Vesić: U toku pripreme za metro 1Foto: Beta/ Beoinfo

Vesić je istakao da je Beograd veliki grad i da u određeno vreme uvek postoje gužve u saobraćaju, navodeći da u drugim većim gradovima Evrope postoje mnogo veći zastoji nego u srpskoj prestonici.

„S obzirom da je svake godine u Beogradu povećanje za 50.000 novoregistrovanih automobila, svakodnevno radimo na razvoju nedostajuće infrastrukture koja decenijama nije rešavana“, poručio je Vesić.

Prema njegovim rečima, u toku su pripreme za izgradnju metroa koji treba da počne da se radi krajem sledeće godine, kao i tunela koji treba da spoji potez od Ekonomskog fakulteta do Pančevačkog mosta. On je naglasio da Beograd nikada nije imao više sredstava u budžetu, koji ove godine iznosi milijardu i 134 miliona evra, i podsetio da je pre pet godina gradski budžet bio svega 630 miliona evra.

Zamenik gradonačelnika je ukazao da Beograd nije obična lokalna samouprava i da se često dešava da izvodi zajedničke projekte sa vladom. „Konkretno, 220 miliona dinara Beograd je dobio za početak izgradnje Doma zdravlja u Borči, čija izgradnja će koštati skoro 800 miliona dinara, a od 1. juna nadležnosti su prešle na Ministarstvo zdravlja, tako da je bilo normalno da nam vlada da deo sredstava“, ocenio je Vesić.

On je podsetio da Beograd, kada je u pitanju učešće u porezu na zarade, od Republike dobija 67 odsto, dok sve druge lokalne samouprave dobijaju 77 odsto, i dodao da je samo u periodu od 2011. do 2018. Beograd dobio 30 milijardi dinara manje od drugih lokalnih samouprava.

On je najavio za nedelju veliki celodnevni program na rekonstruisanom Trgu Republike, kada će Narodno pozorište obeležiti svoj jubilej, podsetivši da se trg nekada zvao Pozorišni.