Kuala Lumpur (5): Ric, dobra hrana i Čajnataun 1

Dođosmo i u Čajnataun. Prepun je tradicionalnih kineskih balona, tezgi sa svakojakom robom, restorana… Može da se pazari za malo novca. Interesantno je, što je u stvari i fenomenalno, gradski prevoz po centru grada je besplatan.

Tako smo i mi iskoristili ove autobuse i vozili se do Čajnatauna. Meni je najlepše tu bilo za posetiti indijski hram – ceo sagrađen od njihovih tradicionalnih figura.

U Kuala Lumpuru smo bili smešteni u hotelu Ric Karlton, koji se nalazi u centru grada. Idealna je to lokacija za turiste. Odlična ponuda svega, sobe prostorne, usluga na nivou koji se od hotela sa pet zvezdica i očekuje. Svako veče me je dočekao tanjir s kolačima i jedna poema. U ovom hotelu je odsedao svojevremeno i Barak Obama, eto toliko je odličan. Ima bazen, naravno, gde smo se opuštali svih dana. Nije za džabe kolega rekao da su „svi ti Ricovi odlični“. U blizini je veliki tržni centar. Cene su pristupačne. Na primer, kupaći u H&M-u košta oko 10 evra. Ja sam kupila kožne patike za samo 25 evra.

Malezijska kuhinja je mešavina azijskih kulinarskih tradicija. Tako je pirinač sastojak u mnogim jelima. Malo je ljutkasta, ali ne previše. Jedno veče smo klopali u Bižan restoranu u koji dolaze mnogi turisti iz Evrope i SAD. Preporučujem.

I tako prođe moj mini-odmor. Potpuno oduševljena upadoh u Boing 777 Katar ervejza, ovog puta u ekonomsku klasu do Dohe. Specijalno dobih vegetarijanski meni, prostora za noge sasvim dovoljno, osoblje divno. Sve potaman. Pošto sam spavala kao beba neka četiri sata pod toplim ćebencetom, da se pred Dohu razbudim slušala sam jedan od mojih omiljenih bendova – Faithless. Ova avio-kompanija nudi čak 3.000 opcija za zabavu na svim letovima – 550 filmova, 1.400 epizoda poznatih TV serija, 1.000 pesama i 50 igrica. Još ako imate super društvo, kao što sam imala ja u obliku jedne fenomenalne zemljakinje Užičanke, let nećete osetiti. Od Dohe do Beograda eto mene opet u biznis klasi. Letovi su tačni ne u minut, no u sekundu.

Inače, avanturiste poput mene obradovala me je vest da Katar ervejz ove godine uvodi nove destinacije, između ostalih na spisku su Okland na Novom Zelandu, Kanbera u Australiji, Lusaka u Zambiji, Rio de Žaneiro u Brazilu, Santjago u Čileu, Lusaka u Zambiji, Libervil u Gambiji, Čijang Maj u Tajlandu, ali i makedonska prestonica Skoplje, kao i Sarajevo. Već se vidim u Zambiji ili Gambiji. Takođe, odnedavno, putnici koji imaju čekanje u Dohi duže od pet časova, od 01. novembra prošle godine mogu da apliciraju za besplatnu vizu za Dohu i namenski se zadrže do 96 sati i upoznaju ovaj divan, prebogati grad, a potom nastave svoje putovanje. Kuala Lumpur treba da vam bude na listi putovanja, pogotovo ako obilazite Indoneziju, Singapur… Nećete se razočarati. Obećavam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari