Smeće se gomila po centru grada, kese ostavlja ko gde stigne 1Foto: Pešaci nisu maratonci

Brojni problemi koji otežavaju svakodnevicu stanarima samo se nagomilavaju, od radova koji predugo traju, višegodišnjeg života uz mašine i prašinu, preko uskraćenog saobraćaja i otežanog prilaza hitnim službama, drastično smanjenog broja parking mesta, sve do seče drveća. Trenutno, problem odlaganja smeća koji traje još od početka rekonstrukcije tog dela grada, samo se dodatno pogoršao najnovijim radovima oko parka Vojvode Vuka na Topličinom vencu.

Naime, od početka popločavanja ulica Obilićev venac, Cara Lazara, Nikole Spasića, Kralja Petra i rekonstrukciji Gračaničke, uklonjeni su kontejneri koji su se nalazili u ovim ulicama a da nije obezbeđen nikakav novi način niti prostor za odlaganje smeća.

– Ranije su postojali kontejneri na Obilićevom vencu, na raskrsnici Cara Lazara i Nikole Spasića, ispred Narodne banke u Gračaničkoj koji su jednostavno nestali. Na obodu parka Vojvode Vuka postojala su tri podzemna kontejnera koje je postavila prethodna vlast, ali od promene vlasti oni su se loše održavali, pa su još pre nekoliko godina nove vlasti našle solomonsko rešenje tako što su ih fizički zatvorili i preko njih postavili četiri obična kontejnera. S obzirom na nedostatak istih na drugim mestima u ovom kraju, ovi kontejneri su se veoma brzo punili pa ih je „Gradska čistoća“ praznila nekoliko puta na dan, objašnjava dosadašnju situaciju Bodin Starčević, jedan od stanara tog kraja i aktivista građanske inicijative „Pešaci nisu maratonci“.

Međutim, kako navodi, u sklopu radova na pretvaranju i poslednjeg dela Ulice Vuka Karadžića, deonice od Gračaničke do hotela Palas u pešačku zonu, nedavno su i ova četiri kontejnera jednostavno uklonjena, a zatim i vraćena, ali na drugu lokaciju.

Smeće se gomila po centru grada, kese ostavlja ko gde stigne 2
Foto: Pešaci nisu maratonci

– Naknadno su postavljena četiri kontejnera na donjem kraju parka, preko puta zgrade Topličin venac 9. Verovatno je to deo onih koji su stajali ispred „Proleća“, ali to ljudi nisu znali, jer nije bilo nikakvog obaveštenja na prethodnom mestu. Zato su stanari stalno u potrazi za kontejnerima, a mnogi moraju da pešače više od 100 metara da bi odneli svaku kesu sa smećem. Oni koji ne znaju gde se kante izmeštaju, po navici ostavljaju smeće na mestima gde su se nekad nalazili kontejneri, a ulicama krstari malo vozilo Gradske čistoće, čiji radnici u toku celog dana preuzimaju kese sa đubretom. To je 21. vek u Beogradu. Na čitavom području ovih ulica gde živi nekoliko hiljada ljudi, ostao je jedan podzemni i jedini obični kontejner pored parka, u Topličinom vencu preko puta broja 11, a na drugom delu Varoš kapije, ispred Saborne crkve, opstala su poslednja tri podzemna kontejnera, večito prepuna, navodi Starčević.

Dodatni problem na tom području su i ulice koje je „Gradska čistoća“ prestala da pere.

– Cisterne sa šmrkovima se nisu pojavile u Gračaničkoj i okolnim ulicama od kako je započeta rekonstrukcija pre nekoliko godina. Stanari su ovaj problem predočili Beokom servisu, koji je prijavu prosledio „Gradskoj čistoći“, ali i pored toga se do sada nije pojavilo nijedno vozilo, navodi Starčević i dodaje da je najveći problem to što građani i ne znaju do kada će ovi radovi trajati, niti je gradska vlast izašla sa bilo kakvim podacima o tome do kada će stanari biti „zarobljeni“ u ovom „vanrednom“ stanju.

„Radovi koji nas i dalje ugrožavaju su rekonstrukcija u ulicama Cara Lazara i Vuka Karadžića, a posebno napominjem da nigde nisu postavljene građevinske table sa obaveštenjima o tome koji se radovi i gde izvode, ko je izvođač, koji su rokovi“, navodi Starčević i dodaje da je u septembru prošle godine postavljena jedina tabla koja se odnosi na radove u Topličinom vencu od hotela Palas do Pop Lukine, što ne obuhvata ulice u kojima se radovi sada izvode.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.