Peticija protiv „populističkog i nakaznog“ spomenika Stefanu Nemanji

Ostavite komentar


  1. Ako spomenik bude u stvarnosti izgledao kao na slici onda se radi o najobičnijem kičeraju.

      1. Пајин споменике јесте неприлична спрдња, али је неупоредиво бољи од ове нео-совјетске монструозности у сваком замисливом смислу…

          1. Gosin „Paji“ tj pokojnom Patrijarhu Pavlu trebalo bi podmetnuti neku stolicu da covek lepo sedne. Ovako izgleda Boze mi prosti ko da kaki . A posto se vozio tramvajem mogli su da ga „spakuju“ u neki stari tramvaj da ne kisne ovako ispred crkve Sv Marka.

        1. Meni se spomenik svidja i za sada to je jedino sto mogu da prihvatim za ovih 8.god. Inace svi preci su mi sahranjeni na Novom groblju te sebe smatram kopententnom da dam misljenje .Izvinjavam se potomcima predaka sa Orlovace i okolnih brda Balkana tj.Helma…

          1. ovakav domorodacki hvalospev samoj sebi ne pamtim da sam ikad procitao, cuo tako nesto sigurno nisam, jer bih na ‘svi su mi preci sahranjeni na Novom groblju’, vec bio izasao napolje, pa ne bih ni shvatio da upravo taj grobljanski fakt cini nekog merodavnim da sudi o spomenicima koji su izvan Novog groblja, a ovo sa izvinjavanjem onima ciji preci pocivaju u Orlovaci posebno je odvratno, nedostojno, i zapravo neverovatno

          2. govori o tome da su se i vaši preci odekud dovukli u Beograd.

          3. Znaci uslov za kompetentnost je Novo Groblje! Dokaz da u BG generacijama mogu da opstanu i primitivci!

          4. Postavlja se pitanje gde će te Vi biti sahranjeni, ali to je ne bitno. Kada umreš sve jedno ti je. Hteo sam da Vam postavim pitanje: Koliko je to starih beograđana sahranjeno u aleji velikana ili zaslužnih građana. I oni su tu samo na lepšem mestu. Nažalost ipak su dva metra ispod zemlje.

        2. Ja sam gradjanin Beograda ,rodjen u Beogradu i podrzavam podizanje i postavljanje ovako velikog spomenika. Na koje vi to gradjane mislite, jesu li to oni koji su dosli u Beograd i rovare gde god stignu i koji rade protiv Srbije.

          1. Nisi u pravu gosn Beograde. Ne rovarimo protiv Srbije!! Rovarimo i radimo sve (što ti kažeš), protiv tebe i tebi sličnih.

        3. Mogla bi da se pokrene i peticija za gašenje lista Danas, po isto tom demokratskom principu. Vidite, to je batina sa dva kraja. Zaista ste arogantni preko svake mere, što bi Đile Marković u definiciji savremenog beograđanina rekao- snobizam bez pokrića. Koliko ste sigurni da su vaši stavovi elokventni i potrebni, mogla bi da se izjasna ona Srbija sa kojom nikako niste u kontaktu.

      2. Ne razumem sta ne valja spomeniku pa sta god da covek u ovoj drzavi pokusa izgraditi vi pljujete, prelep je spomenik

        1. vi cete, Stefane, napraviti selfi sa imenjakom, ja se necu nikad spustiti do kraja Nemajine, tim pre sto su ovi koji dizu spomenik ubili Zeleznicku stanicu, pa u tom delu grada zaista nemam vise sta da trazim

          1. A do sad ste predivne dane i dane provodili u picinom parku, bioskopu partizan, na okretnici autobusa i ruiniranoj železničkoj stanici sa mirisom urina?

