase. Istog časa se zaljubila i poželela da se nikad ne odvaja od njega. Svoju tajnu je poverila veštici. ‘Pomoći ću ti! Umesto peraja imaćeš noge, i radićeš u prinčevoj blizini ali, za svaku sigurnost uzeću ti jezik da nikad sa njim ne progovoriš!’ Tako je i bilo – Mladi princ je u njoj prepoznao svog spasioca, dopadala mu se mnogo ali je morao da se oženi princezom sa kojom je bio veren. Sirena je odjurila kod veštice koja joj je rekla: moraš ubiti svog princa i tako ćeš ga imati zauvek! Ako to ne uradiš, postaćeš samo pena. Mermed se nije dvoumila, nikada ne bi mogla povrediti svog ljubljenog i postala zauvek samo pena na vrhu talasa.
Pratila nas je kad smo se ukrcavali na brod i plovila sa nama sve do Severnog mora sve dok nismo sišli na kopno – bila je uz nas – ta mala morska pena.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari