Oliver Ivanović u svojoj kancelariji, 2017.

AFP
Oliver Ivanović – fotografija iz 2017. godine

Tačno 756 dana otkako je u severnom delu Kosovske Mitrovice ubijen opozicioni lider kosovskih Srba Oliver Ivanović počelo je suđenje optuženima za učešće u ubistvu.

U optužnici kosovskog Specijalnog tužilaštva, koja je na ročištu 11. februara 2020. pročitana na albanskom i srpskom, navodi se da je za ubistvo Ivanovića „odgovorna kriminalna grupa predvođena Zvonkom Veselinovićem i Milanom Radoičićem“.

Njih dvojica su u bekstvu od kosovskih vlasti, a šestoro ljudi koji su se našli na optuženičkoj klupi, tereti se za pomaganje u ubistvu, kao i za niz drugih krivičnih dela.

Svo šestoro su pred sudom rekli da nisu krivi za učešće u ovom zločinu.

Istragu o Ivanovićevom ubistvu su pokrenuli pravosudni organi i u Beogradu i u Prištini, ali ni pored brojnih nagoveštaja i obećanja, do danas nisu otkriveni ni ubica, ni nalogodavac.

Ivanović je ubijen iz vatrenog oružja 16. januara ispred kancelarije njegove stranke, građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“.

Izjasnili se o krivici

Na optuženičkoj klupi našla su se četiri pripadnika kosovske policije – prvooptuženi Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković zvani Limaj, Žarko Jovanović i Rade Basara.

Optuženi su i Marko Rošić, koji ima policijski dosije, kao i sekretarica i bliska saradnica Ivanovića, Silvana Arsović.

Šestoro optuženih se terete za učešće ili organizovanje organizovane kriminalne grupe, zloupotrebu položaja ili službenih ovlašćenja, pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva, neovlašćeno posedovanje oružja, otkrivanje službene tajne i prepravljanje dokaza.

Optuženi Spasojević, Rošić, Arsović i Marković izjasnili su se na ročištu da nisu krivi za dela koja im se stavljaju na teret, prenosi Kossev sa lica mesta,.

Međutim, Spasojević je priznao krivicu za nedozvoljeno posedovanje oružja, kao i Marković.

Tokom dve godine od ubistva Olivera Ivanovića vođene su dve paralelne istrage.
The British Broadcasting Corporation

Rade Basara, takođe se izjasno nevinim, navodeći da je u vreme ubistva Ivanovića, a sve do 23. februara 2018, bio u Hrvatskoj.

Žarko Jovanović se izjasnio da nije kriv po prve dve tačke optužnice.

Sud je doneo rešenje da se prihvata priznanje krivice dvojice optuženih za krivično delo nedozvoljenog posedovanja oružja, ali i da će presuda biti doneta kada i ona za sva krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Ivanovićeva saradnica Silvana Arsović je okrivljena za pomoć u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva.

U optužnici se navodi da je Arsović bila svesna da su sigurnosne kamere u kancelarijama stranke isključene, te da su ove kamere potom, ubrzo posle ubistva, uključene.

Umesto tužioca Sulja Hodže, na ročištu je bio prisutan tužilac Bljerim Isufaj.

Hodža nije prisustvovao ni inicijalnom ročištu koje je bilo zakazano za 30. decembar.

Suđenje je trebalo tada da počne, ali je pomereno jer je dva dana ranije, Hodža izmenio prvobitnu optužnicu.

Šta kaže kosovsko tužilaštvo?

Optužnica za Ivanovićevo ubistvo Specijalnog tužilaštva u Prištini, kako je preneo Javno.rs, ne otkriva mnogo novih detalja o samom atentatu, ali daje širu sliku i osvetljava atmosferu u kojoj je zločin planiran i izvršen.

U ovom dokumentu, do kog je došla i istraživačka novinarska mreža BIRN, detaljno je prikazana isprepletenost odnosa i veza između kriminalaca, političara i institucija.