        2. Paa Stefane ako ti je prelep nosi ga kuci,jest malo kabast al snadji se nekako .

      1. Da, pandur utripovao da je graditelj. Ubiše Beograd, ovo su rane, nezaceljive

    1. Ne znam zašto smo toliko dugo čekali spomenim rodonačelniku dinastije koji je začetnik srednjovekovne sprke države i koja je kontinuitet dinastije Vukanovića što sve obuhvataju period od preko 10 vekova.
      Znači trebalo nam je 10 vekova da dočekamo spomenik koji se sada nekome ne sviđa, a ne sviđa se jer podseća na bogatu istoriju, identitet i istranost da se opstane kroz vekove.
      Imali ste hiljade bista i spomenika Lenjinu, Staljinu, Titu i kojekakvih razbojnika i ajduka, i isti vam nisu smetali, a ovaj velikan vam smeta i bode oči.
      Želim da naglasim da suština kritike nije u oku ovih kritičara, jer da njima ponudite 20 rešenja ni jedno im ne bi odgovaralo.
      Da se postavi nekakav skaradan spomenik medvedu, oni bi rekli, o bože, kakav umetnički pristup, pun pogodak.

      1. Ti si jedan crtać, obzirom da prezime pišeš malim slovom. Tipičan napr(e)dni bot!

    1. Asinuse,mozda je vas zivot crtani film u zivo.Meni se spimenik Stefanu Nemanji veoma dopada.Nasa drzava nije crtani film u zivo.Ko god bude na vlasti Srbija je nasa domovina, nemamo drugu.

      1. Jos gore od crtanog filma. Crtani barem ima neku ideju, ovo draga Mila nema nikakvu.

      2. Srbija jeste naša domovina. To ne znači da sve što urade nestručni, primitivni i pre svega korumpirani vlastodršci treba prihvatiti. Ojadiše i unakaziše nam domovinu.

      3. Gradjanko Mila, kad cete se uzdici nekoliko santimetara uvis i kad cete se strecnuti, pazi se, Mila, ovo je klise! Kako mozete i kome nudite ovu hiljadu puta izrecenu banalnost – da nemamo drugu domovinu? To nije nikakva misao, to je tautologija, ako ste o njoj nesto ucili, i ako umete da je prepoznate

  2. Gledam kalendar, prvi april davno prosao. Znaci, ovo stvarno misle da naprave? Pa Skoplje ce izgledati kao da je Mikelandjelo gradski arhitekta, u odnosu na BG.

    A to postolje, to je stilizovani monstrum iz Dooma?

    Svasta.

  3. Ako spomenik bude izgledao ovako, biće to sušta suprotnost od onoga što je Stefan Nemanja bio pogotovo što je on završio život kao isposnik, spavao je na rogozini sa kamenom iza glave. Očigledno da mnogima nije idalje jasno kakve su ličnosti on sv Sava bili, kao i mnogi drugi našu vladari srednjeg veka.

  4. A smejali smo se makedoncima kad su onomad njihovi šešeljoidi podizali ono ruglo od “antičkog“ Skoplja na vodi…

      1. Ako se dozvoli ovo, ne brini dizace se i strancima. A sto je veci lakse je vise se ugraditi se.

  5. Narode,malo ste okasnili,spomenik gotov samo jos zvalavi da ga otkrije i da zasvira Veliki narodni orkestar RTS pod upravom nekog harmonikasa a doci ce i raja autobusima. Festival ne znam ni ja cega.

    1. U poslednje vrijeme se često na sajtovima iz Srbije pojavljuje muslimanski žargon iz Bosne-raja????????????

      1. Da li se Vi, Milena zalazete za zargonsko/etnick ciscenje? Znate li da u Srbiji zive Muslimani, ili muslimani, kako vam drago. Ne bi li ti gradjani Srbije smeli da se sluze svojim dijalektom, ili svojim zargonom, ‘Sajtovi iz Srbije’ nisu to sto vi mislite, svaki sajt je nuzno belosvetski, ma ko da se vodi kao njegov osnivac ili vlasnik, ne moze se ni na jednom sajtu uvesti red o kojem Vi sanjate, tako stvari stoje, trpite ili citajte samo proverenu knjizevnost, gde caruje srpski jezik, neokaljan bilo cijim uticajem

  6. Mene mi se dopada, ama mislim deka vo skopje ima po ubavi spomenici od ovaj. Nesum strucnjak, ali mislim deka ste na dobar put da stignete i skopje i sofiju.

    1. Kako da stignemo? Svako ko gleda RTS, Pink i Happy zna da je Srbija bila i jeste lider u regionu a da je Beograd isti, možda i bolji od New York.

