Vesić: Novi Zakon o glavnom gradu će omogućiti decentralizaciju opština 1Foto: Grad Beograd (Arhiva)

On je gostujući na Studiju B, u okviru redovne rubrike „Zamenik gradonačelnika odgovara na Vaša pitanja”, istakao da je završeno usaglašavanje tog zakona koji treba da bude upućen na vladu, a tokom maja ili juna bude predat Skupštini Srbije na usvajanje.

–Zakon o glavnom gradu će omogućiti decentralizaciju prestonice. To smo i obećali građanima, ali moram da kažem da su to i pre nas obećavali, uz podsećanje da je bivša gradska vlast poslednjim Statutom grada poptupo centralizovala grad Beograd – ukazao je Vesić.

On je najavio da će sredinom godine, posle usvajanja Zakona o glavnom gradu biti usvojen i novi Statut grada. Time ćemo, kako je rekao, ispuniti još jedno obećanje i grešku predhodne gradske vlasti, kada je ceo grad centralizovan.

Vesić je ukazao da će prema novom nacrtu Zakona o glavnom gradu, Beograd biti podeljen na dve zone – prigradsku i gradsku.

–Gradsku zonu čini će 10 opština, a prigradsku 7 opština, i u tom smislu biće urađena podela nadležnosti. Što se tiče prigradskih opština, one će dobiti mnogo više nadležnosti. Takođe ćemo tražiti da opštine osnivaju uslužne centre, kao što je Opština Grocka takav centar otvorila u naselju Kaluđerica i time omogućila građanima da 90 odsto stvari urade na jednom mestu, čak i stvari iz domena Republike kao što su PIO fond ili Katastar nepokretnosti. Na taj način ćemo spustiti nivo odlučivanja bliže građanima, i to je suština politike – ukazao je zamenik gradonačelnika.

On je podvukao da je novim Zakonom o glavnom gradu predviđeno da gradske opštine izdaju građevinske dozvole do 1.500 kvadrata, odnosno do 800 kvadrata, a prigradske opštine do 5.000 kvadrata.

–Takođe gradskim opštinma biće omogućeno da legalizuju objekte do 400 kvadrata, a prigradskim do 3.000, uz posećanje da je ta nadležnost do sada bila centralizovana. Kada je reč o prigradskim opštinama, novim zakonom biće u mogućnosti da osnivaju svoja preduzeća, kao i da donose svoje urbanističke planove, van planova generalne regulacije.
Takođe imaće veće nadležnosti iz oblasti poljoprivrede, biće uvedeni poljo-čuvari, kako bi se stalo na put divljim deponijama – precizirao je Vesić.

On je podsetio da je cilj da svaka prigradska opština ima makar jednu veliku investiciju, podsetivši da do dolaska Meiete u Obrebovac, koja treba da zaposli 3.000 ljudi, nije bilo takvih investicija.

Vesić je dodao da je završeno i usaglašavanje Zakona o komunalnoj policiji, a koji treba da uvede više komunalnog reda u glavnom gradu.

–Sadašnji zakon omogućava da imamo jednog komunalnog policajca na 5.000 stanovnika, i to nije dovoljno. Potrebno je da imamo bar 1.000 komunlanih policajaca u odnosu na sadašnjih 300, kako bi bili raspoređeni i po prigradskim opštinama i kako bi se uveo komunalni red u prestonici – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je najavio da će se na sledećoj sednici Skupštine grada naći i predlog odluke za povećanje kazne na 25.000 dinara za bahato parkiranje, koje će uključiti kazne za parkiranje na tramvajskim šinama, parkovima, pešačkim zonama i pešačkim prelazima.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.