Radojičić: Dekada nije dovoljna da se problemi Roma reše 1Foto: Beoinfo

U rešavanju problema inkluzije Roma moramo raditi svi zajedno. Pre svega, sa nadležnim ministarstvom i u skladu sa politikom Vlade Srbije.

Sa druge strane lokalni nivo je mesto gde moramo imati konkretne rezultate, a Romi i njihova želja da učestvuju u rešavanju problema je neophodna da bismo išli u dobrom pravcu, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić na zatvaranju Regionalne konferencije „Dekada inkluzije Roma: Nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje?” u Palati Srbija.

– Jedna dekada nije dovoljna da se ovi problemi reše i neophodna je stalna i dugoročna saradnja Roma i zajednice. Beograd kao lokalna samouprava sprovodi republičku Strategiju za aktivno uključivanje Roma i Romkinja u društvo od 2016. godine, kao i Strategiju unapređenja položaja Roma od 2009. godine. Planirana je i izrada Akcionog plana Grada Beograda za dalje unapređenje položaja Roma i to će nam u narednom periodu biti prioritet – ukazao je on.

Radojičić je istakao da Grad Beograd učestvuje i u rešavanju problema neformalnih naselja, a jedan od glavnih ciljeva nam je ojačavanje romskih porodica, u oblastima stanovanja, obrazovanja, socijalne zaštite, preduzetništva i zdravstva.

– Kada se govori o konkretnim potezima, možemo podsetiti da smo od 2014. godine pomogli 266 porodica u rešavanju stambenog pitanja. Pomogli smo pokretanje sopstvenog biznisa kod 50 porodica, a kroz delatnost Sekretarijata za socijalnu zaštitu organizujemo radionice i finansiramo projekte za obrazovanje mladih, ali i starijih Roma. Svi zajedno, uključujući i romsku zajednicu moramo što češće razgovarati o problemima, prihvatati sugestije, jer je to jedini put da napredujemo. Nadam se da ćemo na sledećim skupovima imati još konkretnije rezultate – kazao je Radojičić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je naglasio da sva društva moraju da se izbore sa stereotipima.

– Naš zajednički cilj je da izgradimo društvo u kome će se Romi u svim državama osećati slobodno, mogu da rade i da im se pruži mogućnost da budu uspešni. Standarde u ministarstvu smo podigli na najviši nivo i želimo da uvedemo zakon o socijalnim kartama po principu Danske, ekonomski osnažimo žene ekonomskim preduzetništvom, pomognemo socijalno osetljive i sprečimo bilo kakvu diskriminaciju. Srbija se može smatrati bogatom jer ima mnogo manjina, na tome nam mnogi zavide i treba tu činjenicu da koristimo kao našu prednost. Zadatak svih nas, države, nevladinih organizacija ali i samih Roma je da svi budemo svesni svoje odgovornosti i učinimo sve šta možemo da se njihov položaj unapredi – kazao je Đorđević.

Šefica političkog sektora Delegacije EU u Srbiji Nora Hajrinen naglasila je da su Romi najveća etnička manjina u Evropi.

– Evropska unija je partner Vlade Republike Srbije u procesu unapređenja položaja romske zajednice, izdvojili smo do 11,4 miliona evra za inkluziju, a planiramo da za rešavanje stambenog pitanja Roma izdvojimo još 20 miliona evra kroz zajedničke projekte. Na svima nama je da učestvujemo u unapređenju njihovog kvaliteta života i da svaka porodica živi bolje i bude potpuno integrisana u društvo – kazala je Hajrinen.

Ambasadorka Slovačke Dagmar Repčekova zahvalila se svim učesnicima konferencije i ocenila je veoma uspešnom.

– Čuli smo mnogo primera kako život romske zajednice može da se promeni na bolje i ostvarili smo veoma dobru saradnju za budućnost. Da bi inkluzija bila uspešna naši glasovi moraju da se spoje jer svi želimo samo jedno – dostojanstven život svih i ova konferencija je pokazala da je to moguće – istakla je Repčekova.

Konferencija je održana u organizaciji Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije i Ambasade Slovačke Republike u Beogradu – tokom mandata predsedavanja OEBS-u.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Radojičić: Dekada nije dovoljna da se problemi Roma reše”

  1. Hiljadu godina nece biti dovoljno da se eliminisu sve posledice sns vlasti. Hiljadu Amazona nije dovoljno da spere ljagu sa svog obraza.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.