Vesić: U svakom autobusu dozer za dezinfekciju, počelo ozoniranje vozila 1Foto: BETAPHOTO/ Milan Timotic

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da će od sutra sva vozila gradskog saobraćaja imati dozere i svi koji ulaze moći će da dezinfekuju ruke.

„Кoristimo nedelju kada je manje vozila gradskog prevoza na ulici kako bismo obavili jedan veoma važan posao koji će obezbediti dodatnu sigurnost putnicima, ali i onima koji rade u našem gradskom prevozu“, rekao je Vesić, koji je jutros prisustvovao početku ozonizacije i dezinfekcije vozila u Pogonu GSP-a na Novom Beogradu.

On je dodao da danas počinje još jedna metoda koja će obezbediti dodatnu sigurnost i gradskom prevozu, a to je ozoniranje autobusa.

„To je metoda, prepoznata od Instituta za javno zdravlje ‘Batut’, kojom se uništavaju apsolutno sve bakterije i mikro organizmi i kada se jednom vozilo ozonira to traje tri do četiri dana. Obezbedili smo da se svako vozilo koje pripada JКP ‘GSP’ ozonira dva puta nedeljno što je dovoljno da autobusi budu bezbedni“, rekao je Vesić, a preneo Beoinfo.

Stevan Blagojević iz Instituta za opštu i fizičku hemiju rekao je da su istraživanja pokazala da je ozon izuzetno efikasan i da ubija sve bakterije u vrlo kratkom vremenu.

„Bitno je da je on gas i da se brlo brzo širi i na mestima koje ne možemo da operemo, ali i da se kasnije, u roku od pola sata sam raspada odnosno pretvara u kiseonik. Institut za opštu i fizičku hemiju je u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj i Inovacionim fondom razvio ozon generator, jedan moderan sistem koji se pokazao efikasnim“, rekao je Blagojević.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

10 reagovanja na “Vesić: U svakom autobusu dozer za dezinfekciju, počelo ozoniranje vozila”

  1. „Institut za opštu i fizičku hemiju je u saradnji sa Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj i Inovacionim fondom razvio ozon generator, jedan moderan sistem koji se pokazao efikasnim“ – ovo je više nego smešno, ozon generatori postoje više od 100 godina! Uostalom, voda za piće se odavno prečišćava, između ostalog, i sistemom ozonizacije, kao poslednjom fazom. (može se proveriti u Makišu). Na sajtu Alliexpres mogu se kupiti ozonizatori za 2000-3000 din, za kućnu upotrebu. U mnogim zemljama prodaju se u prodavnicama tehničke robe. Postoje dokazi da su uspešno korišćeni i u sprečevanju širenja zaraze drugih vrsta bolesti tipa SARS, MERS i sl.

    • Samo što jedna doza ozona ne ubija mikroorganizme u trajanju od 3 dana, naročito ne u prostoru kojim prođe nekoliko hiljada ljudi u toku dana!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.