Mural u Njegoševoj ulici na Vračaru

BBC/ Sandra Maksimovic

Između aktivista koji žele da uklone mural ratnog zločinca Ratka Mladića i gađaju ga jajima i desničara koji ga brane i čiste, našli su se stanari zgrade u Njegoševoj ulici u Beogradu, na kojoj je portret naslikan.

Oni su još ranije dobili nalog lokalne komunalne inspekcije da uklone mural, ali, kako su rekli neki od njih, iz straha za ličnu bezbednost to nisu uradili.

„Pokušavali smo da angažujemo firmu koja će to da prekreči, ali tim konkretnim slučajem niko nije hteo da se bavi, jer se brinu za bezbednost molera“, objašnjava za BBC na srpskom profesionalna upravnica zgrade, Aleksandra Blagojević iz agencije Životni prostor.

„Pretpostavila sam da može da bude problema, jer su u nekoliko navrata crtali nešto po muralu, ali bi se već sutradan stvorila ekipa momaka koja bi to sanirala“, dodaje ona.

Mladić, vojni komandant snaga bosanskih Srba u ratu protiv vojski bosanskih Hrvata i Bošnjaka od 1992. do 1995, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) za genocid u Srebrenici i ratne zločine.

Kako je nastao mural Ratku Mladiću i kako su stanari reagovali

Pre nekoliko meseci, Stefan*, jedan od stanara iz zgrade u Njegoševoj ulici 38 u Beogradu, video je petoricu momaka koji crtaju mural na fasadi.

„Sa sobom su vodili i dva vučjaka, delovali su zastrašujuće“, opisuje on, zahtevajući da mu promenimo ime, iz straha za bezbednost.

Narednog dana je prijavio to policiji koja je poslala patrolu, ostavio je i podatke, ali policajci koji su izašli na teren rekli su da „nisu ništa videli“, priseća se Stefan.

Kada je ponovo pozvao pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), posavetovali su ga da pozove Komunalnu policiju.

To je i uradio, ali su mu iz Komunalne policije poručili da se oni „ne bave navijačima“ i da mogu samo da izdaju rešenje prema kojem su stanari dužni da uklone mural, tvrdi on.

Ubrzo je sazvana i skupština stanara na kojoj je glavna tema bilo uklanjanje ovog murala.

„Zbog nedostatka finansija, ali i straha, mural nije uklonjen – onda se dogodilo šta se dogodilo“, priča ovaj stanar zgrade u Nemanjinoj ulici.

Jedna od komšinica je rekla Stefan da je mural prebojen nekim zaštitnim slojem zbog kojeg ga je teško ukloniti.

Kako je u mladosti i sam crtao grafite, otišao je da proveri.

„Odjednom se pojavila neka ekipa i rekli su mi da ne prilazim više muralu – pretili su mi i rekli su da znaju ko sam“, ističe on.

Čišćenje farbe sa murala

BBC/ Slobodan Maricic
Grupa momaka čisti mural Ratku Mladiću

Kako su tekli pokušaji uklanjanja murala

Stanari su u početku pokušavali da ovo „delo“ uklone sam dan pošto je osvanulo na fasadi zgrade.

Mural je par puta „dobio farbu“ u pokušaju da ga uklonimo, ali su ga oni očistili i stavili debeli sloj bezbojnog laka kao zaštitu, objašnjava jedna stanarka, koja je takođe želela da ostane anonimna.

„Sada samo dođu sa flašicom vode i operu sve sa njega za 10 minuta“, tvrdi ona.

Prema njenim rečima, 20. septembra je stigao nalog Komunalne policije da stambena zajednica u svom trošku mora da ukloni mural.

Kada su dobili rok da to urade o svom trošku, obavešteni su da će u suprotnom opština ukloniti sporni mural, ali da stanari moraju da plate tu uslugu.

Poruka upravnika zgrade stanarima (levo), rešenje komunalne inspekcije za uklanjanje murala (desno)

BBC
Poruka upravnika zgrade stanarima (levo), rešenje komunalne inspekcije za uklanjanje murala (desno)

Međutim, ni to se nije dogodilo, a stanarima je ubrzo postalo jasno da uklanjanje neće ići lako zbog straha od potencijalnog odgovora autora murala.

„Bili smo spremni da iz svog džepa platimo molere, ali svi se plaše i nisu hteli – to je i dalje nemoguće, jer svi odbijaju saradnju.

„Čak je i gradska čistoća odbila da pomogne jer `nemaju resurse`, pa je ideja bila da svi zajedno budemo tu dok ljudi rade“, ističe stanarka.

Profesionalna upravnica Aleksandra Blagojević objasnila je kako proces uklanjanja grafita i murala sa fasade obično izgleda.

„Komunalna inspekcija da rok stanarima da to učine i, ukoliko se to ne dogodi, sledi kazna od oko 50.000 dinara – ja slikam fasadu kada se prekreči i pošaljem fotografiju na uvid inspekciji“, kaže ona.

Ipak, ovaj slučaj nije bio tako uobičajen.

Stanari su, kažu, pokušavali da pronađu firmu koja će im pomoći u uklanjanju nepoželjnog murala, ali nije bilo firmi koje su spremne da obave taj zadatak.

*Ime stanara je promenjeno zbog njegopve lične bezbednosti.


Pogledajte video: Kako je uhapšen Ratko Mladić

Posle hapšenja u Srbiji, Mladić je isporučen Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu.
The British Broadcasting Corporation

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.