Dylan Healy and Andrew Hill

SWNS/Russian Defence Ministry
Dilan Hili i Endrju Hil

Pred proruskim sudom u delu Ukrajine pod kontrolom pobunjenika koje podržava Moskva biće organizovan proces protiv trojice Britanaca, Šveđanina i Hrvata, optuženih da su se kao plaćenici borili na strani Ukrajine.

Britancima Džonu Hardingu, Dilanu Hiliju i Endrju Hilu, kao i Šveđaninu Matijasu Gustavsonu i Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, biće suđeno u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) otcepljenom regionu Ukrajine, prenose ruski državni mediji.

Svi su uhvaćeni u Marijupolju, lučkom gradu na jugoistoku Ukrajine, i, prema predstavnicima DNR, bili su u sastavu kontroverznog bataljona Azov i optuženi su za plaćeništvo.

Isti sud, koji nije međunarodno priznat, nedavno je osudio dvojicu Britanaca na smrt, prethodno ih takođe optuživši za plaćeništvo.

Ruska novinska agencija Tass javlja da su trojica Britanaca odbili da sarađuju sa istražiteljima i da svedoče.

Bivši vojnik Džon Harding, poreklom iz Sanderlenda, borio se zajedno sa ukrajinskim snagama otkako se preselio u zemlju 2018.

U julu se pojavio na video snimku u kojem apeluje na tadašnjeg premijera Borisa Džonsona za pomoć.

Endrju Hil se borio sa Ukrajinskom međunarodnom legijom.

Dilan Hili je po zanimanju kuvar, a britanski mediji za njega navode da je u Ukrajini „volontirao kao humanitarni radnik“.

On je uhapšen na kontrolnom punktu u aprilu, zajedno sa Polom Urijem koji je umro u julu u pritvoru proruskih snaga.

Proruske vlasti su ranije objavile snimak Endrjua Hila u vojnoj uniformi, na kom on kaže da je dobrovoljno došao u Ukrajinu da pomogne i da se predao.

U junu je proruski sud u Donjecku, osudio na smrt drugu dvojicu Britanaca, Ejdena Aslina i Šona Piner, kao i Marokanca Brahima Sauduna (21).

Slučaj Hila i Hilija

Prema informacijama londonskog Telegrafa, Hili (22) je u aprilu priveden na ruskom kontrolnom punktu u Zaporožju dok je izvodio Ukrajinku i dvoje dece iz ratne zone.

Hil je, dodaje se, uhapšen otprilike u isto vreme u oblasti Nikolajeva.

Ruski izvori tvrde da su Hili i Hil bili zarobljeni u fabrici Azovstal u Marijupolju gde su se nedeljama tokom ruske opsade lučkog grada krili preostali ukrajinski borci, među kojima i pripadnici kontroverznog puka Azov, koji je ranije povezivan sa krajnje desničarskom i neonacističkom ideologijom o čemu je pre nekoliko godina izveštavao i BBC.

Hilijevo hapšenje ranije ove godine objavila je humanitarna organizacija koja radi u toj oblasti, Mreža Prezidijum (Presidium Network), koja je navela da su on i još jedan Britanac, Pol Urej, dobrovoljno pomagali civilima u blizini Zaporožja.

U trenutku hapšenja, Hili je rekao da je bio u automobilu sa Urijem i da su krenuli da spasu porodicu iz sela južno od grada.

U aprilu je njegova majka Linda pozvala one koji su ga uhapsili da ga puste kući gde ga čekaju njegova deca.

Dominik Birn, suosnivač Mreže Prezidijum, rekao je da Hili „nije imao veze sa ukrajinskom vojskom ili bilo kojom stranom legijom“ i da je „u zemlji kao humanitarni volonter“ .

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je Endrju Hil zarobljen u regionu Nikolajev na jugozapadu Ukrajine.

Obučen u kamuflažnu uniformu i sa jednom rukom u povezu, Hil je na snimku emitovanom na ruskim medijima rekao je da je iz Plimuta i da sa partnerkom ima četvoro dece.

Rekao je i da je samovoljno došao da pomogne Ukrajini.

Slučaj Aslina, Pinera i Sauduna

Posle presude na smrtnu kaznu dvojici Britanaca i Marokancu, oglasio se i Evropski sud za ljudska prava zahtevajući da presuda ne bude izvršena.

Ali Rusija je odbacila poziv, rekavši da više ne sprovodi odluke suda u Strazburu i da je sudbina muškaraca stvar proruske, samoprograšene Donjecke Narodne Republike (DNR).

Britanska vlada, koja je smrtne kazne nazvala „lažnom presudom bez bilo kakvog legitimiteta“, zatražila je da Aslin i Piner budu tretirani kao ratni zarobljenici prema odredbama Ženevske konvencije.

Sergej Lavrov, ruski ministar spoljnih poslova, ranije je izneo tvrdnju da su trojica osuđenih na smrt „počinili zločine na teritoriji DNR“.

Suđenje je sprovedeno „na osnovu zakonodavstva Donjecke Narodne Republike, jer su zločini o kojima je reč počinjeni na teritoriji DNR“, rekao je on.

Sve ostalo je već predmet spekulacija i ne bih se mešao u rad pravosudnih organa i sistema za sprovođenje zakona Donjecke Narodne Republike“, rekao je Lavrov, prenela je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da Britanci osuđeni na smrt nisu vojnici ukrajinske vojske i nemaju pravo na status ratnih zarobljenika.

„Više puta smo obaveštavali britansku ambasadu u Moskvi da sva pitanja zarobljenih Britanaca treba da budu upućena vlastima DNR.

„Koliko razumemo, London nije pokazao nikakvu inicijativu u tom pogledu, čak ni uprkos zahtevima članova porodice ovih plaćenika britanskim vlastima“, rekla je Zaharova.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.