      1. Tako se malogradjanstina bunila i za Mestrovicevog Pobednika. Isto. Ne poredim spomenike. Poredim malogradjanstinu.

    2. U promijeni svijesti od realizma ka modernizma tj.ka nicemu ,bez standarda, znanja, memorije,sto je projekat modernizma.gdije je vecina skulptura apstraktn a figurative bez pokretna,znanja , proporcije . Ono sto je prpizvod industrije modernizma koju je kreirala i podrzava Irina Subotic koja je i kritikovalo spomenik. Realizam je teska kompleksna stvar .Velicina spomenika je7 ambiciozne.Zasto nam ne smetaju megalomanske isprazne kompozicije poput spomenika Kadinjaca na kome sam radio kao student.Spomenik ruskog vajaraje je novost jer je uzeo poziciju kontramodernizma kontra ne talenta..Rijeci vijetar nosi dijela ostaju

  7. Nije stvar u spomeniku koji predstavlja cara Dušana, moje lično mišljenje i stav, već čini mi se u preterivanju veličine spomenika. Nešto me podseća na onaj, po meni veoma ružan sveukupan izgled spomenika Aleksandru Makedonskom u Skoplju! Veličina istog ne znači da ga više, najviše, poštujemo! Sve što činimo nekako činimo prenaglašeno, preterano! U svakom slučaju bi, ponavljam, moje lično mišljenje, meni lično bilo logičnije da postoji neki deo gde bi osim što je visok, imao bolji položaj da je oslobođen bilo koje zgrade u blizini! Kada već nije postavljen na mesto obnovljenog Meštrovićevog pobednika. Negde gde bi bio dominantan u svakom pogledu. Ili da mu budu dimenzije skromnije! Niti smo ptice a još manje dronovi da bi smo mogli u celosti da ga sagledamo i vidimo. Ovo mi je više megalomansko-malograđanski! Hvala i poštovanje i onima koji ne dele moje mišljenje. Jednostavno mi se čini da je u rupi i da nema dovoljno prostora da bi došao do izražaja. Logičnije bi mi bilo da negde sa Kalemegdana, uzvisine,, gleda“na svoj mučeni marod! Još jednom veliki pozdrav i poštovanje, svima!

    1. Slažem se. Nemam problem sa činjenicom da se gradi spomenik ali trenutno rešenje izgleda neukusno i megalomanski.

  8. Sve su zloupotrebili i opoganili u npvijoj istoriji, pa su sad otisli i dalje u proslost. Posle Nemanje morace da izmisljaju likove. Apsurd/

  9. Jedno od najdivnijih stvari je bilo kad se sa Slavije do prelepe zgrade Glavne železničke stanice. Sada će nju potpuno da zakloni odvratan spomenik. U redu je da u Nemanjinoj ulici Stefan Nemanja ima spomenik, ali treba da bude neki u ljudskoj veličini, jer ipak tu centralna figura treba da bude Železnička stanica, kojom treba da se ponosimo, jer je jedna od najstarijih u ovom delu Evrope, a ne samo to, nego je imala i nenormalan značaj u stvaranju samostalne Srbije. Zbog nje si već 1885. iz dve najveće (tada) Evropske prestonice, Budimpešte i Beča, mogao direktno da dođeš u tada mali i nepoznati Beograd, glavnog grada države koja je tek izborila samostalnost.

    1. Klasično mišljenje drugosrbijanca. Lepša mu je zgrada železničke stanice, jer je omogućila da se za zapada dođe u seljačku Srbiju. Verovatno Vam je i autobuska stanica lepa? U izgled spomenika, kao i u njegovu umetničku vrednost, neću da ulazim, jer nisam stručan, za razliku od većine ljudi ovde, koji su epidemiolozi, borci za ljudska prava, a sad i istoričari umetnosti.

  10. Sve tacno ali kasni par meseci, koliko se vec zna kako ce izgledati spomenik. Pa po recima vesica on je vec izliven i ceka er na transport.

  11. Spomenik Stevanu Nemanji je zaista lep i kvalitetan, sam lik Nemanje me jako podseća na Mađarske spomenike i taj neki pro zapadni romantizam. Svaka čast autoru, zlonamerni neka ga kude ali nemaju razloga!

