Beogradska udruženja brane vilu iz 1930. godine 1Foto: Miloš Martinović

Udruženja građana iz beogradske opštine Vračar predala su danas gradskom Sekretarijatu za urbanizam primedbe na plan za izgradnju zgrade uz rušenje jedne vile iz 1930. godine, koja se smatra arhitektonskim nasleđem.

„Društvo za ulepšavanje Vračara“, „Društvo za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca“ i „Udruženje Topolska“ naveli su u saopštenju da je vila u ulici Internacionalnih brigada u Beogradu „od izuzetnog arhitektonskog značaja i predstavlja kulturno nasleđe međuratne arhitekture Beograda“.

Naveli su da opštinu Vračar „trese groznica investitorske izgradnje“ i da je jedini cilj investitora da taj kraj pretvore u „skupu i za njih ekonomski isplativu zonu“.

„Razumemo privatni interes, ali ne razumemo kad takav interes apsolutno nađača javni i zato apelujemo na gradske vlasti da konačno suzbiju investitorski urbanizam i da zaštite kako pojedinačne objekte, tako i kulturno-istorijske celine“ Beograda, rekao je predsednik Društva za uređenje i ulepšavanje Krunskog venca, Miloš Jovanović.

Jovanović je dodao da saradnja s gradskim vlastima nije uvek loša i kao primer naveo odluku da se kao celina zaštite Krunski venac i Smiljanićeva ulica.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Beogradska udruženja brane vilu iz 1930. godine”

  1. Рушење овакве зграде (која је притом у врло добром стању) била би срамота и велика штета за наш град. Вила је зидана у стилу академизма и својеврстан је сведок времена и укуса у ком је настала. У њој је одрастао наш чувени архитекта академик Иван Антић (иначе син инжењера Милоша К. Антића за кога је вила и зидана). Самим тим вила има већу културно историјску вредност. Нема смисла рушити је, то би било негирање сопствене прошлости и рушење историјски вредне зграде зарад изградње архитектонски тотално безвредног здања и личне користи људи који не цене Београд и немају обзира према културно историјском наслеђу нити маре за општи изглед града. Притом, Интернационалних бригада је једна од последњих ненаружених улица на Врачару. Надам се да ће надлежне институције исправно поступити и забранити рушење предратне виле.

    • građani tu nemaju šta da se pitaju. I ta vila je sagrađena, nakon što je srušen prethodni objekat. Novi objekat treba da bude u skladu sa važećim planovima, i to je sve.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.