"Simpo" ipak nije prešao u vlasništvo "Beograda na vodi" 1Foto: Bojana Bačić

U nedelju u popodnevnim časovima, počelo je rušenje poznate zgrade robne kuće „Simpo“ u ulici Hadži Nikole Živkovića broj 6, preko puta dolaznih perona Beogradske autobuske stanice (BAS). Iako se prethodno najavljivala rekonstrukcija ovog objekta u okviru „Beograda na vodi“, mediji su preneli da je utvrđeno je da je on toliko ruiniran da je jedina solucija bilo rušenje.

Ceo ovaj kvart između Hadži Nikole Živkovića, Karađorđeve i Hercegovačke planiran je kao deo budućeg „Beograda na vodi“ zbog čega je država i otkupila zgrade i zemljište koje je bilo u privatnom vlasništvu i za to izdvojila značajno veće iznose od prvobitno planiranih, kako je izveštavao BIRN početkom prošle godine. Od približno 30 miliona evra, navodi se u tekstu BIRN-a od 20. februara 2017. godine, koliko je država potrošila na eksproprijaciju objekta u okviru izgradnje „Beograda na vodi“ većina je izdvojena za zgrade kompanija „Simpo“ i „Iskra“.

U Ugovoru o zajedničkom ulaganju u projekat „Beograd na vodi“ koji su u aprilu 2015. godine potpisali Republika Srbija i privatna firma iz Emirata „Belgrade Waterfront“, ove dve zgrade se navode kao investicija Republike Srbije u zajedničku firmu „Beograd na vodi“. U Ugovoru piše i da zgrade imaju po 1,200 kvadrata, kako se navodi i u dokumentima katastra. Međutim, stvarna kvadratura ovih zgrada mnogostruko je veća, stoji u analizi BIRN-a, a i do danas ostaje nejasno kako je došlo do ovakvog nepoklapanja.

Prema podacima koje je BIRN tada objavio, država je zemljište i zgradu u Hadži Nikole Živkovića 6 otkupila od kompanije „Simpo“ za oko 12 miliona evra, a nije poznato da li je i koliko novca kasnije uloženo u pokušaj rekonstrukcije.

U evidenciji katastra do danas se kao vlasnik ovog zemljišta, zgrade, kao i većine parcela u okolini, navodi isključivo republika Srbija. Jedina zgrada na koju je „Beograd na vodi“ do sada zatražio prava je zgrada hotela Bristol, za koju postoji zabeležba upravo preduzeća koje je država osnovala sa arapskim partnerom radi projekta preuređenja Savskog amfiteatra. Zgrada hotela Bristol je ujedno i najspornija iz ovog poteza jer osim što na njoj postoji zabeležba da je kulturno dobro, što podrazumeva da bi kao takvo trebalo da se očuva, u zgradi trenutno žive građani iz socijalno ugroženih kategorija koji bi morali da se isele, bez rešenog stambenog pitanja.

Od nadležnih do sada nisu stigle informacije o budućim planovima za izgradnju i uređenje ovog prostora.

Bila magacin Francusko-srpske banke

Objekat u Hadži Nikole Živkovića 6, izgrađen je 1922. godine kao magacin Francusko-srpske banke. „Simpo“ je taj poslovni prostor kupio 1981. godine, a u periodu od 1985. do 1987. godine zgrada je rekonstruisana, a urađena je i organizacija prostora. Tada su dograđena još dva sprata, uz niz intervencija na samoj konstrukciji. Postojeća robna kuća ima 3.431 kvadrat, a magacin robne kuće i pomoćni objekti u Hercegovačkoj imaju 863 kvadrata. „Simpu“ je pripadao i parking prostor ispred zgrade površine od 218 kvadrata, koji je sada takođe u vlasništvu države.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.