    1. Sve sto ljudi postave kao spomenik , moze i da se skloni.
      Bezbroj takvih primera u istoriji.

  12. Narode moj, izabrali ste „šešeljoide“, sad se gušite u njihovim fekalijama. šta ste očekivali od neobrazovanih, nekulturnih, nevaspitanih i bahatih tipova, a možda za bolje i nismo?

    1. I ovo je jedan vid Šešeljevog štetočinskog delovanja po Srbiji.
      Štogod da se dešava, znajte da 98% iza toga stoji Šešelj. Zato su svi potezi i „uspesi“ ove vlasi čisti promašaji i urađeni su skaradno, jer čiji je Šešelj i za koga radi znaju i vrapci na grani.

  13. Mi „Beogradjani“ smo stari „kontraši“, protiv svega novog u našem gradu, i teško da postoji spomenik u modernoj istoriji naseg grada (100 god.) da nije prošao bez neke peticije ili protesta. Tako je i sada. Što da kvarimo tradiciju. Mozda je bolje pre svih komentara i primedbi da pogledamo i upoznamo se sa radom vajara Александра Рукавишникова ,čiji se radovi nalaze u Третьяковской галереи, Русского музея, музея Людвига, Siemens, Hermes, John Wilson ,itd… pa onda dajemo olako komentare i tražimo sličnosti sa ovim ili onim gradovima, i njihovim spomenicima. Ovaj spomenik…je spomenik svih naroda i svih gradjana sveta. A ne „Vesicev“ ili sutra nekog drugog menadzera grada. Dajmo šansu svakom ko želi i ima snage da uradi nešto novo. Budimo ljudi, iako smo Srbi… pa neka nam buduća pokolenja sude i ocenjuju nase danasnje uspehe ili ne uspehe. Živeli…

    1. Prvo uvek sam vise da takve stvari rade nasi ljudi a ne stranci kakvi god oni bili po svom talentu. Volela bih vise da su i Hram nasi ikonopisci oslikavali. Uglavnom hajde da stavimo estetiku na stranu. jer je ona cesto stvar licnog ukusa, a o ukusima ne vredi raspravljati. Veliki problem je u velicini i lokaciji. Prevelika masa koja zaklanja pogled na jednu lepu i staru zgradu koja je trebalo i zbog toga a i zbog svog starog a hajde da se ponadamo i novog istorijskog znacaja (kao muzej) da bude centralni deo trga, nesto na cemu ce biti akcnat. Spomenik (kakav god) je trebao da bude bar upola manji kao i da se nalazi levo ili desno od ulaza a ne ispred ulaza u zgradu (nesto slicno poziciji spomenku Nikoli Tesle kod Etf-a).

      1. ne smetaju vam odvratne sive, bele i braon fasade kao da je Bg jedna velika bolnica. Ali vam smeta vizuelno upečatljivi spomenik da konačno unese malo živosti u urbanističku septičku jamu zvanu vizura Beograda.

    1. NEDOPUSTIVO JE PODIGNUTI OVAKVO RUGLO OD SPOMENIKA ,NE BI SE NI NEMANJIĆI SLIŽILI SA TIM.

  14. spomenik visok kao sedamosprazna zgrada je ludost! od prvog dana sam bio razocaran jos kad sam cuo da su ga predlozili ili projektovali slovenci a izraditi rudi!!!
    PETICIJU HITNO PREZENTIRATI NARODU I SVE DETALJE OKO OVOG RUGLA!
    KAKVA NAS JE MANIJE UHVATILA DIZANJA SPOMENIKA???
    A NA RTS I DALJE POZIV DA UPLACUJEMO ZA NARODNE KUHINJE NA KIM, ZAR TE KUHINJE NEMAJU DOVOLJNO PARA OD SRBIJE, KAD IMA I ZA SRPSKU STA GOD ZAZELI???

