Ovog puta, izvođači radova su neovlašćeno i bez potrebnih dozvola demontirali delove grejnog sistema, i zbog greške ostavili polovinu stanova bez grejanja.

Iz JKP „Beogradske elektrane“ objasnili su da su detektovali problem u isporuci grejanja i izašli na teren, da bi tamo zatekli bez dozvole ispremeštane i pomešane delove grejne instalacije.

Naime, sporno nadziđivanje do koga na prvom mestu nije ni trebalo da dođe, o čemu je Danas već pisao, ne samo da nije prekinuto kada su gradske inspekcije, pre gotovo četiri meseca, izdale rešenje za obustavu radova. Investitori i izvođač radova, koji još od juna rade ovaj posao bez pristanka stanara, uz vrlo problematičnu dokumentaciju koju je pritom odobrio gradski Sekretarijat za urbanizam, povrh svega probili su gabarite predviđene Aktom o urbanističkim uslovima, i dodali još sprat i potkrovlje. Zbog toga su morali da prilagođavaju i grejne instalacije.

U „Elektranama“ objašnjavaju da ovakve intervencije ne smeju da se rade ukoliko izvođač nije pribavio saglasnost tog javnog preduzeća. Osim zahteva da izvođač hitno izvrši neophodne popravke kako bi grejanje moglo normalno da funkcioniše, to javno preduzeće podnelo je i prijavu nadležnoj Komunalnoj inspekciji, zbog „neovlašćenih radova na kućnoj grejnoj instalaciji“. Kako kažu u odgovoru našem listu, „‘Elektrane’ očekuju rešenje inspekcije koja će naložiti izvođaču radova dalje postupanje“.

Problem je, međutim što su oko ove sporne gradnje već podnete različite prijave i doneta različita rešenja različitih institucija, među kojima i ono koje nalaže obustavu radova i rušenje nadzidanog dela. Međutim, ni jedna od uključenih institucija, od lokala do državnog nivoa, nije se našla nadležna da rešenje i sprovede, pa stanari sličan ishod očekuju i u ovom slučaju.

Kako navode „Elektrane“, izvođač je „26. oktobra izvršio prepravke na instalacijama i korisnicima je nastavljena redovna isporuka toplotne energije“. Stanari, s druge strane, kažu da su im majstori iz ekipe Elektrana rekli da je „rešenje privremeno, i a da možda neće dugo potrajati“.

Podsetimo, investitori i izvođač radova su, nezakonito povećanje visine nadgradnje opravdali navodnim „zahtevom JKP „Beogradske elektrane“, da se napravi prostor za toplotne instalacije“. Iz „Elektrana su to demantovali i objasnili da to preduzeće nema nikakve nadležnosti za izdavanje građevinskih dozvola „i shodno tome ne odlučuju o gabaritu objekta, niti može da odobri bilo kakav zahtev u vezi sa povećanjem visine nadogradnje“.

„Investitor se obraćao nadležnima na sektoru „Konjarnik“ u toku remontnog perioda sa zahtevom da isprazne kućne grejne instalacije u objektima kako bi demontirali ekspanzioni sud, što je odbijeno sa obrazloženjem da to ne mogu da urade bez naloga Direkcije za snabdevanje „Beogradskih elektrana“, koja izdaje neophodnu tehničku dokumentaciju za priključenje“, kažu u Elektranama.

Oni objašnjavaju da su Stambeno zadruzi „Podstanar“, jednom od investitora, još 1997. izdali uslove za projektovanje unutrašnjih instalacija nadgrađenog dela, a 1998. i saglasnost na Glavni projekat centralnog grejanja i toplotne podstanice. Međutim, tek 2014. „Podstanar“ traži „inoviranje i izdavanje novih Uslova za projektovanje unutrašnjih instalacija“. „Elektrane“ su tada obavestile Zadrugu o potrebnoj dokumentaciji koju treba da podnese za dopunu zahteva za izdavanje Tehničkih uslova za priključenje, a pored toga i da se ranije izdati dokumenti o saglasnosti stavljaju van snage.

Nestručno i neovlašćeno

„Izvođač građevinskih radova je bez saglasnosti JKP „Beogradske elektrane“ demontirao postojeći ekspanzioni sud koji se nalazio na krovu starog dela objekta i izradio novi ekspanzioni sud koji je postavljen u tavanski prostor nadogradnje. Tom prilikom je utvrđeno da je jedan odzračni vod doveden do nove ekspanzione posude, ali ne i povezan sa njom, dok je drugi odzračni vod bio isečen i blindiran u ravni starog krova“, objašnjavaju u „Elektranama“ neovlašćen i nestručan manevar izvođača radova, firme Vinstan.

Sumnjive investicije

Podsetimo da su učesnici ove gradnje Stanarska zadruga Podstanar koja je investitor, koja sada gradi stanove isključivo za prodaju a ne za zadrugare, o kojoj gotovo da nema podataka u Agenciji za privredne registre. Subinvestitor radova je firma Rolling invest, koja je ove godine bila u blokadi gotovo šest meseci, i o kojoj se takođe ne može saznati gotovo ništa. Izvođač radova je beogradska firma Vinstan, osnovana u januaru prošle godine, čiji je vlasnik u julu ove godine, u jeku gradnje, uhapšen sa 10 kilograma marihuane.