Theresa May

Getty Images
Tereza Mej kreće u diplomatske pregovore

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej sastaće se sa evropskim liderima i zvaničnicima Evropske unije u pokušaju spasavanja sporazuma o Bregzitu.

Ona će razgovarati sa holandskim premijerom Markom Rutom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, nakon što je odložila glasanje o sporazumu koje je trebalo da bude održano danas.

Britanska premijerka je rekla da su joj potrebne „dalje garancije“ da će dobiti podršku poslanika o planu za granicu sa Severnom Irskom.

Predsednik Evropske komisije Donald Tusk insistirao je na tome da Evropska unija „neće ponovo pregovarati“, ali je rekao da će lideri razmotriti kako da „olakšaju Britaniji ratifikaciju“ sporazuma.

Britanska ministarka za rad i penzije Amber Rad izjavila je da će se dalji razgovori sa Briselom usmeriti na bekstop na granici sa Irskom, pitanje za koje je Tereza Mej ranije priznala da „izaziva široko rasprostranjenu i duboku zabrinutost poslanika“.

Nagli preokret premijerke – nakon nekoliko dana ponovljenog insistiranja na glasanju, omogućio je lideru laburista Džeremija Korbina da se u parlamentu u utoral povede nova tročasovna rasprava.

„Nije u redu da vlada može unilateralno da izmeni postojeće sporazume“, rekao je Korbin, koji je ranije optužio Mej za „gubljenje kontrole nad događajima“.

Nije naveden datum kada će plan o Bregzitu ponovo biti pred poslanicima, iako je Mej navela da je krajnji rok za glasanje 21. januar.

Merkel i Mej

Reuters
Sa Merkel o Severnoj Irskoj

Vodeći konzervativac Jakob Ris-Mog kazao je da Mej nije imala „petlje“ da pred poslnike stavi svoj „nedostižni“ plan.

On pokušava da dobije dovoljnu podršku poslanika koji bi izglasali nepoverenje premijerki i da pokrene glasanje o novom lideru.

Tajms je objavio da je Krispin Blant 26. poslanik koji je uskratio poverenje Mej.

„Želim da ohrabrim one koji o tome razmišljaju; uradite to“, izjavio je.

Četrdeset osam konzervativnih poslanika moraju da podnesu pisani zahtev za pokretanje rasprave o ovakvim pitanjima.

Šta su sedeći koraci Tereze Mej?

Premijerka je u ponedeljak izjavila da su mnogi evropski lideri „ukazali da su otvoreni za razgovore za nalaženje načina za obezbeđivanje sigurnosti“ po pitanju bekstopa.

Međutim, irski premijer Leo Varadkad kazao je da nije moguće ponovo pregovarati o tom pitanju bez „otvaranja razgovora o svim aspektima“ o odustajanju od Bregzita.

I Tusk je na Tviteru napisao da je vreme za razgovore isteklo.

https://twitter.com/eucopresident/status/1072190546863669248?s=11

Evropski lideri već treba da prisustvuju samitu u Briselu u četvrtak, ali Tuskov portparol rekao je da će se sastati kako bi razgovarali o pripremi scenarija u slučaju propasti sporazuma.

Mej će pre toga otići na još jednu intenzivnu rundu diplomatskih razgovora u Hag i Berlin, kako bi se sastala sa liderima Holandije i Nemačke.

Nakon toga će se susresti i s Tuskom i predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom u Briselu.