Tender za uređenje Trga republike 1

Rok za podnošenje ponuda je 11. jun, kada bi trebalo da bude precizirano ko će izvoditi ove radove, kada se počinje sa uređenjem i koja je cena radova.

Gradski menadžer Goran Vesić objasnio je da je projekat za ovu rekonstrukciju urađen na osnovu prvonagrađenog rada na konkursu koji je sproveden tokom 2015. godine.

– Površina obuhvaćena projektom iznosi oko hektar i po, od čega je dve trećine namenjeno pešačkim kretanjima. Na prostoru Trga Republike biće postavljene kamene ploče i kocke različitih dimenzija, kako bi se razdvojile saobraćajne i pešačke površine pojedinih delova trga. Ukloniće se oko 150 fizičkih barijera i prostornih prepreka u cilju dobijanja otvorenog multifunkcionalnog i pristupačnog prostora. Javno osvetljenje će, osim funkcionalne, imati i ulogu dekorativne rasvete, koja će bojom i intenzitetom biti pogodna za različite manifestacije na trgu. Za osvetljenje Spomenika knezu Mihailu predviđeno je postavljanje zasebnih reflektora, a posebno osvetljenje planirano je i za krošnje novog duplog drvoreda prema Kolarčevoj ulici – precizirao je Vesić.

Preko Trga Republike planirane su četiri saobraćajne trake, koje će biti popločane odgovarajućim kamenim kockama, a radi uklapanja kolovoznih konstrukcija biće rekonstruisani i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice. Tokom uređenja biće zamenjeno i rekonstruisano oko 250 metara vodovodnih i kanalizacionih cevi, elektroenergetska i telekomunikaciona mreža.

– Tačan položaj Stambol kapije će biti snimljen odgovarajućim uređajima i taj prostor, kao i prostor gde je nekada bio Spomenik crvenoarmejcima, biće obeležen drugačijim kamenim pločama. Zelenilo na Trgu republike će jednim delom biti zadržano, a posadiće se preko dvadeset novih stabala visine pet metara i biće formirani travnjaci na površini od oko 350 kvadratnih metara – dodao je Vesić.

Trg Republike, nekada Pozorišni trg, jedan je od prvih planiranih trgova u Beogradu. Izgradnjom Narodnog pozorišta, Spomenika knezu Mihailu i zgrade Uprave fondova (danas zgrada Narodnog muzeja), trg je postepeno dobijao obrise i karakter jedne od najznačajnijih centralnih lokacija. Sadašnji trg formiran je posle rušenja Stambol kapije 1866. godine i podizanja zgrade Narodnog pozorišta. Stambol kapija, koju su sagradili Austrijanci početkom 18. veka, nalazila se između tada još neizgrađenog Spomenika knezu Mihailu i zgrade Narodnog pozorišta. Posle uspostavljanja srpske vlasti i rušenja Stambol kapije, prostor današnjeg Trga republike dugo je ostao neizgrađen. Narodno pozorište stajalo je više od 30 godina kao jedina velika zgrada. Kada je decembra 1882. godine podignut Spomenik knezu Mihailu, počelo je i postepeno urbano formiranje ovog trga.

Prilagođavanje ulica za slabovide
Sistem taktilnih linija vodilja povezivaće postojeće linije sa pešačkim prelazima i stajalištima, a zone taktilnog upozorenja na svim pešačkim prelazima, zatim na poziciji prednjih vrata vozila javnog gradskog prevoza na stajalištima, kao i na promeni pravca linija vodilja. Parking za bicikle će biti postavljen u zoni drvoreda kod Narodnog muzeja, prema uglu sa Vasinom ulicom, a na trgu će se naći i informacioni pano veličine 2,2 h 2,5 metra.

 

Opet radovi oko Narodnog muzeja

Narodni muzej na Trgu Republike, trebalo bi da bude otvoren za javnost posle rekonstrukcije 28. juna ove godine. Narodni muzej je bio zatvoren 15 godina, a ukoliko uređenje Trga republike, koje je predviđeno ovom javnom nabavkom, uskoro počne, prilaz muzeju još uvek bi mogao da bude otežan zbog izvođenja radova.


Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.