Panini album za Svetsko prvenstvo

PA

Matematičar Pol Harper procenio je da je za popunjavanje albuma za ovogodišnje Svetsko prvenstvo u Rusiji potrebno 70.000 dinara, što je dva puta više od sume potošene za album sa Evropskog prvenstva 2016. godine.

Potrebno je sakupiti 682 sličice, jer je na stranicama albuma 32 ekipe, njihovi treneri, stadioni na kojima će se igrati utakmice, kao i legende Svetskog prvenstva.

Jedna kesica sa sličicama košta 80 dinara, što je 60 odsto skuplje – za Evropsko prvenstvo pre dve godine, kesica je koštala 50 dinara.

Ako kupite 137 kesica i imate neverovatnu sreću da ne dobijete nijedan duplikat, moraćete da potrošite 10.960 dinara da biste popunili album.

Razmena je ušteda

Jedan od načina za uštedu je razmena sličica među prijateljima, ali čak i uz tu taktiku, popunjavanje albuma je skupa zabava.

Ako razmenjujete sličice sa desetoro ljudi, potrošićete u proseku 24.700 dinara, sudeći po procenama profesora Harpera.

On je napravio sličnu kalkulaciju 2016. godine za album za Evropsko prvenstvo sa 680 sličica. Trošak je tada iznosio 34.000 dinara, što znači je cena skočila skoro dva puta.

Iako se na Evropskom prvenstvu takmiče 24 ekipe, deset manje nego na Svetskom prvenstvu, u albumu je bilo samo dve sličice manje.

„Još uvek se sećam koliko sam bio srećan kada sam popunio prvi Panini album. Bio sam dečak, a album je bio za Svetsko prvenstvo u Španiji“, kaže profesor Harper.

On kaže da je „popunjavanje albuma postalo sve skuplje tokom godina, ne samo zato što ima više ekipa koje se takmiče, već zato što je Panini postao kreativan u davanju prostora reprezentacijama.“