Svaki drugi u Srbiji prelazi ulicu na crveno 1Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Više od polovine građana Srbije prelazi ulicu na crveno svetlo na pešačkom prelazu, pokazuje istraživanje agencije Smart Plus Research u koje je sajt Danasa imao uvid.

Među njima 47,3 odsto nepropisno prelazi ulicu „ponekad“, dok 4,4 odsto to „često“ čini.

Istraživanje Smart Plus Research, obavljeno na uzorku od 1.050 ispitanika, pokazalo je i da svaki treći u Srbiji položi vozački ispit iz prvog puta, četvrtina iz drugog pokušaja, a skoro deset odsto tek iz trećeg. Četiri i više puta puta vozački je polagalo 6,1 odsto ispitanika, a više od 22 odsto ispitanika ne vozi uopšte.

Na pitanje ko su bolji vozači, skoro polovina ispitanika je odgovorila – podjednako i muškarci i žene, 44,5 odsto smatra da ipak muškarci bolje voze, a svega osam odsto je dalo prednost ženama.

U vožnji, prema rezultatima istraživanja Smart Plus Research, više od 60 odsto ispitanika ne koristi mobilni telefon, manje od osam odsto reklo je da koristi često, dok „retko“ to čini oko 30 odsto vozača.

Interesantno je da je prilikom ovog istraživanja skoro svaki drugi odgovorio da ne koristi sirenu tokom vožnje kada je gužva na saobraćajnicama, ponekad to čini njih manje od 40 odsto, a samo četiri odsto je priznalo da trubi drugim učesnicima u saobraćaju.

Radio tokom vožnje sluša više od 65 odsto ljudi, a svaki treći od njih, barem kako su rekli, na svom aparatu ima podešen Radio S.

Šta ljude nervira u gradskom prevozu?

Ono što ljude u Srbiji najviše nervira dok se voze javnim gradskim prevozom jeste gužva i nedostatak mesta za sedenje, barem je tako odgovorilo oko 40 odsto ispitanika u istraživanju agencije Smart Plus Research. Na nedostatak kiseonika žali se 28 odsto njih, na gužvu u saobraćaju 24,4 odsto, dok je svaki deseti rekao da ga ne nervira ništa. Oko četiri odsto ne voli da ih neko podigne sa mesta na kojem sedi u gradskom prevozu, a četvrtina ispitanika se uopšte ne vozi u javnom prevozu.

Svaki četvrti u autobusu ili tramvaju čita informativne sajtove, odnosno vesti, na svojim mobilnim telefonima, skoro 12 odsto sa sobom u prevoz nosi knjigu, a osam odsto njih čita novine u štampanom izdanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari