Gej strejt alijansa dodelila je ovogodišnju nagradu „Duga“ ministarki bez portfelja Jadranki Joksimović za doprinos borbi protiv homofobije i

transfobije kao i za zaštitu i unapređenje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

Dobitnica nagrade, zadužena za evropske integracije u Vladi RS, istakla je da je različitost nešto što treba da poštujemo, kao i pravo na izdržavanje sopstvene posebnosti jer, kako je tredicionalizam legitiman koncept, tako je i različitost.

– Hvala onima koji su me predložili za ovu nagradu jer su prepoznali napore koje sam činila ne samo u svojstvu Jadranke Joksimović, već i ispred Vlade RS. Ni jednog trenutka ne bih volela da se naša borba za ljudska prava bazira na težnji da uđemo u Evropsku uniju. To je deo napretka našeg društva, a kako bi to pokazali u praksi, veoma važno da, pored onoga što je zakonodavni okvir, istovremeno i na simbolički način jasno pokažemo našu opredeljenost u tom pravcu- istakla je Jadranka Joksimović i dodala da misli kako je za dodelu nagrade presudila važnost organizovanja prošlogodišnje Parade ponosa.

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Siniša Mali istakao je da domaćinstvo ovog skupa treba shvatiti upravo kao podršku Grada Beograda predstavnicima LGBT populacije u Beogradu i Srbiji.  -Verujem da će ljudi promeniti svest i shvatiti da različitost nije mana. Ja ću se boriti za grad u kome svi mogu da izraze svoje mišljenje o svakoj temi. Jer je ovo grad različitosti i svi su u njega dobrodošli – kazao je Mali, naglasivši da će Grad Beograd i iduće godine biti domaćin za dodelu ove nagrade.

U uvodnom delu, prisutnima su se obratili i ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl

 Davenport koji su se složili da je prošlogodišnja Parada ponosa najveći pomak u borbi za ljudska prava u Srbiji, ali i da organizovanje ovakvog događaja u Skupštini grada šalje poruku tolerancije i ravnopravnosti.

Nagradu je ustanovila Gej strejt alijansa 2013. godine povodom 17. maja- Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije.

 

Kandidati u užem izboru

U užem izboru za ovogodišnju nagradu “Duga” nalazile su se Asocijacija Duga iz Šapca, Narodna

skupština Republike Srbije, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka

Joksimović, trans osoba i major u penziji Helena (M.V.) i novinarka nedeljnika “Vreme” Tamara

Skrozza.