  15. Dobro su se dosetili posle dve godine, trebalo je da sačekaju sa se montira. Idioti!!

  16. Kučići laju,karavani prolaze. Zabole nekog za vaše mišljenje,svi ste veliki stručnjaci i istoričari.

  17. U Srbiji spomenike treba podizati i oživljavati sećanje na velike tvorce srpske države. Kome smeta Stefan NEMANJA? U Srbiji se sete trošenja novca samo kada treba postaviti simbol Srbije u istoj srpskoj državi. Koliko to izdajnika srpske države ima, kao da postavljaju spomenik Antu Paveliću pa nekome smeta! Gradite ga što većeg, Beograd je i onako ružan, nemože sa njim biti još ružniji!

    1. Nije da oni mrze Srbiju. Znam mnoge koji tako razmišljaju i vole oni Srbiju, ali su glupi i misle da će biti in i urbani ako kažu nešto tako. Kada čuju da imaju istomišljenike, onda tek postaju nesnosni i kreću sa organizovanjem peticija, da bi pokazali kako su oni svetski ljudi širokog shvatanja, a mi obični seljaci sa Balkana. Sa istim takvim urbanim ljudima sam išao u školu i rešavao im zadatke da mogu da prođu sa dvojkom. Sad se prave pametni, valjda misle da se ne sećam.

  18. Spemenik i Trg su sasvim ok. Da ipak sacekamo da se zavrsi, pa da damo ocenu, ali po onome kako render izgleda i kako napreduju radovi, meni se svidja. A sto se tice peticije, nista od toga. Spomenik ce biti postavljen i nije kic uopste.

  19. Potpisujem peticiju jer ne podržavam izgradnju ovakvog spomenika.

    1. A zasto ti Kovacevicu ne podrzavas da u glavnom gradu Srbije,Stefan Nemanja dobije spomenik?Ti mora da si iz Grahova,komunista po nacionalnosti?Da ti naorave spomenik drugu Titu velik kao Avala ti bi Kovacevicu bio zadovoljan jel’ da?

      1. Alo budalo, nisu svi Kovačevići iz Grahova. Ima nas i od Bogunovića, tjs Nemanjića, rodjaka ovog što mu meću spomenik. Inače prelepo uradjen. Zašto da ne rade stranci kad mi nemamo blage veze sa estetikom.

  20. Sta god se napravi nevalja vam,nevalja vam beograd na vodi ,fontana ,sad spomenik,pa i vi nevaljate pa neko mora da vas gleda svakog dana, nemate pametnijeg posla izgleda.

    1. svi gresimo pisuci komentare u neudobnom i tesko preglednom pravougaoniku koji nam besplatno daje redakcija ‘Danasa’, ali kad neko tri puta napise ‘nevalja’, kao vi sto ste napisali, to svarno ne valja

  21. pa da treba posaditi korov i podići spomenik Brnabićki, da narod pamti da su oni koji su postavili nju na vlast digli spomenik srpskom velikanu duhovnosti naroda. Da se pamti sramota koja je tada vladala… ( kume) Vučić sramota srpskog roda..

  22. Evo, ja sam da se spomenik postavi u Kraljevu.. jer što je za nekog kič za nekog je zlato..

  23. Centar Bgd će biti replika centra Skoplja gde je je kič nadmašio sve do sada poznato. I vlast koja je to postavila je slična vlasti u Srbiji.

  24. Makakve primedbe da peticionasi imaju na velicinu spomenika, mesto ili izgled – ne bi smeli da se oglasavaju, a ponajmanje otvaraju nekakvu peticiju!! Zasto? Pa zbog toga sto se radi o kolosalnoj licnosti Stefana Nemanje, oca sa brojnim potomstvom koje je obelezilo istoriju Srbije, njeno graditeljstvo, zaduzbinarstvo, crkvu, kulturu!
    Jos jedan je razlog zbog kojeg im ne dajem za pravo na tu ujdurmu: nije poznato da se bilo ko od njih tokom vise od pola veka oglasio o velicini, moralnosti ili estetici gigantskog CVETA u Jasenovcu – kao spomeniku logorasima usmrcenim maljevima i kamama, pritom uslikanih – za trajnu uspomenu. Ili jos jednom cvetu, kao simbolu pobijenih logorasa – onom na levoj obali Save kod Beograda.
    Nisu se oglasili ni o nemustom natpisu na kamenu u „spomen parku“ u Jaincima.
    Nismo ih culi ni sta misle o – do nedavno postojecem spomeniku zrtvama NATO bombardovanja 1999. na tom istom Savskom trgu, kod autobuske okretnice – jednoj sramnoj providnoj ploci sa sicusnim kapljicama koje su mastovitom prolazniku trebalo da docaraju bombe nad Srbijom!
    Skinite jugoslovenski partizanski sinjel i pustite nas da se ponosimo svim onim sto smo imali i sto imamo!!

  25. Beograd ima da izgleda kao Skopje. Jednom rečju kao crtani film pun heroja iz fantastične četvorke.

  26. Sta se desava sa Beogradom?! Vracar smrdi kao pokvarene kace kupusa. Bukvalno za povracanje od smrada. Sta je ovo? Stalno neki smrad, i stalno nikom nista. Kad ce neko vec jednom da odgovara za ovo trovanje?
    Na sta to lici.
    Razgovor o „spomenicima“ – esteticko zagadjenje, ok, ali ljudi nama se kanalizacija izliva na ulice. Sta ovo smrdi pobogu? Infrastruktura je potpuno razbucana, ali potpuno. Zivimo u toru.

  27. Pravimo brze pruge a železničku stanicu nemamo, zato imamo Stefana koji će sve zajedno da nas isprati.

  28. „Protivimo se postavljanju neprimerenog i rogobatnog spomenika, zloupotrebi istorije i javnog prostora, i daljem pretvaranju Beograda u ruglo naprednjačkog kiča“ – Kolika količina mržnje prema svemu što se radi! „Smeta mi izgled spomenika, megalimanski je, ruglo, šta će to nama, itd, itd“
    Da li to znači da će se svo što se radi u Beogradu, popljuvati?
    Za sve mrzitelje, konačno se jednim malim gestom odužujemo rodonačelniku Srpske Države, i ocu našeg najvećeg svetitelja.
    Kome smeta neka žmuri dok prolazi pored spomenika, kad tad će pogledati!

  29. Radi efikasnijeg delovanja i redovnog finansiranja, predlažem da potpisnici peticije protiv „populističkog i nakaznog“ spomenika Stefanu Nemanji formiraju demokratsko i proevropsko „Udruženje Nimani“.

  30. Da je u Danasu izašao tekst kako je ovo najbolji spomenik na svetu, isti ovi ljudi bi u komentarima pisali hvalospeve o istom. Eto koliko je bitno i stručno mišljenje ljudi koji ovde komentarišu.

  31. Kad vidim ovakve komentare sramota me što sam Srbin pa opet razmislim što mene da bude sramota kad je vas kojih se sramim manje od 3%

  32. Treba staviti spomenik velikom Zupanu Srpskom Stefanu Nemanji i Caru Dusanu Silnom, i Srpskom Knezu Lazaru Hrebeljanovicu i svim nasim svecima i junacima. Takodje treba pola SNS staviti u zatvor na dve dozivotne kazne zajedno u celije sa ovim sto bi da pisu peticije protiv spomenika seme vam izdajnicko. Mrs u Hr ako tako razmisljate.

  33. Zabraniti Vesicu da odredjuje bilo šta vezano za estetiku grada jer nema likovnu kulturu i još mnogo toga mu nedostaje da bi mogao da odlučuje i zato vec duže vreme unesrecuje nas Beogradjane.

  34. Sam naslov je uzasan i pokazuje pravu slobodu (sarkazam, sarkazam sarkazam sarkazam……) medija u Srbiji Btw, imate li slike spomenika postavljenih u doba vam Djilasa. Imate li vi oci, imate li ukusa…na kraju imate li stida…..novinari (opet sarkazam sarkazam sarkazam sarkazam.

  35. U uvodnom delu teksta lepo je receno: Protivimo se postavljanju neprimerenog i rogobatnog spomenika, zloupotrebi istorije i javnog prostora, i daljem pretvaranju Beograda u ruglo naprednjačkog kiča“ – stoji u tekstu peticije.

Ostavite komentar


Beograd

Naslovna strana

Naslovna strana za 29. mart 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.