Foto: Una Miletić

Dok je Radovanovićev advokat, Edvin Prelić, objašnjavao da će se njegov klijent pre ubiti nego dozvoliti da „mu reketaši oduzmu imovinu u pokušaju zastrašivanja zbog spora koji se vodi protiv Nebojše Čovića i novca na Kosovu“, izvršioci su odustali objašnjavajući da „ne žele nikoga da nose na duši“, i da su pozajmicu dali iz „najbolje namere, da spasu Radovanovića dugova zbog kojih je završio u pritvoru“.

Hotel Prestiž u Bulevaru Vojvode Mišića 24a, blizu Hipodroma, postao je predmet spora između Bojana Radovanovića, za sada još uvek vlasnika hotela, kada je Radovanović pozajmio novac od Dragana Silića, inače vlasnika hotela „S-klub“ u Jakovu, a kao garanciju da će isplatiti dug u ugovoru je naveo hotel. Silić je, da bi pozajmio novac Radovanoviću, isti uzajmio od Novaka Buhe, starijeg brata LJubiše Buhe Čumeta, bivšeg vođe surčinskog klana, u zamenu za pravo ubiranja zarade od hotela u slučaju da mu novac ne vrati.

Čitav zaplet nastaje kada Radovanović optužuje Silića da mu preti i ucenjuje ga, želeći da mu naplati mnogo veći iznos duga nego što je prvobitno dogovoreno. U međuvremenu, Silić, zajedno sa Buhom, pokušava da naplati dug, iako nadležni sudovi još nisu razrešili sporove između njih, i to tako što će ući u posed hotela „Prestiž“ čija vrednost svakako premašuje cifre o kojima se govori, a preko izvršiteljke Mirjane Dimitrijević, koja je već postala poznata kao posrednik u sporovima velike vrednosti.

Dimitrijević je jučerašnje izvršenje pokušala da sprovede iako je rešenje o izvršenju na osnovnu koga ona postupa Prvi osnovni sud u Beogradu stavio van snage.

Dimitrijević je, naime postupala pokušavajući da oduzme Radovanovićev hotel kako bi namirila poravnanje koje su zaključili Silić i Buha. NJih dvojica su se sudski sporazumeli da se Silićev dug prema Buhi namiri tako šte će Buhi biti ustupljen hotel „Prestiž“ na korišćenje i upravljanje tokom tri godine. A Silić je pravo na hotel polagao na osnovu ugovora o zajmu i ugovora o kupoprodaji koje je sklopio sa Radovanovićem. Spor je u tome što Radovanović optužuje Silića da ga je naterao da ove ugovore potpiše uz pretnje smrću i zastrašivanje. Zbog ovoga je Viši sud u Beogradu podigao optužnicu protiv Dragana Silića u aprilu 2016. godine, po prijavi Bojana Radovanovića, a zbog sumnje da je Silić, u nameri da pribavi sebi protivpravnu korist, pretnjom prinudio Radovanovića da potpiše ugovore na štetu svoje imovine.

Radovanović ne negira da je od Silića prvobitno pozajmio novac, ali tvrdi da se radi o iznosu od 300.000 evra, optužujući Silića da ga je, uz zastrašivanje terao da potpiše ugovor o zajmu u kome se navodi iznos od 916.500 evra. Prema Radovanovićevim navodima, koje je Viši sud uzeo za osnovane, Silić ga je naterao i da potpiše Ugovor o kupoprodaji hotela, po višestruko nižoj ceni od tržišne, a u kojoj se iznos zajma od 916.000 evra navodi kao deo isplate za prodaju hotela, dok Radovanović ostatak do 1.300.000 evra, za koliko je Silić namerio da ga kupi, tek treba da mu isplati. Inače, sporni hotel vredi 7,7 miliona evra prema proceni Poreske uprave Savski Venac koja je priložena Višem sudu, dok je sudski veštak procenio da hotel vredi oko 5,5 miliona evra, sa depandansima, s obzirom da nema dozvolu za upotrebu. Zbog drastično niže cene hotela u ugovoru od procenjene, kao i izjava svedoka,

Viši sud je zaključio da ima osnova za podizanje optužnice protiv Silića i odbio njegov kasniji prigovor. Uz to, sud je odbio navode Silića o tome da se protiv Radovanovića vode drugi krivični postupci, kao nevažne za ovaj slučaj.

Izvršiteljka Mirjana Dimitrijević nije htela da daje izjave naglasivši da ona samo sprovodi volju suda.

Silić tvrdi da je Radovanović zloupotrebio njegovu pomoć

Dragan Silić, juče je tokom pokušaja iseljenja izjavio da je on vlasnik hotela od 2011. godine, te da je hotel kupio od Radovanovića kako bi mu pomogao da isplati dugove. „Radovanović je prevario mnoge banke, imao je velike dugove, i ja sam mu pozajmio dosta novca kako bih mu pomogao, zato sam i kupio hotel. Kada je on izašao iz pritvora zamolio me je da bude zakupac hotela, što sam dozvolio iz sažaljenja nad njegovom porodicom. Onda je počeo da izmišlja da sam ga naterao da proda hotel“ rekao je Silić.

Radovanović: „Sve je zbog suđenja Čoviću za novac na Kosovu“

Bojan Radovanović i njegov advokat Edvin Prelić izneli su „osnovanu sumnju“ da iza ovog „pokušaja zastraživanja“ stoji Nebojša Čović, i to zbog afere sa novcem namenjenim za ugrožene na Kosovu, u kojoj je učestvovao i Radovanović. Radovanović kaže da je potvrđena optužnica za taj slučaj, a da on, koji je priznao da je oštetio državu, sada kao svedok ima dokaze, dok njegov advokat dodaje da „Čović želi direktno da oslabi Radovanovića“.

Buha pozajmio novac od tašte

Novak Buha, stariji brat LJubiše Buhe Čumeta, pozvan kao svedok u slučaju protiv Dragana Silića pred Višim sudom u Beogradu, u svom iskazu je naveo da je „500.000 evra, koje je pozajmio do svoje tašte, dao svom kumu okrivljenom Siliću“ kako bi ga ovaj dalje predao Radovanoviću. Buha je objasnio i da je, kada Radovanović nije mogao da isplati dug, sa svojom taštom osnovao preduzeće „Sibu“ preko koga će postati vlasnik hotela. On je tvrdio i da sa Radovanovićem nikada nije pregovarao, niti razgovarao, negirajući njegove navode da je Buha bio prisutan kada ga je Silić tukao.