Foto: FoNet/Beoinfo

„Plan rekonstrukcije već postoji i red je da se nakon 18 godina i krene u rekonstrukciju ove zgrade“, naveo je za Danas Vesić. Sada predstoje razgovori sa Vojskom.

Zgrada Vazduhoplovstva je jedna od najlepših zgrada arhitekte Dragiše Brašovana, i maketa ove zgrade predstavljena je na izložbi koja je večeras otvorena u Narodnoj banci Srbije.

Izložba je otvorena u okviru Dana Evropske baštine i prikazuje velelepna zdanja u Beogradu nastala između dva svetska rata.

Pored mnogih od njih prolazimo svakodnevno i najčešće u žurbi ih i ne primetimo.

Zgrada Bigza, Tanjuga, Aero kluba, Bitefa, Klinike u Tiršovoj i mnoge druge samo su deo ove izložbe na kojoj posetioci mogu da se upoznaju i sa jedinstvenom pričom koju svaka od njih nosi.

U periodu između dva svetska rata, srpska arhitektura se razvijala kroz više paralelnih stilova: zakasnele secesije, srpskovizantijskog stila, folklorizma, art dekoa, akademizma i modernizma i mnoge od ovih zgrada su najznačajnija dela arhitekata Milana Zlokovića, Branislava Kojića, Dušana Babića, Jana Dubovog, Nikole Dobrovića, Dragiše Brašovana i drugih.

U ovom periodu nastajala su arhitektonska dela koja su po lepoti mogla da pariraju i ravnopravno stoje uz ostala tadašnja dela svetske arhitekture.

U okviru ove izložbe UK Parobrod je kreirao i mapu modernizma uz koju svaki posetilac može da se upusti u lavanturu ličnog istraživanja beogradske arhitekture.

„Ideja je da se pored izložbenog reprezentativnog izbora arhitektonskih istaknutih i važnijih građevina tog stila i vremena, pre svega javnih isntitucija markiraju i stambene zgrade koji donose novi kvalitet življenja u međuratni Beograd. Politički, to je epoha institucionalnog i ekonomskog ambijenta oličena u kralju Aleksandru i Knezu Pavlu Karađorđeviću, kao i gradonačelnicima pre svih Kosta Kumanudiju, Milošu Savčiću i Vladi Iliću. Album sačinjen od uglavnom autentičnih fotografija, komparativno je svedočanstvo davnog prošlog vremena, kada je Beograd stvarno bio svet, sledeći u realnosti građevinski trend funkcionalnosti i estetiku mninimanilizma jednog Ota Vagnera i Adolfa Losa, Bukurešta ili Vroclava, naveli su u UK Parobrod.

Izložba je otvorena do 1. oktobra i ulaz je slobodan.