Peticija protiv "populističkog i nakaznog" spomenika Stefanu Nemanji 1Foto: Beoinfo

Građani su danas pokrenuli onlajn peticiju, kojom pokazuju nezadovoljstvo povodom postavljanja spomenika Stefanu Nemanji na rekonstruisanom Savskom trgu u Beogradu.

„Protivimo se postavljanju neprimerenog i rogobatnog spomenika, zloupotrebi istorije i javnog prostora, i daljem pretvaranju Beograda u ruglo naprednjačkog kiča“ – stoji u tekstu peticije.

Podizanje spomenika, kako se navodi, predstavlja nasilje nad Beogradom i njegovim građanima.

Peticija protiv "populističkog i nakaznog" spomenika Stefanu Nemanji 2

„Zahtevamo obustavljanje radova i poništavanje svih odluka koje se tiču ovog megalomanskog i besmislenog projekta kojim se nezakonito i suludo troši novac građana Srbije“ – stoji u tekstu.

Više o tome na sajtu peticije.online – Peticija protiv podizanja populističkog i nakaznog „spomenika Stefanu Nemanji“ na Savskom trgu u Beogradu

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

100 reagovanja na “Peticija protiv „populističkog i nakaznog“ spomenika Stefanu Nemanji”

 1. Ako spomenik bude u stvarnosti izgledao kao na slici onda se radi o najobičnijem kičeraju.

   • Пајин споменике јесте неприлична спрдња, али је неупоредиво бољи од ове нео-совјетске монструозности у сваком замисливом смислу…

     • Gosin „Paji“ tj pokojnom Patrijarhu Pavlu trebalo bi podmetnuti neku stolicu da covek lepo sedne. Ovako izgleda Boze mi prosti ko da kaki . A posto se vozio tramvajem mogli su da ga „spakuju“ u neki stari tramvaj da ne kisne ovako ispred crkve Sv Marka.

    • Meni se spomenik svidja i za sada to je jedino sto mogu da prihvatim za ovih 8.god. Inace svi preci su mi sahranjeni na Novom groblju te sebe smatram kopententnom da dam misljenje .Izvinjavam se potomcima predaka sa Orlovace i okolnih brda Balkana tj.Helma…

     • ovakav domorodacki hvalospev samoj sebi ne pamtim da sam ikad procitao, cuo tako nesto sigurno nisam, jer bih na ‘svi su mi preci sahranjeni na Novom groblju’, vec bio izasao napolje, pa ne bih ni shvatio da upravo taj grobljanski fakt cini nekog merodavnim da sudi o spomenicima koji su izvan Novog groblja, a ovo sa izvinjavanjem onima ciji preci pocivaju u Orlovaci posebno je odvratno, nedostojno, i zapravo neverovatno

     • govori o tome da su se i vaši preci odekud dovukli u Beograd.

     • Znaci uslov za kompetentnost je Novo Groblje! Dokaz da u BG generacijama mogu da opstanu i primitivci!

     • Postavlja se pitanje gde će te Vi biti sahranjeni, ali to je ne bitno. Kada umreš sve jedno ti je. Hteo sam da Vam postavim pitanje: Koliko je to starih beograđana sahranjeno u aleji velikana ili zaslužnih građana. I oni su tu samo na lepšem mestu. Nažalost ipak su dva metra ispod zemlje.

    • Ja sam gradjanin Beograda ,rodjen u Beogradu i podrzavam podizanje i postavljanje ovako velikog spomenika. Na koje vi to gradjane mislite, jesu li to oni koji su dosli u Beograd i rovare gde god stignu i koji rade protiv Srbije.

     • Nisi u pravu gosn Beograde. Ne rovarimo protiv Srbije!! Rovarimo i radimo sve (što ti kažeš), protiv tebe i tebi sličnih.

    • Mogla bi da se pokrene i peticija za gašenje lista Danas, po isto tom demokratskom principu. Vidite, to je batina sa dva kraja. Zaista ste arogantni preko svake mere, što bi Đile Marković u definiciji savremenog beograđanina rekao- snobizam bez pokrića. Koliko ste sigurni da su vaši stavovi elokventni i potrebni, mogla bi da se izjasna ona Srbija sa kojom nikako niste u kontaktu.

   • Ne razumem sta ne valja spomeniku pa sta god da covek u ovoj drzavi pokusa izgraditi vi pljujete, prelep je spomenik

    • vi cete, Stefane, napraviti selfi sa imenjakom, ja se necu nikad spustiti do kraja Nemajine, tim pre sto su ovi koji dizu spomenik ubili Zeleznicku stanicu, pa u tom delu grada zaista nemam vise sta da trazim

     • A do sad ste predivne dane i dane provodili u picinom parku, bioskopu partizan, na okretnici autobusa i ruiniranoj železničkoj stanici sa mirisom urina?

  • Ne znam zašto smo toliko dugo čekali spomenim rodonačelniku dinastije koji je začetnik srednjovekovne sprke države i koja je kontinuitet dinastije Vukanovića što sve obuhvataju period od preko 10 vekova.
   Znači trebalo nam je 10 vekova da dočekamo spomenik koji se sada nekome ne sviđa, a ne sviđa se jer podseća na bogatu istoriju, identitet i istranost da se opstane kroz vekove.
   Imali ste hiljade bista i spomenika Lenjinu, Staljinu, Titu i kojekakvih razbojnika i ajduka, i isti vam nisu smetali, a ovaj velikan vam smeta i bode oči.
   Želim da naglasim da suština kritike nije u oku ovih kritičara, jer da njima ponudite 20 rešenja ni jedno im ne bi odgovaralo.
   Da se postavi nekakav skaradan spomenik medvedu, oni bi rekli, o bože, kakav umetnički pristup, pun pogodak.

   • Ti si jedan crtać, obzirom da prezime pišeš malim slovom. Tipičan napr(e)dni bot!

  • Asinuse,mozda je vas zivot crtani film u zivo.Meni se spimenik Stefanu Nemanji veoma dopada.Nasa drzava nije crtani film u zivo.Ko god bude na vlasti Srbija je nasa domovina, nemamo drugu.

   • Jos gore od crtanog filma. Crtani barem ima neku ideju, ovo draga Mila nema nikakvu.

   • Srbija jeste naša domovina. To ne znači da sve što urade nestručni, primitivni i pre svega korumpirani vlastodršci treba prihvatiti. Ojadiše i unakaziše nam domovinu.

   • Gradjanko Mila, kad cete se uzdici nekoliko santimetara uvis i kad cete se strecnuti, pazi se, Mila, ovo je klise! Kako mozete i kome nudite ovu hiljadu puta izrecenu banalnost – da nemamo drugu domovinu? To nije nikakva misao, to je tautologija, ako ste o njoj nesto ucili, i ako umete da je prepoznate

 2. Gledam kalendar, prvi april davno prosao. Znaci, ovo stvarno misle da naprave? Pa Skoplje ce izgledati kao da je Mikelandjelo gradski arhitekta, u odnosu na BG.

  A to postolje, to je stilizovani monstrum iz Dooma?

  Svasta.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.