Aktivnosti duhova ili paranormalnog, prikaze i navodna zaposedanja – čak i fizičke povrede.

Žena koja je živela u zabitoj kući na farmi u Brekon Bikonsu u Velsu opisala je jezive događaje koji su doveli do toga da iznova i iznova zove egzorciste – isterivače đavola.

Ova porodična kuća imala je više egzorcizama nego bilo koja druga u britanskoj istoriji.

Sve je počelo 1989. godine, kad se mladi bračni par Liz i Bil Rič uselio u kuću za koju su mislili da je iz njihovih snova, ruralna idila u kojoj će odgojiti porodicu.

Bil, umetnik iz Engleske, i njegova velška supruga Liz koja je bila trudna sa njihovim prvim detetom, uselili su se na staro kameno imanje, prepravljeno iz još starijeg ambara, zajedno sa Bilovim sinom iz prvog braka Lorensom.

Čitava patnja trajala je sedam godina, tokom kojih su neobične aktivnosti počele lagano da se uvlače u njihov život.

Vrata bi se neočekivano zalupljivala, a Liz bi čula glasne, teške korake kroz kuću i niz stepenice.

„Zvuci koraka bili su česta pojava, ali neobično je što nikad ne bi stigli do kraja stepeništa“, kaže ona.

„Pričala bih na telefonu i čula bih ih kako dolaze – bum bum bum – i pomislila: ‘Oh ne, ne želim to da se desi, suviše sam blizu’. Ali onda bi stali.“

Liz je ispričala da je Lorensova ličnost počela značajno da se menja.

U kući su u delovima mogli da se osete ekstremna vruća i ekstremna hladnoća, baš kao i ekstremni mirisi – odbojan smrad sumpora i prepoznatljiva aroma tamjana, pojavljujući se i nestajući često ali nasumično.

Strujomer kuće bi takođe nekontrolisano podivljao, čineći se da luduje upravo u trenucima kad su fenomeni bili najintenzivniji.

Dodatni šok bio je kad su Bil i Liz otvorili prvi račun za struju.

Trošak je bio 750 funti (oko 870 evra) za skoro tri meseca – ekvivalent od skoro 2.000 funti (oko 2.300 evra) u današnjem novcu.

Exorcism

BBC
Sveštenik je izveo egzorcizam u kući

Zvanično pismo od elektrodistribucije nije umelo da objasni zašto se troši toliko električne energije u kući ili zašto se potrošnja dešava u tako intenzivnim naletima.

Bil i Liz su se uskoro suočili sa misterioznom smrću životinja u vlastitoj kući, jezivim prikazanjima, čak i naizgled zaposedanjem.

Ljudi su u kući bili fizički povređivani i izveden je niz neprijatnih egzorcizama.

Liz kaže: „Pomislila sam da kad se ovakve stvari dese da možda treba da se obratite svešteniku, tako da sam otišla u Brekonsku katedralu i rekla: ‘Nešto se tu čudno dešava’ i sveštenik je zaista došao.

„Hodao je okolo govoreći latinski, ostavljao svetu vodicu tu i tamo, i rekao: ‘Eto, sad će sve biti u redu’. I zaista je neko vreme utihnulo. Ali onda se vratilo još jače. Imali smo egzorcizam za egzorcizmom.“

Priča o tome šta se desilo u Heol Faonogu postala je tema paranormalne istrage za novi BBC-jev podkast, Veštičja farma.

Novinar Deni Robins istraživao je misteriozne incidente koji su se dešavali devedesetih.

„Bilo je to sedam godina čistog terora, kao da ste uskočili u kadu punu ledenog užasa“, kaže on.

Deni – samoproklamovani skeptik koji želi da veruje u duhove – pokušava da otkrije šta se tu stvarno desilo.

On je proveravao da li je izolovana lokacija navodne uklete kuće mogla da ima psihološkog efekta na percepciju porodice onoga šta se dešava.

„Nalazite se na oko kilometar od prvog komšije, bukvalno niko ne može da vas čuje kad vrištite. Ako ste skeptik, možete da kažete: ‘Da li izolovanost igra ulogu na ovako zabitoj lokaciji, da li utiče na njihovu maštu?'“, kaže on.

„Ali ako verujete u ovakve stvari, onda možete da kažete: ‘Pogledajte samo ovu neverovatnu istorijsku pozadinu, pogledajte šta se sve dramatično ovde dešavalo, veštice, keltska istorija, da li je sve to što se desilo ostavilo traga na ovom zemljištu?’.

„Bilo mi je zaista zanimljivo uroniti u istorijat ovog slučaja. Drevnu keltsku istoriju, istoriju veštica u kraju.

„Zaista zanimljivo, ali Vels nije progonio veštice na onaj način na koji su to radili drugi delovi zemlje, vradžbine su ovde cvetale, tako da imate gomilu glasina o ritualima koji su izvođeni na tom mestu.“

Stairs

BBC
Na stepeništu kuće mogli su da se čuju koraci

Bilo da ste skeptik ili vernik, Deni kaže da postoje razlozi zašto nas priče o duhovima fasciniraju do današnjih dana.

„Mislim da se u središtu priča o duhovima krije paradoks. One su strašne, ali su i utešne, zato što nam nude nadu da postoji život posle smrti“, kaže on.

„I mislim da živimo u neobičnom periodu istorije kad se suočavamo sa smrću više nego ranije – uz pretnju klimatskih promena, kovida, rata u Evropi – sve te stvari nas teraju da dovodimo vlastitu smrtnost u pitanje – tako da priča o duhovima nudi malo magije.“

„Kad osetite strah, doživite nalet adrenalina. Ljude uzbude mrak i misterija u svemu tome. Priče o duhovima su zapravo detektivske priče, zar ne?

„Ako ste skeptik, onda je to pitanje: ‘kako je učinjeno’? A ako ste vernik, onda je to pitanje: ‘ko je to učinio’?“.


Pogledajte video:

Akira prodaje uklete kuće u Japanu.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.