„Tokom faze istraga i prikupljanja materijalnih dokaza za slučaj ubistva Olivera Ivanovića smatramo da je ubistvo izvršeno iz političkih motiva i od strane kriminalne grupe organizovane i rukovođene od Milana Radoičića“, doslovno se navodi u prvobitnoj optužnici, prenosi Insajder u najavi emisije Nesavršen zločin.

Radoičić nije optužen jer, prema kosovskim zakonima, to nije moguće dok osumnjičeni formalno ne bude saslušan. Tačnije, nije dozvoljeno suđenje u odsustvu.

Kao organizator kriminalne grupe navodi se i Zvonko Veselinović, ali se ne dovodi u vezu s ubistvom Ivanovića.

Za dvojicom osumnjičenih je sud u Prištini naložio raspisivanje međunarodnih poternica – za Radoičićem zbog sumnje u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i organizovanog kriminala, a za Veselinovićem zbog sumnje za organizovani kriminal.

Tiha šetnja za Olivera Ivanovića
The British Broadcasting Corporation

Šta oni nisu na optužnici?

Na optužnici u se našli samo oni koji su dostupni kosovskom pravosuđu.

Navodi se i da je ta kriminalna grupa videla Ivanovića kao političkog rivala kod stanovništva severnog dela Kosova, prenosi Javno.rs.

Tužilaštvo ocenjuje i da optuženi pripadnici kriminalne grupe sprovode naredbe Vlade Srbije na severu Kosova i organizuju napade na tamošnje institucije.

Za Rošića se navodi da je pre ubistva pratio „svaki korak“ Ivanovića a kasnije njegovog brata Miroslava.

Jovanović i Marković, koji su na uviđaj došli sa prvooptuženim Spasojevićem, optuženi su da su manipulisali dokazima pronađenim na mestu ubistva.

Arsović se sumnjiči da je bila svesna da su kamere ispred sedišta stranke bile isključene, i da ih je odmah nakon ubistva uključila.

Tajna jednog automobila

Tužilaštvo u Prištini je navelo da su počinioci ubistva iz automobila opel astra ispalili šest hitaca u Ivanovića.

Ovaj automobil je, prema odgovoru Insajderu iz Tužilaštva za organizovani kriminal u Beogradu, prodat još sredinom 2016. godine u Srbiji.

Navodno je ranije pripadao srpskom državljaninu koji je duže vreme živeo u Austriji, kažu iz Tužilaštva koje od dana ubistva vodi predistražni postupak.

O potrazi za vlasnikom vozila neposredno nakon ubistva govorio je i direktor srpske policije Vladimir Rebić, koji je naveo da je automobil više puta menjao vlasnika.

Takođe nije poznato otkud ovaj automobil na Kosovu.

Ivanović

BBC

Hronologija događaja

2018. godina

 • 16. januar Ivanović je ubijen hicima iz vatrenog oružja ispred partijske kancelarije u severnom delu Kosovske Mitrovice.
 • 18. januar Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.
 • 19. januar Kosovska policija je putem Interpola prosledila zahtev Srbiji za saradnju i razmenu informacija u vezi sa ubistvom.
 • 25. januar Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović izjavila je da od Prištine nije dobila informacije o ubistvu.
 • 2. februar Državni tužilac Kosova Aleksandar Ljumezi izjavio je da pravosudni organi Srbije nisu dostavili informacije koje imaju o zločinu.
 • 19. jul Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je da kosovske institucije rade na rasvetljavanju ubistva Ivanovića i da će izaći sa „konkretnim rezultatima od kojih će mnogi dobiti glavobolju, i na Kosovu i u Beogradu“.
 • 22. jul „Prvi put imamo neka operativna saznanja, iako nam nije omogućeno da vodimo istragu na bilo koji način“, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tada je naveo imena nekoliko Albanaca koji se dovode u vezu sa ubistvom. ali nije predstavio dokaze za ove tvrdnje.
 • 23. novembar Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU uhapsili su tri, a priveli još jednu osobu zbog suprotstavljanja policiji. Tragalo se i za četvrtom osobom – Milanom Radoičićem, potpredsednikom Srpske liste. Policija ga nije našla u kući u kojoj živi.
 • 26. novembar Pripadnici MUP-a Srbije su razgovarali sa Milanom Radoičićem o njegovim saznanjima o ubistvu Olivera Ivanovića. Vučić je tada rekao da policija može da potvrdi da Radoičić nije izvršio ubistvo. Istog dana je na Kosovu određeno policijsko zadržavanje Silvani Arsović, sekretarici Olivera Ivanovića. Puštena je iz pritvora sledećeg dana.
Sahrana Olivera Ivanovića

Getty Images
Sahrana u Aleji velikana

2019. godina

 • 14. januar Mural sa likom Ivanovića osvanuo je u Beogradu, uz reči „U atmosferi straha se ne živi“.
 • 16. januar Godinu dana od ubistva, još uvek nema zvaničnih informacija o počiniocima i nalogodavcima.
 • 3. jul „Mislimo da imamo ime ubice, izvršioca. Albanci ga nemaju. Mi se trudimo da dođemo do materijalnih dokaza i da izađemo u javnost“, izjavio je Aleksandar Vučić.
 • 21. novembar Kosovska policija, nakon 22 meseca istrage, traži pomoć javnosti u identifikovanju dve osobe za koje navode da su osumnjičeni u slučaju ubistva Ivanovića, a koji su, kako tvrde, snimljeni u severnom delu Kosovske Mitrovice tog dana. Vučić saopštava da se radi o studentima koji su saslušani pošto su se sami javili srpskim vlastima.
 • 2. decembar Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv šest osoba koje se terete za umešanost u ubistvo.
 • 3. decembar Ivanovićeva stranka smatra da „rešenje nije podizanje optužnice bez ikakvih dokaza“. „Među licima protiv kojih je podignuta optužnica je i Silvana Arsović, najbliža saradnica i najiskreniji prijatelj Olivera Ivanovića, što je totalni apsurd“, izjavila je potpredsednica stranke Ksenija Božović, koja je na prevremenim kosovskim izborima u oktobru 2019. nastupala zajedno sa Srpskom listom.
 • 20. decembar Optuženima za umešanost u ubistvo Ivanovića i njihovim advokatima uručene su optužnice.
 • 30. decembar Saslušanje pred Specijalnim sudom šestoro Srba optuženih za učešće u ubistvu odloženo za 11. februar 2020. godine. Razlog je što je dva dana ranije tužilac dostavio novu, izmenjenu optužnicu, koja nije bila prevedena na srpski.

2020. godina

 • 11. februar održano pripremno ročište na kom bi trebalo da se osumnjičeni izjasne o krivici

Beogradski mural

AFP
Protiv straha – mural u Beogradu

Šta kaže Srbija?

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je da je podizanje optužnica predstavlja nastavak „organizovane hajke, sa ciljem da se za taj zločin okrivi srpski narod na Kosovu i Srbija“.

Đurić je u pisanoj izjavi naveo da je krajnji cilj optužnice „slabljenje pozicija Srba u pokrajini i delegitimizacija srpskih predstavnika“.

Predsednik Srbije je više puta za dve godine isticao nevinost Radoičića.

„Milan Radoičić nije cvećka, ali sa sigurnošću mogu da kažem da on nije povezan sa ubistvom Ivanovića“, izjavio je Vučić u julu 2019. godine.

To je, kako je rekao, potvrđeno kroz različite metode ispitivanja, proveravanja i praćenja Radoičića.

Sam Radoičić je u pisanoj izjavi medijima naveo da se neće predati kosovskim organima, jer oni i nisu došli da ga „uhapse živog“.

„Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam“, naveo je Radoičić.

Šta kaže Kosovo?

Predsednik Kosova izjavio je krajem 2018. da se glavni osumnjičeni za ubistvo Ivanovića „nalaze u Beogradu“.

„Na osnovu informacija kojima raspolažem, iako su vlasti podeljene, istraga je u veoma važnoj fazi. Glavni osumnjičeni se nalaze u Beogradu, a preostaje da radimo i sa međunarodnim akterima da Beograd bude kooperativan, kako se ne bi pretvorio u utočište za osumnjičene za ubistvo Olivera Ivanovića“, naveo je Tači.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.