Rekonstrukcije ulica na Starom gradu počinju na leto 1Foto: Aleksandar Veljkovic

Nadležne gradske službe tim povodom su se oglasile tek juče, kada je pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović izjavio da je početak radova pomeren za 15. jun, od početka đačkog raspusta, „kako bi se izbeglo stvaranje gužvi“.

Mladenović je dodao da je u planu da Karađorđeva ulica bude završena do 1. septembra, kao i radovi na Topličinom vencu koji nisu u zaostatku, dok će rokovi preuređenja Trga republike verovatno morati da budu pomereni zbog „prekida koji se često dešavaju na tom gradilištu“.

Kako je ranije najavljeno, rekonstrukcija saobraćajnica u dužini od oko tri kilometra od Vukovog spomenika do Kalemegdana trebalo bi da traje 200 dana, a radila bi se po fazama, uz izmene saobraćaja i naizmenična zatvaranja ulica.

Početkom aprila, na javnoj prezentaciji, predstavljen je plan po kome je cela trasa podeljena na šest deonica, koje bi se radile u tri faze, a kraj radova je trebalo očekivati sredinom decembra. Rečeno je i da rekonstrukcija uključuje i raskrsnicu Cara Dušana – Tadeuša Košćuška, kao i uređenje platoa u zoni raskrsnice ulica DŽordža Vašingtona i Palmotićeve.

Deonice obuhvaćene radovima su: od Ruzveltove do Starine Novaka, od Starine Novaka do Takovske, od Takovske do Bulevar despota Stefana, od Bulevara despota Stefana do Francuske, od Francuske do Kralja Petra i od Kralja Petra do Tadeuša Košćuška. Po planu, prvih 70 dana, do sredine avgusta, radilo bi se na deonicama od Takovske do Bulevar despota Stefana i od Bulevara despota Stefana do Francuska.

Usledio bi deo od Starine Novaka do Takovske i od Francuske do Kralja Petra, za koji je predviđen rok od 65 dana, od avgusta do sredine oktobra, a narednih 65 dana, od avgusta do sredine decembra, radile bi se deonice od Ruzveltove do Starine Novaka i od Kralja Petra do Tadeuša Koščuška.

Kako je tada izjavio gradski sekretar za investicije Luka Petrović, pojedine deonice na kojim se izvode radovi biće potpuno zatvorene za saobraćaj, osim raskrsnica Takovska, Bulevar despota Stefana, Francuska, Dobračina i Kralja Petra. „One će biti zatvorene znatno kraće od deonice kojoj pripadaju, s obzirom da će se koloseci u raskrsnicama postavljati u prefabrikovanim betonskim pločama, čime se postiže brži završetak radova na njihovoj rekonstrukciji“, pojasnio je Petrović.

On je dodao i da će uređenje obuhvatiti saobraćajne površine, komunalnu infrastrukturu, tramvajske koloseke i kontaktnu mrežu, te da je predviđena i kompletna rekonstrukcija svih instalacija – elektroenergetske, vodovodne, kišne kanalizacije, te saobraćajne signalizacije.

Velike probleme u saobraćaju gotovo sigurno izazvaće zatvaranje čak pet veoma prometnih raskrsnica, na kojima će saobraćaj biti obustavljen na po sedam dana. Dodatno, izmene linija javnog prevoza pogodiće tramvaje 2, 5 i 10, autobuse 24, 26, 65, 77 i 79, ali i sve druge koji prolaze kroz raskrsnice sa Takovskom i Bulevarom despota Stefana.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać smatra da su odloženi radovi rezultat stalnih blokada koju građani i stručna javnost organizuju proteklih nedelja, najpre zbog izgradnje žičare na Kalemegdanu a zatim i zbog radova na Trgu Republike.

– To je već druga pobeda nad ovim kriminalizovanim, amaterskim i bahatim gradskim režimom. Svi radovi koje oni izvode su u funkciji zaštite i oplodnje krupnog kapitala i direktno ugrožavaju životni standard i način života Starograđana ali i svih Beograđana. Za mene nije tema da li će ova vlast završiti svoje radove u rokovima već kako da sprečimo trajno uništavanje Beograda u režiji večitog zamenika Vesić Gorana.

Referendum o tome da li su Starograđani za ili protiv ovih radova održaće se 16. juna a do tada ćemo prezentovati drugačija rešenja koja će napraviti stručnjaci uz konstantnu konsultaciju sa građanima. Od gradonačelnika tražimo da do tada institucionalno obustavi radove i razreši večitog zamenika Vesića – kaže Bastać.

Pored ogromnih saobraćajnih gužvi koje je izazvala rekonstrukcija Trga Republike, zatvaranje okolnih ulica i preusmeravanje saobraćaja, dodatni radovi u centru grada na ionako opterećenim saobraćajnicama zasigurno bi izazvali dodatne kolapse, pa su Beograđani odahnuli jer su radovi ostavljeni za leto, kada je sezona godišnjih odmora.

Stanari ovih ulica, pak nisu zadovoljni jer ne znaju termin ni početka ni kraja radova, koji će im zadati dodatne probleme oko kretanja i parkiranja automobila.

Gde sa parkinzima i taksi stanicama?

Stanari u DŽordža Vašingtona do samog datuma koji je najavljen za početak radova nisu imali nikakve informacije kada će njihova ulica biti zatvorena.

– Niti taksisti kod Bajlonijeve pijace znaju gde će biti stanica kada radovi počnu, niti mi znamo gde ćemo da parkiramo naša kola. Bojimo se da će ova rekonstrukcija izazvati još veći kolaps od onog koji je nastao kada je zatvoren Trg republike, jer od tada sav saobraćaj ide kroz DŽordža Vašingtona i nesnosne su gužve, naročito u špicu – kažu za Danas stanari ulica oko Bajlonijeve pijace.