– Ovo je prvi veliki ček, a nadamo se da će se i kompanije iz naše zemlje priključiti kampanji i pomoći u prikupljanju novca za kupovinu prvog psa vodiča. Jedan pas neće rešiti problem svih 2.500 hiljade slepih i slabovidih osoba, ali će svakako biti dobar početak – rekla je Nestorovićeva i napomenula da je za kupovinu psa nepohodno oko 15.000 evra, kao i dodatni troškovi za smeštaj osobe koja bude išla po psa.

Od 8. avgusta, kada je počela kampanja, dosad je, kako navodi Nestorovićeva, prikupljeno 250.000 dinara. Zaključno sa jučerašnjom donacijom, udruženje raspolaže sa oko 13.000 evra. Ona ističe da se kampanja nastavlja kako bi se prikupila sva neophodna sredstva i obezbedilo školovanje tri dresera pasa za slepe.

Najvažniji ciljevi ovog udruženja su stvaranje Centra za samostalno kretanje i dresuru pasa vodiča, izrada predloga Strategije i Akcionog plana o samostalnom kretanju osoba sa invaliditetom, usvajanje ovih dokumetaka od strane nadležnih organa kako bi se obezbedili što bolji uslovi ze nesmetano kretanje slepih i slabovidih i njihovo uključivanje u sve sfere društva.

Prilikom uručenja čeka, Nataša Borozan, šefica odeljenja za komunikacije glavne kancelarije Kompres iz Beča, podsetila je da nihova kompanija 2004. godine donirala istu sumu novca Domu za decu i omladinu ometenu u razvoju „Sremčica“ I pozvala sve društveno odgovorne kompanije da se priključe ovakvim akcijama.