Započeto rušenje nelegalnog objekta u Zemunu 1Ilustracija: Beoinfo

Ona je podsetila da je rešenje za uklanjanje tog objekta doneto još pre 15 godina.

Podunavac je istakla da je u tom slučaju investitor iskoristio sva moguća pravna sredstva i zakonske mogućnosti za odlaganje, odnosno sprečavanje rušenja objekata koji su ugrožavali bezbednost dece.

„Očekujemo da će izmene Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o ozakonjenju, koji su upravo u skupštinskoj proceduri, omogućiti efikasnije delovanje inspekcijskih službi, ali i kažnjavanje bahatih investitora“, rekla je Podunavac.

Najveći problem je, prema njenim rečima, to što su investitori nakon odbijenih zahteva o ozakonjenju pokretali upravne sporove koji su trajali dugo.

Uskoro bi trebalo da bude formirana jedinstvena služba koja će, u saradnji sa opštinama, prikupiti informacije o broju donetih rešenja o rušenju nelegalnih objekata, najavila je Podunavac.

Direktorka OŠ „Sonja Marinković“ Jasmina Filipović istakla je da je škola početkom devedesetih godina dala zemljište u zakup, ali da zakupac nije izvršavao nijednu od svojih obaveza.

Škola je 2003. godine pokrenula postupak za vraćanje svoje imovine, ali je gradska vlast odbila legalizaciju objekta, što je dovelo do toga da je spor trajao 10 godina, izjavila je direktorka navodeći da su objekti u potpunosti bili zapušteni.