Oprez pri kupovini namirnica 1Ilustracija Foto: Stefana Savić (arhivska fotografija)

Unosom hrane u organizam obezbeđuju se gradivne, energetske i zaštitne materije. Hrana ne sme biti kontaminirana štetnim mikroorganizmima, parazitima, hemijskim i radioaktivnim materijama.

P { margin-bottom: 0.21cm; }Odgovornost onoga ko konzumira hranu počinje od kupovine.

Postoje neka opšta pravila:

– Namirnice treba kupovati u prodavnicama i na pijacama registrovanim za promet hrane.

– Treba birati sveže namirnice poznatog porekla koje su neoštećene.

– Kupovati prethodno obrađenu hranu kao što je, na primer, pasterizovano mleko.

– Obraćati pažnju na deklaraciju i čitati podatke sa pakovanja proizvoda o imenu proizvođača, roku upotrebe, temperaturi čuvanja i uputstvu za upotrebu.

– Ne upotrebljavati namirnice posle isteka roka trajanja.

Sve namirnice imaju svoje specifičnosti. U mnogim namirnicama su prisutni mikroorganizmi. Neki su korisni, neki nemaju poseban značaj, a neki su štetni. Sa svojim hranljivim karakteristikama namirnice su pogodna sredina za razvoj mikroorganizama. Zato treba biti oprezan prilikom nabavke, čuvanja i pripreme namirnica.

Važna napomena

Ohlađenu pripremljenu hranu i namirnice za koje je preporučeno da se čuvaju na niskoj temperaturi, treba odložiti u frižider gde je temperatura od 4 do 8�C.

– Ne treba konzumirati hranu koja je ostala na sobnoj temperaturi više od dva sata nakon pripreme.

– Ako je sobna temperatura viša od 32C, pripremljenu hranu ne treba konzumirati već sat vremena nakon pripreme.

– Korisno je staviti termometar u frižider i povremeno kontrolisati temperaturu.

– Frižider čistiti toplom vodom i blagim deterdžentom za pranje sudova, isprati i obrisati.

– Jednom nedeljno pregledati istek roka trajanja namirnica i izbaciti hranu sa isteklim rokom.

Pravilan odabir namirnica i njihovo adekvatno čuvanje obezbeđuje svežinu i zdravstvenu ispravnost. To je prvi korak u procesu pripreme bezbednih i kvalitetnih obroka.

(Preuzeto sa sajta Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari