Predsednik sindikata "Sloga" u GSP šikaniran 1

Predsednik Sindikata „Sloga“ u GSP Beograd Nebojša Aleksić u petak je u, upravnoj zgradi u Ulici kneginje LJubice, verbalno napadnut i uz pretnje otkazom izbačen iz upravne zgrade, saopštio je taj sindikat.

Kako se navodi, do incidenta je došlo nakon što je Aleksić završio sastanak sa generalnim direktorom GSP Radišom Momčilovićem u vezi stvaranja uslova za neometan rad sindikata, u skladu sa zakonom.

Otišao je do kancelarije izvršnog direktora za finansijska pitanja Dejana Krstovića, gde je njegovoj sekretarici predao rešenje o dodeli sredstava za rekreativni oporavak radnika, po predhodnom uputstvu generalnog direktora. Po izlasku iz kancelarije, Krstović ga je verbalno napao rečima „ko je tebe ovde pustio, zovite obezbeđenje da se ova bitanga izbaci“, a dok ga je obezbeđenje pratilo ka izlazu, nastavio je da preti rečima „zovite pravnu službu, ovoj bitangi da se da otkaz, ili da bude tehnološki višak“, navodi se u saopštenju „Sloge“.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ upozoravaju da je ponašanje Krstovića kao predstavnika poslodavaca neprihvatljivo, skandalozno i nezakonito, zbog čega će pravni tim sindikata podneti odgovarajuće pravne lekove i tužbe.

Iz ovog sindikata su istakli i da je kao mogući razlog za ovakvo ponašanje Krstovića prema njihovom članu vide to što je „Sloga“ u više navrata kritikovala finansijski rad preduzeća i njegovo urušavanje, posebno nakon odluke da se privatnicima ustupi još jedna od najprofitabilnijih linija, takozvani „potez 600“, linije ka Surčinu.

„Što se tiče Dejana Krstovića i njegovog ponašanja, on je poznat javnosti po incidentu za vreme inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kada je bio u grupi obezbeđenja SNS-a koja je grubo i fizički udaljavala novinare sa mesta okupljanja, među njima i novinarku Danasa Lidiju Valtner“, navodi se u saopštenju ovog sindikata.

Ovo nije prvi put da se neko iz uprave GSP „Beograd“ obračunava sa predstavnicima sindikata „Sloga“. Rukovodstvo, odnosno tadašnji generalni direktor Željko Milković je upravo Nebojšu Aleksića premeštao na niža radna mesta, suprotno ugovoru, i to nakon što je Aleksić kritikovao rad preduzeća i tražio da razgovara sa gradonačelnikom. Predstavnici „Sloge“ u GSP su pokrenuli i krivičnu prijavu protiv bivšeg direktora GSP Željka Milkovića zbog onemogućavanja sindikalnog organizovanja.

Već mesecima ukazuje na nameru da se GSP privatizuje

Gradska vlast je raspisala javnu nabavku za javno-privatno partnerstvo u obavljanju prevoza za linije sa „poteza 600“ o čemu je Danas pisao u vikend izdanju. U istom tekstu podseća se na sve ranije kritike članova sindikata „Sloga“ u GSP na račun toga što se deo poslova ovog javnog preduzeća prepušta privatnicima i na taj način gradski prevoznik „gura u privatizaciju“. Kada je nedavno Skupština grada usvojila odluku da se i deo prevoza na tramvajskim i trolejbuskim linijama može ustupiti privatnicima, sindakt „Sloga“ se najglasnije protivio takvoj odluci.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.